Voor de coördinatie en optimalisatie van patiënten-, informatie- en medische voorraadstromen
De dagelijkse werking van ziekenhuizen steunt grotendeels op processen die patiëntenstromen in lijn brengen met de middelen van ziekenhuizen (infrastructuur, medische voorraden, personeel) en bijbehorende informatiestromen. Maar ziekenhuizen zijn bij uitstek complexe omgevingen. Het gevolg: interne procedures lenen zich vaak tot optimalisatie. Zo bieden bijvoorbeeld de supportprocessen van ziekenhuizen nog veel ruimte voor verbetering. Die moeten ervoor zorgen de juiste (en voldoende) middelen tijdig beschikbaar zijn op de juiste locatie.
Binnen deze context heeft HIPS een methodologie ontworpen voor een doeltreffende scoping, categorisering, modellering en evaluatie van supportprocessen. In een volgende fase werd die kennis ingezet om een innovatief ideaalproces te ontwikkelen, ondersteund door een open, schaalbaar en standaardgebaseerd platform dat workflows met RFID-technologie (Radio Frequentie Identificatie) combineert. In de supply chain kan zo tot 30% worden bespaard.
“HIPS bracht een complementaire groep van industriepartners samen die een mooie opportuniteit zagen in het aanbieden van operationele optimalisatieoplossingen voor ziekenhuizen”, zegt Jan Van Ooteghem, hoofdonderzoeker van HIPS.
H.Essers is een specialist in supply chain management; Amaron focust op de automatisering van workflows en de integratie van IT in gezondheidszorg; Aucxis levert oplossingen voor automatisering en IT-integratie gebaseerd op RFID-technologie.
“We gebruikten chirurgie voor heupvervanging als case”, vervolgt Ben Devis, projectleider bij HIPS. “De onderliggende (medische) procedures zijn immers gestandaardiseerd. Dat zorgde voor een vlotte start en gaf ons meer ruimte om aandacht te schenken aan de gerelateerde pre- en post-chirurgische processen. Het doel: correlaties zoeken tussen die processen en zo methodologieën en technologieën introduceren om de supportprocessen te optimaliseren. Mét oog voor de KPI’s van het ziekenhuis en in functie van de patiënten.”
Het HIPS-project was genomineerd voor de Health&Care Awards.
Het HIPS-project won de Agoria eHealth Award voor beste ICT-project in de verbetering van kwaliteitssystemen en de optimalisatie van processen.
UZ Gent kende een consultancycommissie toe aan HIPS voor de administratie van het opsporen van bloedproducten.
‘HIPS’ project that better aligns patients, resources and information flows in care institutions to each other wins Agoria eHealth Award
03.06.2016
Ghent University Hospital Grants Consultancy Commission for Tracing of Blood Product Administration to Amaron and Aucxis [Third-Party PR]
06.11.2015
iMinds - IBCN - Ghent University Shares Expertise in Pervasive Health Research at ProCare2015
10.06.2015
Voor de coördinatie en optimalisatie van patiënten-, informatie- en medische voorraadstromen
HIPS (Innovation through optimized and integrated Patient and Supply Flows in Hospitals) is een imec.icon project.
Het project liep van 01.03.2014 tot 29.02.2016.