LEDsTrack
/LEDsTrack

LEDsTrack

Real-time locatiemonitoring in productieomgevingen

smart_industry

Technologieën om heel nauwkeurig locaties te bepalen effenen het pad voor ingrijpende veranderingen in de productieindustrie. De hoge kost weerhoudt veel bedrijven er echter van dergelijke innovaties te gebruiken. Visible Light Positioning (VLP), een techniek waarbij gegevens worden uitgewisseld via lichtgolven, kan een goed alternatief zijn: de technologie werkt even nauwkeurig als andere oplossingen, maar is goedkoper en eenvoudig te installeren. Het LEDsTrack-project ontwikkelt op basis hiervan een led-VLP lichtsysteem dat grootschalige locatiebepaling in productieomgevingen in real-time faciliteert. Hiervoor maakt LEDsTrack gebruik van het Internet of Things (IoT), dat alledaagse toestellen via het internet met elkaar verbindt.

VLP-technologie in een industriële omgeving

De huidige technologieën voor nauwkeurige locatiebepaling (tot op minder dan 50 cm) – zoals radiofrequentie en laser- en visuele sensoren – zijn duur en complex in gebruik. Met het eenvoudige en goedkopere alternatief led-VLP wordt locatie bepaald op basis van gemoduleerde lichtgolven. De technologie biedt mooie vooruitzichten voor magazijnen, waar ze kan ingezet worden voor het controleren van automatisch geleide voertuigen (AGV’s) en heftrucks. Helaas ontbreken tot op vandaag de geschikte drivers en algoritmes om de technologie ten volle in te zetten.

Het beste van digitaal en manueel gecombineerd

LEDsTrack maakt het mogelijk om de besturing van heftrucks nauwkeurig te analyseren. De technologie faciliteert coaching voor chauffeurs en real-time veiligheidscontrole in het magazijn. Daarnaast ontwerpt het project kostenefficiënte AGV’s die zonder herconfiguratie verschillende routes kunnen volgen. LEDsTrack zal ook zijn steentje bijdragen aan het automatiseren van magazijnwerk, om zo de veiligheid te verhogen, logistieke processen efficiënter te maken, de werklast te verlagen en kosten te besparen.

Nauwkeurige locatiebepaling en slimmer beheer van voertuigen

LEDsTrack stelt drie innovaties voorop:

 • een VLP-gebaseerd ledsysteem dat voldoet aan de huidige verlichtingsstandaarden en een netwerkplanningstool die de kost en nauwkeurigheid van VLP-toepassingen inschat;
 • een VLP-ontvanger die licht van verschillende ledbronnen verwerkt – deze wordt ingezet in een industriële omgeving, werkt met slechts een minieme vertraging en is nauwkeurig tot op 10 cm;
 • algoritmes die rijgedrag van bijvoorbeeld heftrucks analyseren en directe feedback geven, een navigatiemodule voor VLP AGV’s en een systeem dat alle voertuigen monitort om het logistieke proces in een magazijn te stroomlijnen.

Bloeiende internet-of-thingsindustrie

Het LEDsTrack-consortium kan rekenen op expertise in uiteenlopende vakdomeinen: locatiebepaling, lichtsystemen, rijgedraganalyse en kostenefficiënte AGV’s. Verschillende industriële partners kunnen volop profiteren van de resultaten: meer veiligheid op de werkvloer, groeiende expertise in Internet-of-Thingstoepassingen en nieuwe initiatieven voor coaching van bestuurders.

“Het LEDsTrack project ontwikkelt een betaalbaar, nauwkeurig en makkelijk te implementeren lichtpositioneringssysteem voor heftrucks en AGV’s in een industriële omgeving. Het systeem faciliteert magazijnautomatisering, meer veiligheid, hogere kostenefficiëntie en een lagere werklast.”

LEDsTrack

Real-time locatiemonitoring in productieomgevingen.

LEDsTrack is een imec.icon onderzoeksproject gefinancierd door imec en Agentschap Innoveren & Ondernemen.

Het werd opgericht op 01.04.2017 en liep tot 30.06.2019.

Projectinformatie

Industrie

 • At the right track
 • Balta Group
 • Egemin
 • Etap
 • Telecom IT

Onderzoek

 • imec - WAVES - UGent
 • KU Leuven - DraMCo

Contact

 • Project lead: Filip Gelaude
 • Research lead: David Plets
 • Innovation Manager: Stefan Van Baelen