Verkeersveiligheid, een betere doorstroming en lagere uitstoot zijn al enkele decennia dé doelstellingen van zowat elk mobiliteitsplan of verkeersbeleid. In de veelheid aan oplossingsrichtingen voor deze complexe uitdagingen spelen technologie en digitalisering een vooraanstaande rol. Zo bestaat het vakgebied C-ITS (coöperatieve intelligente transportsystemen) al bijna twintig jaar en beschrijft het al van in de beginjaren (nog voor de release van de eerste smartphone) use cases waarin data van mobiele telefoons ingezet worden. Sinds enkele jaren is de technologie er ook klaar voor en worden deze scenario’s werkelijkheid.
Wim Vandenberghe, senior advisor smart mobility bij imec: "Vijftien jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met concepten waarbij weggebruikers communiceren met elkaar en met weginfrastructuur om zo bestuurders van allerhande waarschuwingen te voorzien. Dit concept boeit me sindsdien mateloos. Het feit dat Mobilidata vandaag op het punt staat om die toepassingen op grote schaal te lanceren, maakt me zeer enthousiast. De techniek is er klaar voor. Laten we er samen voor zorgen dat zoveel mogelijk Vlamingen ze ook effectief willen gebruiken in hun dagelijkse leven."

Schematisch overzicht van de systeemarchitectuur die Mobilidata ontwikkelde en waarin het – mede dankzij kennisdeling zoals via deze whitepaper – samen met anderen verder wil op bouwen.
Een van de grote uitdagingen bij de uitrol van dergelijke oplossingen die gebruik maken van verbindingen tussen intelligente verkeerslichten en auto’s of smartphones, is de interoperabiliteit tussen landen en regio’s. Zo wil je als applicatiebouwer of eindgebruiker zo weinig mogelijk hinder ondervinden als je een gebied, of zelfs heel Europa, bestrijkt.
Dankzij het Vlaamse Mobilidata-programma rolt Vlaanderen in 2022 en 2023 de meest geavanceerde technologie uit die voor dit soort toepassingen beschikbaar is. Het programma ‘leende’ daarvoor kennis van bestaande initiatieven uit het buitenland, zoals Talking Traffic (Nederland), C-Roads (EU), NordicWay (Denemarken) en de Data Task Force (EU).
Door deze op een slimme manier te combineren, op te waarderen en aan te vullen, komt Mobilidata tot een systeemarchitectuur die op een gestandaardiseerde manier de gegevensuitwisseling garandeert van data-generatie tot eindapplicatie. De beschrijving van deze architectuur en de gekozen bouwblokken stelt Mobilidata beschikbaar via een publieke whitepaper met de ambitie om verwante initiatieven te motiveren om een gelijkaardige architectuur te adopteren. Dit is namelijk de beste manier om de ontwikkel- en gebruikskosten voor alle betrokkenen omlaag te halen en om het gebruiksgemak en de interoperabiliteit voor applicatiebouwers en eindgebruikers te verzekeren.
Benieuwd hoe de bouwblokken van het Mobilidata-systeem in mekaar klikken?
Bekijk dan deze via een animatievideo.
Heb je na het lezen van de whitepaper behoefte heeft aan meer verdieping of ondersteuning? Of wil je samenwerken met Mobilidata? Neem dan contact op met de Mobilidata-experten via mobilidata@imec.be. Naarmate de ontwikkelingen vorderen, zal het programma ook nog nieuwe whitepapers ter beschikking stellen.
Dr. Wim Vandenberghe is Senior Advisor Smart Mobility bij imec Vlaanderen. Bij de start van Mobilidata had hij de functie van proposal manager. Dit betekende dat hij alle betrokken stakeholders samenbracht en coördineerde om tot één gezamenlijke visie op de grootschalige uitrol van C-ITS in Vlaanderen te komen. Nu maakt Wim deel uit van het team dat Mobilidata beheert en richt hij zich zowel op de technische als organisatorische aspecten en is het aanspreekpunt voor het Dutch Talking Traffic Partnership, waaraan hij eveneens meewerkt. Voordien deed hij C-ITS-ervaring op, zowel in een academische context (bij IDLab Gent met zijn doctoraatsstudie "Advanced Network Solutions for Intelligent Transport Systems"), als commercieel (bij Be-Mobile, als projectmanager van de projecten Spookfiles A58 en CITRUS).
Gepubliceerd op:
11 juli 2022