BLE2AV
/BLE2AV

BLE2AV

Bidirectionele, locatiebewuste, verbeterde BLE audio- en spraaksystemen

smart_infotainment

De Bluetooth Low Energy-technologie, ook bekend als Bluetooth LE of BLE, belooft een sterke speler te worden in de volgende generatie draadloze audiotoepassingen. Dat is mede dankzij de laatste versie, BT v5.2, die een nieuwe codec gebruikt en ondersteuning voor meerdere onafhankelijke maar synchrone audiostreams biedt. BLEA2AV zal op basis van Bluetooth LE geavanceerde en interoperabele audio- en spraakoplossingen ontwikkelen voor conferentiesystemen en gehoorimplantaten. Belangrijke features zijn bidirectionele many-to-many audio- en spraakstreaming, locatiebewustzijn, zelfconfiguratie en kwalitatieve audio- en spraakcaptatie.

Oudere technologie, beperkte toepassingen

Bijna elke draadloze luidspreker of headset die vandaag wordt verkocht, bevat een bluetoothchip. De meeste werken nog op oudere bluetoothtechnologie, waardoor zowel de zender (smartphone) als de ontvanger (oordopjes) nog veel energie verbruiken. Met als gevolg: beperkte luistertijd en schaalbaarheid en matige audiokwaliteit. Klassieke bluetoothtechnologie ondersteunt bovendien maar één audiostream en is dus niet-interoperabel. Dat beperkt het gebruik tot zeer elementaire toepassingen.

Een hoger level van audio processing

In 2020 kondigde de Bluetooth Special Interest Group een nieuwe reeks audiotechnologieën aan als onderdeel van de v5.2.-versie,  waardoor het wel mogelijk wordt om synchroon meerdere streams te ontsluiten. De nieuwe versie bevat nu ook ook een gloednieuwe audio codec. Dat opent de weg naar nieuwe functionaliteiten als multistreams, het delen van audio en betere controle over het energieverbruik. Hoe gevarieerd en rijk de toepassingen van de nieuwe audiotechnologieën zullen zijn, is op dit moment nog niet geweten, en zal nog meer research naar networking en audio/voice processing vereisen.

De nieuwste bluetoothtechnologieën in de praktijk

Het BLE2AV-team stippelde diverse onderzoeksdoelstellingen en -resultaten uit:

 • diepgaande kennis vergaren over de werking van LE Audio, inclusief de ontwikkeling van een testframework en inzicht in de mogelijke beperkingen;
 • de creatie van een LE Audio stack voor many-to-many streaming die locatiebewust en zelf-configureerbaar is, en verbeterde spraakopname en playback biedt;
 • de ontwikkeling van een ‘proof of concept’ gebaseerd op het bovenstaande voor een nieuwe generatie van taalverspreidings- en gesprekssystemen die kunnen samenwerken met gehoorimplantaten.

De volgende generatie draadloze audio en gehoorimplantaten

Deze onderzoeksresultaten, inzichten en oplossingen moeten op termijn het pad effenen voor de ontwikkeling van nieuwe en meer kostenefficiënte draadloze geluidstechnologieën, alsook van kwalitatieve en gebruiksvriendelijke gehoorimplantaten.

“BLEA2AV zal op basis van Bluetooth LE geavanceerde en interoperabele audio- en spraakoplossingen ontwikkelen voor conferentiesystemen en gehoorimplantaten. Belangrijke features zijn bidirectionele many-to-many audio- en spraakstreaming, locatiebewustzijn, zelfconfiguratie en kwalitatieve audio- en spraakopname.”

Download leaflet

Download leaflet

BLE2AV

Next-generation audio and voice systems based on LE Audio

 

BLE2AV is een imec.icon onderzoeksproject gefinancierd door imec en Agentschap innoveren & ondernemen.

 

Het werd opgericht op 01.07.2021 en het project loopt tot 31.12.2023

Projectinformatie

Industrie

 • Televic Conference   
 • Cochlear Technology Centre Belgium
 • Qorvo Belgium N.V.

Onderzoek

 • imec – IDLab – UGent

Contact

 • Project lead: Wim Sandra
 • Research lead: Jeroen Hoebeke
 • Proposal Manager: Jeroen Hoebeke
 • Innovation manager: Eric Moons