alt
/SARA

SARA

Chirurgische ondersteuning met augmented reality

smart_health

Computerondersteunde chirurgie – of computer-assisted surgery (CAS) in het Engels – is haast onmisbaar geworden voor het plannen en begeleiden van operaties. Ook voor het aanleren van chirurgische ingrepen is CAS cruciaal. Om de CAS-ervaring te verbeteren, voert het SARA-project onderzoek naar het gebruik van augmented reality (AR) in de chirurgie, waarbij medische beelden en planningsinformatie in 3D worden geprojecteerd op de anatomie van de patiënt tijdens neurochirurgische- en orthopedische ingrepen.

Minder cognitieve druk op chirurgen

CAS-oplossingen geven chirurgen anatomische aanwijzingen en planningsinformatie over een operatie, zoals snijlijnen en risicoplaatsen. Die gegevens passen zich automatisch aan naargelang de positie van de chirurgische instrumenten of laserpennen. Daarbij moet de chirurg echter wegkijken van zijn patiënt naar het scherm naast hem. De 2D-structuren die op dat scherm worden weergegeven, moet hij bovendien zelf koppelen aan wat hij voor hem op de operatietafel ziet. Augmented reality kan dat probleem wegwerken door die informatie rechtstreeks te projecteren in het gezichtsveld van de chirurg.

Gebaseerd op bestaande technologieën

Het SARA-consortium bestaat uit leden met een expertise in medische beeldvorming en 3D-modellen, augmented reality, chirurgische technologie en opleidingsmodellen, en geïntegreerde operatiezalen. Aan de hand van de Microsoft Hololens onderzoeken deze partners het gebruik van AR in chirurgische opleidingen en bij de planning en de uitvoering van operaties.

De noden van het chirurgische team prioriteren

SARA ontwikkelt volgende tools en componenten:

  1. een methode die het mogelijk maakt om anatomische structuren nauwkeurig van elkaar te onderscheiden tijdens neuro- of orthopedische ingrepen;
  2. hoogwaardige applicaties voor wandschermen of hoofdtoestellen, aangestuurd door stem of beweging, om chirurgische opleidingen, planning, visualisatie en navigatie te ondersteunen;
  3. een protocol dat naast de AR-gebruikerservaring ook de gebruikersnoden van chirurgische teams analyseert.

Klinisch gevalideerde demonstratiemodellen

Het SARA-project zal resulteren in demonstratiemodellen voor het gebruik van AR-applicaties in diverse chirurgische omgevingen. Behoren ook tot het beoogde resultaat: gedetailleerde lijsten van de vereisten voor dergelijke applicaties, controle-aanbevelingen en nauwkeurigheids- en betrouwbaarheidsanalyses. Bovendien evalueert dit project niet alleen de haalbaarheid van AR in chirurgie met het oog op nieuwe applicaties in de toekomst, het bestudeert ook de meningen en houding van chirurgen omtrent het inzetten van AR in de operatiezaal.

“Het SARA-project onderzoekt het gebruik van augmented reality in de chirurgie waarbij medische beelden en planningsinformatie in 3D wordt geprojecteerd op de anatomie van de patiënt tijdens operaties. Het doel is om de ervaring van computerondersteunde chirurgie te verbeteren en de cognitieve druk op chirurgen te verlagen.”

Video

Accepteer marketing-cookies om deze content te kunnen bekijken.

Download leaflet

Leaflet SARA

SARA

Chirurgische ondersteuning met augmented reality

SARA is een imec.icon onderzoeksproject gefinancierd door imec en Agentschap Innoveren & Ondernemen

Het werd opgericht op 01.10.2018 en het project loop tot 30.09.2020

Projectinformatie

Industrie

  • Cronos Groep
  • eSaturnus
  • Materialise
  • Orsi Academy

Onderzoek

  • imec - ETRO - MIT - VUB
  • imec - SMIT - VUB
  • VUB - BEFY - ORTHO
  • VUB - C4N - Neur

Contact

  • Project Lead: Pieter Slagmolen
  • Research Lead: Bart Jansen
  • Proposal Manager: Bart Jansen
  • Innovation Manager: Annelies Vandamme