Sentea Technology
/Sentea haalt 2,3 miljoen op voor doorbraak in optische meettechnologie

Persbericht

Sentea haalt 2,3 miljoen op voor doorbraak in optische meettechnologie

Spin-off van imec maakt uitleessystemen voor glasvezelsensoren in één klap tien keer goedkoper

Over glasvezelsensoren
Glasvezelsensoren maken gebruik van een speciale vezel die is ontworpen om de rek en temperatuur te meten op meerdere punten over de lengte van een vezel (en dit kan tot enkele kilometers). Een uitleesapparaat vangt het optische signaal van de glasvezels op en correleert dit met de rek, temperatuur en afgeleide parameters zoals druk, helling, verplaatsing, trilling, stroom, of de aanwezigheid van bepaalde chemicaliën. De inherente voordelen van glasvezelsensoren, zoals het lichte gewicht, de kleine afmetingen, de passiviteit, de geringe demping, de ongevoeligheid voor elektromagnetische interferentie, de grote bandbreedte en de robuustheid voor omgevingsinvloeden compenseren de hoge kosten van het uitleesapparaat bij gebruik in grote infrastructuurwerken. Een verlaging van de kosten van glasvezelsensor-uitleessystemen zal het nut van en de vraag naar glasvezelsensoren voor bewaking en procesbesturing nog verder doen toenemen en de toepassing in meerdere sectoren mogelijk maken.

Over structural health monitoring 
Technische constructies worden tijdens hun levensduur voortdurend gecontroleerd op vroegtijdige tekenen van schade die na verloop van tijd tot catastrofale uitval zouden kunnen leiden. Door eventuele schade vroegtijdig op te sporen en het beschadigde onderdeel te herstellen of te vervangen, kunnen storingen, de daaruit voortvloeiende uitvaltijd en grote reparatiekosten worden vermeden. Structurele gezondheidsmonitoring via glasvezeldetectie, heeft intussen zijn weg gevonden naar grote technische constructies zoals windturbines, kerncentrales, schepen, treinen, vliegtuigen, gebouwen, bruggen, dammen, tunnels, zware machines en hoogovens.

Over siliciumfotonica
De mogelijkheid om standaard CMOS-fabricageprocessen te gebruiken bij de productie van de componenten maakt siliciumfotonica commercieel zeer aantrekkelijk. Dankzij de submicron nauwkeurigheid van deze standaard CMOS-processen kunnen siliciumfotonica-componenten verschillende optische functies integreren in een zeer kleine chip die veel minder stroom verbruikt dan traditionele optische componenten. Tientallen jaren ervaring met het maken van (elektronische) chips op basis van silicium en de aanwezige (silicium) halfgeleiderproductiecapaciteit kunnen worden benut om sterk geïntegreerde, goedkope optische componenten te bouwen voor een heel spectrum aan toepassingen. 

Over Sentea
De missie van Sentea is om civiele infrastructuur veiliger en industriële activa efficiënter te maken door glasvezelsensoren op basis van siliciumfotonica. Het bedrijf werd in 2018 opgericht als een spin-off van de wereldberoemde Photonics Research Group van de Universiteit Gent en imec om meer dan een decennium van onderzoek in siliciumfotonica en glasvezelsensoren te commercialiseren. Dankzij de voordelen van siliciumfotonica biedt Sentea glasvezelsensoren met hoge nauwkeurigheid, compactheid en geavanceerde functionaliteit, die kunnen worden ingezet in een breed scala van toepassingen en sectoren. Sentea is in handen van een consortium van investeerders, waaronder Fidimec, Finindus, PMV en QBIC II.
Contact: Karsten Verhaegen, CEO, e-mail: karsten.verhaegen@senteatech.com

Over imec 
Met meer dan 5.000 medewerkers van overal ter wereld, topwetenschappers en experten in verschillende onderzoeksdisciplines, een zeer geavanceerde R&D infrastructuur, en een uitgebreid partnernetwerk van wereldleiders uit de hightech-industrie, farma, ICT, ... Vlaamse en internationale bedrijven, start-ups, de academische wereld en kenniscentra, is imec ‘s werelds grootste onafhankelijke onderzoekscentrum in nano-elektronica en digitale technologie. Imecs onderzoek omvat geavanceerde halfgeleidertechnologie en siliciumfotonica, oplossingen voor slimme gezondheidzorg, duurzame energie, duurzame mobiliteit en slimme steden, artificiële intelligentie, 5G-communicatie en sensortechnologieën en nog veel meer. 

Imec zet zijn expertise en industrieel netwerk ook in om duurzame maatschappelijke impact in Vlaanderen te creëren. Zo ondersteunt imec zowel kleinere organisaties die over beperkte R&D-middelen beschikken als grotere bedrijven in hun innovatieproces. Imec draagt als strategisch onderzoekscentrum en actieve speler in netwerkorganisaties en sectorfederaties bij aan het innovatienetwerk in Vlaanderen door de publieke sector en private sector in Vlaanderen samen te brengen, de uitwisseling van open data mogelijk te maken, en kennisuitwisseling te stimuleren. 
Imec heeft zijn hoofdkantoor in Leuven, onderzoeksgroepen verspreid over de Vlaamse universiteiten, in Nederland, Taiwan en de VS, en vertegenwoordiging in China, Japan en India. In 2020 bedroegen de bedrijfsopbrengsten van imec 680 miljoen euro. 

Imec is een geregistreerde merknaam voor de activiteiten van imec International (IMEC International, stichting van openbaar nut naar Belgisch recht), imec België (IMEC vzw, gesteund door de Vlaamse overheid), imec Nederland (Stichting IMEC Nederland, gesteund door de Nederlandse overheid), imec Taiwan (IMEC Taiwan Co.), imec China (IMEC Microelectronics Shanghai Co. Ltd.), imec India (IMEC India Private Limited), imec San Francisco (IMEC Inc.) en imec Florida (IMEC USA Nanoelectronics Design Center Inc.). 

Over Fidimec
Imec ondersteunt, via zijn dochteronderneming FIDIMEC NV, de creatie van spin-off bedrijven door directe investeringen, en via imec.xpand.

Over Finindus
Finindus is een investeringsbedrijf ondersteund door ArcelorMittal en Vlaanderen en gelinkt met OCAS, a wereldklasse onderzoekscentrum rond metalen met campussen in Zelzate en Zwijnaarde. Finindus ondersteunt innovatieve bedrijven actief in materialen, materialenprocessen, duurzame productie en industrie 4.0.met financiering in een vroeg stadium, groeifinanciering, en management ondersteuning. www.finindus.be

Over de Universiteit Gent
Universiteit Gent (UGent) werd opgericht in 1817 en is vandaag een van Europa's toonaangevende instellingen voor hoger onderwijs en onderzoek in het Nederlandse taalgebied. Het bestaat uit elf faculteiten die onderwijs aanbieden, gedreven door innovatief onderzoek in de vele wetenschappelijke disciplines. De UGent, gesitueerd in het culturele, politieke en economische hart van Europa, is een actieve partner in tal van nationale en internationale educatieve, wetenschappelijke en industriële samenwerkingsprojecten. Universiteit Gent is een top 100 universiteit in de Shanghai Ranking en een van de grootste Belgische universiteiten. Onze organisatie zet zich in voor onderzoek en innovatie met meer dan 5.500 onderzoekers die actief zijn in een breed scala van de levens-, fysische en sociale wetenschappen. UGent TechTransfer en UGent Business Development Centers, zoals NB-Photonics, ondersteunen onderzoekers bij het ontwikkelen van grensverleggende wetenschap om innovaties op de markt te brengen. Voor meer informatie kunt u terecht op www.ugent.be/techtransfer.

De Photonics onderzoeksgroep in de Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur is een van Europa's toonaangevende groepen op het gebied van fotonische integratie en silicon photonics. Het is verbonden aan imec en biedt onderdak aan 80 onderzoekers, onder wie zes ERC-grantees. De Photonics Research Group maakt deel uit van het Centre for Nano and Biophotonics - NB-Photonics - een multidisciplinair platform voor onderzoek en technologieoverdracht dat de middelen en knowhow van 23 professoren over vier verschillende faculteiten bundelt.

Over PMV
PMV is een Vlaamse investeringsmaatschappij die de toekomst van de Vlaamse economie vormgeeft. Het financiert veelbelovende bedrijven vanaf het allereerste begin en leidt hen naar groei en globalisering. PMV biedt financiële oplossingen op maat aan alle ondernemers met een businessplan en een sterk managementteam door middel van kapitaal, leningen en garanties. Een ervaren, gemotiveerd team van professionele vermogensbeheerders spant zich dag in, dag uit in om welvaart en welzijn te creëren in Vlaanderen. PMV beheert een portefeuille van € 1,35 miljard. Kijk voor meer informatie op www.pmv.eu.

Over QBIC II
Qbic is een early-stage en sectoronafhankelijke, interuniversitair fonds dat investeert in spin-offs en in jonge innovatieve ondernemingen met een technologische link met de aan Qbic verbonden universiteiten en kenniscentra. Qbic wordt aangestuurd door een onafhankelijk team van experts op het gebied van beleggen en beheer. Met circa € 100 miljoen aan middelen is Qbic een van de grootste spin-off fondsen in Europa. Qbic I is in 2012 gestart en heeft al zijn middelen aan 18 ondernemingen toegewezen. Qbic II zit nu in zijn laatste investeringsjaar en heeft tot nu toe een portefeuille van 17 investeringen opgebouwd. Voor meer informatie kunt u terecht op www.qbic.be.