alt
/IoT Chef

IoT Chef

Een geïntegreerd kooksysteem voor een betere keukenervaring.

smart_industry

Het IoT Chef-project maakt gebruik van IoT-technologieën om een geïntegreerd systeem te ontwikkelen dat keukentoestellen en -apparaten toelaat met mekaar te communiceren. Het systeem maakt maaltijden bereiden efficiënter, veiliger en gezonder en genereert bovendien aanbevelingen op basis van gebruikersvoorkeuren.

Een geïntegreerd kooksysteem voor een betere keukenervaring

Gezond eten zit in de lift. Toch is gevarieerd koken voor velen een uitdaging, onder meer door gebrek aan tijd en ervaring met recepten en ingrediënten. Het IoT Chef-project maakt gebruik van IoT-technologieën om een geïntegreerd systeem te ontwikkelen dat keukentoestellen en -apparaten toelaat met elkaar te communiceren. Het systeem maakt maaltijden bereiden efficiënter, veiliger en gezonder en genereert bovendien aanbevelingen op basis van gebruikersvoorkeuren. 

Een efficiënte en gezonde keuken

Het gebrek aan tijd om gezonde maaltijden te bereiden, verhindert een echte shift naar gezondere voeding en een gezondere levensstijl. De bestaande oplossingen hiervoor zijn beperkt in functionaliteit: ze verbinden meestal slechts één keukentoestel met de smartphone van de gebruiker. Het IoT Chef-project gaat verder en verbindt meerdere keukenapparaten met elkaar. Zo wordt naast het kookproces ook de luchtkwaliteit, het geluidsniveau, het energiegebruik en de smaak van de voedingswaren geoptimaliseerd. 

Intelligente toestellen

Het consortium verenigt experts op het gebied van keukentoestellen en –apparaten, slimme innovaties in voedselbereiding, en voedingstechnologie. Het systeem gebruikt sensoren in kookfornuizen, in kookpotten en in de afzuigkap om het kookproces te automatiseren. Bovendien kan het nieuwe recepten aanbevelen aan gebruikers op basis van hun voorkeuren, keukengewoontes en beperkingen. Om het systeem om grote schaal uit te rollen, staat een uitstekende gebruikservaring voorop. 

Toestellen verbonden met sensoren en data 

Samen pakken de partners enkele belangrijke uitdagingen aan op het vlak van IoT en artificiële intelligentie. Die omvatten onder meer de ontwikkeling van IoT-gestuurde keukenhardware, wirelessverbindingen in metalen keukeninrichtingen, een zelflerende database die recepten aanbeveelt, en algoritmes voor de automatische maaltijdbereiding, automatisch systeemonderhoud en een optimale luchtkwaliteit.

Een sprong voorwaarts in IoT-technologie

De voornaamste doelstellingen van het project bestaan eruit om nieuwe voedselbereidingstechnieken, software- en hardwaremodules en een UX-interface te ontwikkelen. De technische innovaties van het IoT-project en daaruit afgeleide technologieën, zullen beschermd worden met patenten en intellectuele eigendomsrechten. Daarnaast voorziet het project een multidimensionele aanpak om de gebruikservaringen en interacties binnen de IoT-toepassingen te evalueren. 

IoT Chef

Het IoT Chef-project maakt gebruik van IoT-technologieën om een geïntegreerd systeem te ontwikkelen dat keukentoestellen en -apparaten toelaat met mekaar te communiceren.

 

IoT Chef is een imec.icon onderzoeksproject gefinancierd door imec, Innoviris en Agentschap Innoveren & Ondernemen.

 

Het werd opgericht op 01.05.2018 en loopt 30.04.2020.

Projectinformatie

Industrie

  • Cre8ronics
  • Demeyere GCV
  • Foodpairing
  • Novy

Research

  • MICT – UGent
  • WAVES - UGent

Contact

  • Project lead: Johan Allemeersch     
  • Research lead: David Plets 
  • Proposal Manager: David Plets
  • Innovation manager: Annelies Vandamme