Slimme horloges, halssnoeren en ... brillen
Wie kent er niet de fitness trackers die je rond de pols draagt en die opmeten hoeveel stappen je zet, of je fietst of wandelt, wat je hartslag in rust is enz. Of de senioren-alarmen die je als een discreet halssnoer of horloge kan dragen en die merken wanneer je valt, familie contacteren in geval van nood enz.
Doordat elektronica tegenwoordig zo klein kan gemaakt worden, kan je het overal in integreren: in een horloge, een halssnoer, ja zelfs in een brilmontuur. Imec en Holst Centre maakten zo’n slimme bril met geïntegreerde elektronica, die je oogbewegingen kan detecteren.
Hoe maak je zo’n bril goedkoop en modieus?
Oog-tracking brillen bestaan al langer, en gebruiken meestal camera’s die in de bril verwerkt zitten. Ze zijn heel accuraat, maar hebben het nadeel dat ze vrij duur zijn, veel energie verbruiken, en dat de camera’s iets te groot zijn om in een standaard montuur mooi weg te werken.
Imec en Holst Centre gooien het over een andere boeg. Geen camera’s, wel kleine zachte elektrodes – vijf in totaal – die op welbepaalde plaatsen rond de ogen zitten: boven en aan de zijkanten van de neus en boven de ogen.
Op basis van elektrische metingen met deze elektrodes kan het spanningsverschil gemeten worden tussen voor- en achterkant van het oog en kan de oogbeweging berekend worden. Het voordeel van deze techniek – elektro-oculografie – en het gebruik van elektrodes is dat je een goedkopere en meer energiezuinige bril kan maken dan in het geval van een camera-bril. Ook – en zeer belangrijk – kunnen de elektrodes en de bijhorende elektronicamodule (voor verwerking en draadloos doorsturen van signalen) onzichtbaar verwerkt worden in een standaard brilmontuur.
Op basis van elektrische metingen met deze elektrodes kan het spanningsverschil gemeten worden tussen voor- en achterkant van het oog en kan de oogbeweging berekend worden.
Van Virtual Reality tot Parkinson
Waarom is het interessant om oogbewegingen te meten met een bril? Deze informatie kan gebruikt worden in AR (augmented reality) /VR (virtual reality)-brillen waarbij de gebruiker beelden of extra informatie ziet verschijnen in het gezichtsveld van de bril en deze kan bedienen – zoals je een computer bedient met een muis – door met de ogen te knipperen of door van links naar rechts te bewegen enz.
Maar ook voor medische toepassingen kan zo’n oog-tracking bril interessant zijn, bv. voor het opsporen en behandelen van oogziekten, of voor het vroegtijdig opsporen van neurologische aandoeningen zoals Parkinson of Alzheimer. In de literatuur staat immers beschreven dat de oogbewegingen bij deze ziektes worden beïnvloed door de hersenaandoening. Imec gaat nu samen met bedrijven en medische experten bekijken hoe een dergelijke bril kan ingezet worden voor deze verschillende toepassingen.
Chris Van Hoof is Senior Director Connected Health Solutions bij imec. Hij leidt imecs personal health R&D-activiteiten in Leuven, Eindhoven en Gent waar de onderzoeksteams innovatieve oplossingen creëren voor artsen, patiënten en voor diagnose, preventie en coaching. Chris houdt ervan dingen te maken die echt werken: naast het creëren van talloze werkende prototypes voor klanten heeft zijn werk geleid tot 5 imec spin-offs (4 in het domein van de gezondheidszorg). Hij heeft meer dan 600 publicaties op zijn naam staan en was al meer dan 100 keer aanwezig als gastspreker op internationale congressen. Hij is tevens professor aan het ESAT departement van de KU Leuven.
Gepubliceerd op:
2 september 2019