smart diaper
/Slim incontinentiemateriaal

Slim incontinentiemateriaal

Incontinentiemateriaal vervangen? Een alarmsignaal zegt wanneer.

smart_health

Hygiënische wegwerpproducten zijn vandaag goed ontworpen en bijzonder absorberend. Toch is er maar één manier om langdurig contact met lichaamsvloeistoffen en lekken te vermijden: zelf een oogje in het zeil houden met regelmatige checks. Voor verzorgers neemt dit veel tijd in beslag en het is bovendien geen aangename bezigheid. Dat kan beter. Het Slim incontinentiemateriaal-project werkt daarom aan een effectieve oplossing met behulp van printbare electronica en sensoren, die het in dagdagelijkse zorgomgevingen zal testen.

Hygiënische wegwerpproducten schieten te kort

Manuele checks van hygiënische wegwerpproducten zijn tijdrovend. Verzorgers hebben zo minder ruimte om zich bezig te houden met meer betekenisvolle taken. Bijkomend probleem: incontinentiemateriaal wordt vaak voortijdig weggegooid bij geplande checks, want die zijn niet altijd nodig. Dat leidt dan weer tot extra kosten en een grotere milieu-impact. Tot slot geven testmethodes voor hygiënische wegwerpproducten doorgaans een vertekend beeld van de werkelijke prestaties in zorgomgevingen, met alle complicaties van dien voor het designproces. En ook variatie in de productie kan de prestaties beïnvloeden.

Op naar gepersonaliseerde zorg

Het Slim incontinentiemateriaal-consortium zal een kosten-efficiënte, herbruikbare en betrouwbare incontinentiemateriaalmodule ontwerpen die mobiele waarschuwingen geeft bij nood aan vervanging. Het doel: bovenstaande uitdagingen tackelen en een gepersonaliseerde, verbeterde zorg faciliteren.

Herbruikbare incontinentiemateriaalmodule met printbare sensoren

Met experten in electronica, sensoren, ruwe materialen, incontinentiemateriaalproductie en zorgverlening, wil het Slim incontinentiemateriaal-consortium de koe bij de hoorns vatten. Zij zullen allen samenwerken om een prijsbewust en comfortabel incontinentiemateriaalsysteem te ontwerpen en goed te keuren. Dit zijn daarbij de innovatiedoelstellingen: 

  • Nieuwe inkten en print- en lamineertechnologieën ontwikkelen om een voordelig sensorsysteem te ontwikkelen en eventuele wegwerpkosten te beperken. 
  • Chiploze sensortechnologie met radiofrequentie moderniseren.
  • Een comfortabel product met betrouwbare en accurate sensoren ontwerpen, dat de bewegingsvrijheid van de gebruiker niet belemmert.
  • De structurele verzameling van data om zorgroutines te verbeteren en een gepersonaliseerde productselectie mogelijk te maken.

Onopvallend, draadloos en nauwkeurig

Huidige oplossingen voor slim incontinentiemateriaal zijn duur, foutengevoelig en nemen veel plaats in. Daarnaast moeten de modules vaak een fysieke aansluiting hebben met de sensoren. Het Slim incontinentiemateriaal-project zal deze problemen oplossen met een compact en volledig draadloos product. Dat zal de aanwezigheid én kwantiteit van vloeistoffen en vaste stoffen nauwkeurig, betrouwbaar en veilig kunnen vaststellen.

“Het Slim incontinentiemateriaal-project zal een effectieve oplossing ontwikkelen met behulp van printbare electronica en sensoren, die het in dagdagelijkse zorgomgevingen zal testen.”

Video

Accepteer marketing-cookies om deze content te kunnen bekijken.

Download leaflet

Smart Diapers leaflet

Slim incontinentiemateriaal

Slim incontinentiemateriaal die een waarschuwing geven wanneer veranderen nodig is.

 

Slim incontinentiemateriaal is een imec.icon onderzoeksproject gefinancierd door imec.

 

Het werd opgericht op 01.11.2019 en het project loopt tot 31.10.2021

Projectinformatie

Industrie

  • Henkel Belgium
  • Drylock Technologies
  • Connect Group
  • Vitra

Onderzoek

  • imec – IDLab IBCN – UGent
  • imec – CMST
  • UGent- SKINT

Contact

  • Project lead: Tom Derycke
  • Research lead: Frederick Bossuyt
  • Proposal Manager: Frederick Bossuyt
  • Innovation manager: Annelies Vandamme