Voortbouwend op eerdere onderlinge projecten, waaronder samenwerking in biosensing en AI-gebaseerde data-analyse, is imec een driejarige strategische raamovereenkomst aangegaan Janssen Pharmaceutica NV, een van de farmaceutische bedrijven van Johnson & Johnson, om samen te onderzoeken hoe nano-elektronica de ontwikkeling kan bevorderen van geneeskundige oplossingen voor preventie en interceptie van ziektes, voor gepersonaliseerde diagnose en voor patiëntgerichte therapie. De overeenkomst werd gefaciliteerd door Johnson & Johnson Innovation.
Imec combineert uitgebreide chipproductie-faciliteiten en bio-lab infrastructuur met gerenommeerde expertise in nano-elektronica, bio-elektronica, sensoren, fotonica, microfluidica, biowetenschappen en Artificiële Intelligentie. Door die te combineren met de expertise en het netwerk van bioscience bedrijven kunnen we nieuwe oplossingen ontwikkelen om ziektes te voorkomen, of ze te ontdekken nog voor ze zich manifesteren, waardoor ze in veel vroeger stadium behandeld zouden kunnen worden, wat op zijn beurt tot hogere genezingskansen moet leiden.
Nano-elektronica kan een cruciale rol spelen in de ontwikkeling van vooruitstrevende precisiegeneeskunde: het kan aan lage kost in hoge volumes geproduceerd worden, zeer hoge precisie en resolutie bereiken, en massieve parallellisatie. Er zijn talrijke voorbeelden van hoe nano-elektronica gebruikt kan worden om de geneeskunde en biowetenschappen te transformeren: Nano-elektronica leent zich uitstekend voor miniaturisatie, vereenvoudiging en kostenreductie van complexe toestellen zoals microscopen of spectroscopen, zonder verlies in performantie. Nano-elektronica kan ook labo-functies verkleinen tot lab-op-chips, en zelfs volledige lab-processen integreren op kleine biosensing toestelletjes die bijvoorbeeld bloed of andere vloeistoffen kunnen scannen op ziektes, en dat in slechts een fractie van de tijd die daarvoor nodig is met de huidige instrumenten. Mini-versies van polymerase chain reaction (PCR) reactoren kunnen het pad effenen naar snellere en goedkopere moleculaire testen, en daarmee vroege diagnose en effectieve gepersonaliseerde gezondheidszorg mogelijk maken voor significant meer ziektes dan vandaag. Chip-gebaseerde technologieën voor het sorteren van cellen kunnen ook een impact hebben op de manier waarop instrumenten voor celtherapie in de toekomst geproduceerd worden, en leiden tot lagere kosten, hogere kwaliteit en kortere analysetijd.
Gepubliceerd op:
6 februari 2020