nervocity
/Nervocity: hoe gespannen is de Gentenaar?

Nervocity: hoe gespannen is de Gentenaar?

Stress hoort bij het stadsleven – zeggen ze. Maar is dat wel zo? En zo ja, waaraan ligt dat dan precies? En kunnen we daar ook iets aan doen?

Dat zijn vragen waarop het Nervocity-project (aka Stressy) de antwoorden zoekt. Met behulp van draagbare sensoren en zo’n 400 stadsmussen als proefkonijnen.

Het Nervocity-project ging op 1 april 2019 van start. Het maakt deel uit van City of People, een samenwerkingsverband van de Stad Gent, UGent en imec. Die speuren samen naar innovatieve oplossingen voor de complexe uitdagingen waarmee een stad als Gent te kampen krijgt. Zoals huisvesting, vereenzaming en ... stress.

Leidraad voor beleidskeuzes

Voor dit project brengt imec de stress op het niveau van de Gentse populatie in kaart. Draagbare sensoren meten de stress bij een panel van 400 burgers. En die metingen zullen worden samengebracht in een set van datavisualisaties.

Je ziet dus in één oogopslag waar, maar ook vooral wanneer en in welke context, mensen die wonen en werken in Gent stress ervaren. Zowel het geografische als contextuele perspectief zijn belangrijk om de bronnen van die stress te identificeren en de juiste beleidskeuzes te maken.

Voor de onderzoekers wordt dat een uitdagende klus. Want het is allesbehalve eenvoudig om stress te koppelen aan specifieke beleidsdomeinen.

Eerste hulp bij stress

Blijkt uit de meetresultaten dat je als deelnemer gebukt gaat onder stress? Dan kun je vrijblijvend een beroep doen op een stressinterventie door reguliere zorgcentra en private coachingbedrijven.

Dat levert dan weer bijkomende inzichten op die de onderzoekers kunnen aangrijpen om dat soort diensten verder te verbeteren.

Het Nervocity-project loopt tot eind maart 2021. Wil je meer weten of zelf meedoen?

Hier vind je alle info