si photonics001
/Imec, de Universiteit Gent en EU-partners ontwikkelen handig ‘lichtpistool’ om stijfheid van bloedvaten te meten

Persbericht

Imec, de Universiteit Gent en EU-partners ontwikkelen handig ‘lichtpistool’ om stijfheid van bloedvaten te meten

Over CARDIS

Het CARDIS project wordt gefinancierd via het EU H2020 Programma voor onderzoek, technologische ontwikkeling en demonstratie (grant agreement No  644798). Het project wordt gecoördineerd door imec en Medtronic. Andere projectpartners zijn SIOS Messtechnik GmbH (Duitsland), Tyndall (Ierland), de Universiteit Gent (België), INSERM (Frankrijk), Queen Mary University of London (UK), Maastricht University (Nederland) en Fundico (België).

Over imec

Imec is ’s werelds toonaangevende onderzoeks- en innovatiehub op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie. De combinatie van onze voortrekkersrol in microchiptechnologie en onze software- en ICT-expertise maakt ons uniek. Imec beschikt over een unieke infrastructuur en een lokaal en internationaal ecosysteem van partners in diverse sectoren. Samen werken we aan baanbrekende innovatie in toepassingsdomeinen zoals gezondheidszorg, slimme steden en mobiliteit, logistiek en Industrie 4.0, energie en onderwijs.

Imec is een vertrouwde partner van bedrijven, start-ups en universiteiten, en brengt meer dan 4.000 topwetenschappers uit meer dan 88 landen samen. Imec heeft zijn hoofdzetel in Leuven en R&D-groepen die verspreid zijn over een aantal Vlaamse universiteiten, in Nederland, Taiwan, de VS, China, en kantoren in India en Japan. In 2017 bedroegen de bedrijfsopbrengsten van imec 546 miljoen euro. Meer informatie op www.imec-int.com

Imec is een gedeponeerd handelsmerk voor de activiteiten van IMEC International (een Belgische  legale entiteit opgericht als een “stichting van openbaar nut”), imec Belgium (IMEC vzw ondersteund door de Vlaamse Overheid), imec the Netherlands (Stichting Nederland, deel van Holst Centre dat ondersteund wordt door de Nederlandse Overheid), imec Taiwan (IMEC Taiwan Co.), imec China (IMEC Microelectronics (Shanghai) Co Ltd.), imec India (IMEC India Private Limited) en imec Florida (IMEC USA nanoelectronics design center).

Over de Photonics Research Group

De Photonics Research Group in het Department Informatie Technologie van de Universiteit Gent is een onderzoeksgroep van imec die onderzoek doet in het domein van fotonische integratie, meer specifiek siliciumfotonica, en zijn toepassingen in ICT, sensing en life sciences. Met 80 onderzoekers, speelt de onderzoeksgroep een internationale rol in dit domein, en is ook zeer actief in opleidingen in fotonica en in de creatie van industriële spin-offs. Meer informatie op www.photonics.intec.ugent.be.

Over Medtronic

Medtronic plc. (www.medtronic.com), met hoofdkwartier in Dublin, Ierland, is één van ’s werelds grootste bedrijven op het vlak van medische technologie, diensten en oplossingen, met focus op pijnverlichting, herstel van de gezondheid en verlenging van de levensverwachting van miljoenen mensen wereldwijd. Medtronic heeft wereldwijd meer dan 86,000 personeelsleden in dienst, en bedient dokters, ziekenhuizen en patiënten in meer dan 150 landen. Het bedrijf concentreert zich op de samenwerking met belanghebbenden wereldwijd om de gezondheidszorg te verbeteren.

Medtronic Bakken Research Center (BRC), opgericht in 1987 door Medtronic in Maastricht, momenteel met 325 medewerkers, is de research activiteit van Medtronic betrokken in het CARDIS project. Vooral klinische studie-activiteiten zijn substantieel toegenomen, gaande van kleinschalige exploratorische studies met de betrokkenheid van één dokter-onderzoeker en slechts een paar patiënten, tot gerandomiseerde studies met de bedoeling om superieure en economische resultaten te demonstreren van nieuwe device therapieën in honderden tot duizenden patiënten. Het BRC huisvest ook de Benelux Therapy & Procedure Training Center die geavanceerde simulatortraining aanbiedt aan dokters, verpleegsters en techniekers.