Banner5GBC
/5G BROADCAST

5G BROADCAST

Efficiënt video streamen over 5G én bestaande netwerken dankzij intelligente softwaresturing

smart_infotainment

5G brengt veel nieuwe mogelijkheden met zich mee, in het bijzonder omdat het niet alleen een telecomtechnologie is maar ook een broadcasttechnologie. Eén van die mogelijkheden is het gebruik van een High-Power High-Tower (HPHT) 5G-netwerk om video van hoge kwaliteit efficiënt te streamen naar een groot aantal gebruikers en apparaten in een wijd geografisch gebied. In combinatie met bestaande publieke mobiele netwerken zal slimme automatische offloading van veelbevraagde video’s naar het 5G HPHT-netwerk resulteren in een efficiënter gebruik van het beschikbare spectrum en minder overbelasting op bestaande publieke mobiele netwerken.

Video streaming naar een groter publiek dankzij 5G

Video uitzenden naar een groot publiek was tot voor kort gebaseerd op specifieke standaarden zoals DVB-T2. Deze standaarden maken gebruik van High-Power High-Tower (HPHT) netwerken die grote gebieden bestrijken met slechts een klein aantal zendmasten. Buiten de traditionele televisietoestellen zijn er echter maar weinig apparaten die DVB-T2 ondersteunen. Dit samen met de verschuiving van videoconsumptie naar ‘anywhere and on any device’ maakt dat specifieke standaarden zoals DVB-T2 en hun unieke regio-overkoepelende transmissie-infrastructuur dreigen overbodig te worden.

De komst van 5G als broadcast-technologie heeft het potentieel om het beste van twee werelden te verenigen. Het kan video streamen naar mobiele apparaten via een nieuwe standaard, en het kan de piekbelasting op publieke mobiele netwerken helpen verminderen door middel van slimme sturing van bepaalde data naar een HPHT-netwerk uitgerust voor 5G-broadcasting.

Het feit dat toestellen uitgerust met 5G alomtegenwoordig zullen worden, zal leiden tot een hogere adoptiegraad dan met vroegere specifieke broadcast-technologieën. Omroeporganisaties zullen dus een medium krijgen met een aanzienlijk groter bereik. Bovendien zal het offloaden van populaire videostreams van publieke mobiele netwerken (4G/5G) naar een 5G broadcast netwerk leiden tot een efficiënter gebruik van het beschikbare spectrum en lagere piekbelastingen op de publieke netwerken.

Een ontwerp voor een nieuw broadcast systeem

Binnen dit project zal het consortium een oplossing onderzoeken gericht op:

 • Een standalone 5G HPHT-broadcast netwerk voor het verspreiden van lineaire video als nieuwe standaard voor DVB-T2.
 • Geoptimaliseerde transport- en codeertechnieken die unicast error concealment en enhancement-lagen combineren met 5G HPHT-broadcast om zo een maximale kwaliteit te bereiken.
 • Technieken en meetmethodes om een softwaregestuurd netwerk (SDN) te aan te sturen om video dynamisch te offloaden van publieke LTE-netwerken naar 5G HPHT-broadcast netwerken.

Als resultaat van het project plannen we een proof-of-concept voor live streaming met SDN (Software Defined Network) offload mogelijkheden. Hiervoor zullen twee van Norkring’s torens, waarvan één gelegen in een stad en één in een landelijke omgeving met gedeeltelijk overlappende dekking, worden uitgerust met 5G broadcast functionaliteit.

“Met dit project willen we het volledige potentieel van 5G onderzoeken om video uit te zenden in synergie met bestaande publieke netwerken. Het doel is om betrouwbare video streams van uitstekende kwaliteit te leveren aan eindgebruikers op hun 5G-devices.”

Download leaflet

5G broadcast leaflet

Video

Accepteer marketing-cookies om deze content te kunnen bekijken.
Cookie-instellingen

Projectinformatie

5G BROADCAST Dit project zal O&O verrichten naar het opzetten van efficiënte 5G video-broadcast technieken. Daartoe zal het 5G terrestrial broadcast combineren met over-the-top unicast streaming technieken en een data gedreven sturing voor dynamische offload van mobiele netwerken naar een broadcast netwerk onderzoeken.

5G BROADCAST is een imec.icon onderzoeksproject van imec en het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO).

Het project is gestart op 01.01.2022 en loopt tot 31.12.2023.

Industrie

 • Norkring België
 • Skyline communications
 • Synamedia Vividtec Europe
 • Zappware

Onderzoek

 • imec – IDLab IBCN – UGent
 • imec – IDLab Data Science Lab – UGent

Contact

 • Project lead: Ludo Palmans
 • Research lead: Filip De Turck
 • Proposal manager: Niels Van Kets
 • Innovation manager: Steven Van Assche