alt
/BoSS

BoSS

Blockchain voor online Service Security

smart_industry

De virtuele munt Bitcoin is waarschijnlijk de bekendste toepassing van blockchaintechnologie. Maar diezelfde technologie heeft ook potentieel op andere vlakken, bijvoorbeeld om de veiligheid van onlinediensten drastisch op te krikken. De adoptie van blockchain verloopt echter moeizaam, onder meer door haar inherente complexiteit, ingewikkelde implementatie en de vele varianten die circuleren. Het BoSS-project streeft daarom naar een eenvoudigere ontwikkeling van veiligheidstools gebaseerd op blockchain, die online privacy en vertrouwelijkheid verhogen. Daarom ontwerpt een consortium een kader voor technologieselectie, ondersteunende middleware en het naleven van regelgeving.

Integriteit zonder autoriteit

Traditionele transacties zijn gebaseerd op vertrouwen in autoriteiten – denk aan banken en overheden – die de geldigheid ervan garanderen. Blockchain neemt de nood aan zo’n autoriteit weg. De technologie is gebaseerd op een decentraal systeem van gedeelde databases, die veilige, transparante transacties mogelijk maken. Elke organisatie in een blockchainnetwerk bezit een identieke kopie van de database, die op zijn beurt versleuteld is. Dat blockchain de markt van de valuta dooreen kan schudden, maakte de Bitcoin intussen duidelijk. Maar de technologie heeft ook potentieel op andere vlakken, zoals in handelstransacties, wettelijke transacties en contractbeheer.

Blockchaintoepassingen in de cloud

Samen met vijf industriële partners, legt het BoSS-project zich toe op evenveel cases: online contracten, domeinregistratie, beheer van patiëntendossiers tussen ziekenhuizen, verbeterde gegevensuitwisseling en gedecentraliseerde (maaltijd)cheques. De industriële partners beschikken echter over onvoldoende infrastructuur capaciteit om een blockchainsysteem te uit te baten. Blockchain-as-a-service-platformen van externe partijen bieden hiervoor een oplossing.

Transparant, eenvoudig te ontwikkelen en in lijn met de wetgeving

Het BoSS-project stelt drie doelen voorop:

 1. de ontwikkeling van applicaties in blockchain-gebaseerde systemen mogelijk maken, om slim contractbeheer en veilige transacties te ondersteunen;
 2. middlewareplatformen ontwikkelen om de architectuur van blockchain-systemen te verbeteren en de evaluatie, vergelijking en veilige implementatie van blockchaintechnologieën te ondersteunen;
 3. Een wettelijk kader definiëren om de geldigheid en haalbaarheid van op blockchain gebaseerde transacties en ecosystemen op lange termijn te garanderen.

Minder afhankelijkheid, meer vertrouwen

De resultaten van het BoSS-project zullen industriespelers helpen om met blockchaintechnologieën het vertrouwen van hun klanten te versterken, aangezien verschillende tussenpartijen overbodig worden. Het project biedt daarnaast een basis voor de ontwikkeling van blockchain-as-a-service-platformen en industriële samenwerkingsprojecten.

“Het BoSS-project streeft naar een eenvoudigere ontwikkeling van op blockchain gebaseerde toepassingen, die aan de regelgeving voldoen en veiligheid en privacy garanderen. Op die manier verzamelt en verbreedt het project de kennis over blockchain, om uiteindelijk de industrie minder afhankelijkheid te maken van centrale autoriteiten.”

BoSS

Blockchain voor online Service Security.

BoSS is een imec.icon onderzoeksproject gefinancierd door Agentschap Innoveren & Ondernemen, innoviris en imec.

Het werd opgericht op 01.10.2017 en het project loopt tot 30.09.2019.

Projectinformatie

Industrie

 • UP-nxt
 • Noesis Solutions
 • EURid
 • Thanksys
 • Proximus

Onderzoek

 • imec – DistriNet - KU Leuven
 • imec – COSIC – KU Leuven
 • KU Leuven - CiTiP

Contact

 • Project lead: Koen Handekyn
 • Research lead: Wouter Joosen
 • Proposal Manager: Bert Lagaisse
 • Innovation manager: Steven Van Assche