alt
/InWareDrones

InWareDrones

Inventariseren met een drone-oplossing

smart_industry

Toeleveringsketens worden almaar complexer, waardoor voorraadbeheer ook steeds arbeidsintensiever, foutgevoeliger en tijdrovender wordt – vooral in grote magazijnen. Het InWareDrones-project mikt op de ontwikkeling van een 100% autonome drone-oplossing voor voorraadbeheer, waarmee bedrijven continu live feedback ontvangen, kwaliteitsvolle data tot hun beschikking hebben en honderden manuren besparen.

Voorraadbeheer in tijden van Industry 4.0

Het succes van e-commerce en de flexibele productie van gepersonaliseerde producten hebben een enorme impact op voorraadbeheer. Ondanks geavanceerde magazijnsoftware en -hulpmiddelen – waaronder RFID, barcodescanning en robots – blijft het moeilijk om alles bol te werken. Voorraadbeheer vergt nog steeds gespecialiseerde apparatuur, veel tijd en grote inspanningen. Dat is bovendien niet zonder risico: vooral grote depots en magazijnen met hoge rekken krijgen af te rekenen met uitdagingen zoals een gebrek aan kwaliteitsvolle gegevens, tijdsverlies en een hogere kans op ongevallen.

De eerste volledig autonome drone-oplossing voor inventarisatie 

Het InWareDrones-consortium bestaat uit imec, Flanders Make en verschillende autoriteiten op het gebied van drones, draadloze vermogensoverdracht, mechatronica en automatisering van voorraadbeheer. Zij zullen samen de eerste autonome drone-oplossing voor inventarisatie ontwikkelen: een oplossing die bedrijven niet alleen snel kunnen implementeren, maar bovendien een combinatie van meerdere inventarisatietechnieken ondersteunt én draadloze communicatie in real-time garandeert.

Autonoom, flexibel en betrouwbaar

Het consortium wil vier multidisciplinaire doelen bereiken:   

 1. nieuwe RFID- en visie-gebaseerde inventarisatie oplossingen monteren op drones; 
 2. een geautomatiseerde, draadloze oplossing op basis van inductie ontwikkelen om drones op te laden;
 3. onderzoek voeren naar methodes om dronebesturingsdata en inventarisgegevens betrouwbaar te communiceren;
 4. dronenavigatie, taakuitvoering en lokalisatie in overdekte magazijnen mogelijk maken met een minimum aan infrastructuur(wijzigingen).

‘State-of-the-art’ een niveau hoger tillen

InWareDrones zal state-of-the-art hardware, software en algoritmen nog geavanceerder maken om zo volautomatische drone-oplossingen voor voorraadbeheer te ontwikkelen. Het project geeft ook een beter inzicht in de technologische en economische afwegingen om rendabele commercialisatiemodellen uit te werken voor deze oplossing. Ten slotte zullen ook demonstratiemodellen worden ontwikkeld voor een permanent opslagsysteem, alsook een model voor ‘drone-inventarisatie as a service’. 

 

"Het InWareDrones-project wil een autonome drone-oplossing ontwikkelen voor voorraadbeheer. Een oplossing waarmee bedrijven continu live feedback ontvangen en kwaliteitsvolle data tot hun beschikking hebben, maar ook honderden manuren kunnen besparen.”

Accepteer marketing-cookies om deze content te kunnen bekijken.
Cookie-instellingen

InWareDrones

Inventariseren met een drone-oplossing.

 

InWareDrones is een imec.icon onderzoeksproject gefinancierd door imec en Agentschap Innoveren & Ondernemen.

 

Het werd opgericht op 01.10.2018 en het project loopt tot 30.09.2020.

Projectinformatie

Industrie

 • Aucxis
 • DroneMatrix
 • Id Logistics Belgium
 • In2power
 • Octinion

Onderzoek

 • imec – IDLab IBCN - UGent
 • imec – WAVES - UGent

SOC

 • Flanders Make

Contact

 • Research Lead: Eli De Poorter
 • Project Lead: Pieter Suanet
 • Proposal Manager: Jeroen Hoebeke
 • Innovation Manager: Annelies vandamme