alt
/DynAMo

DynAMo

Regaining control over complex service architectures interacting with third party solutions

smart_industry

Cyberfysische systemen – denk aan treinen, telecominfrastructuur of slimme woningen – worden niet alleen gereguleerd door netwerkregels, maar tegelijk interageren ze ook met externe applicaties en met de gebruikers van het systeem. In deze systemen hebben de hardware- en softwarecomponenten dan ook een beperkte ‘zelfcontrole’. Ongecontroleerde tussenkomsten van anderen veroorzaken soms problemen met de prestaties, protocols en authenticatie van de componenten, waardoor de betrokken IT- en softwarebedrijven tijd en middelen moeten vrijmaken om interacties te reverse-engineeren en analyseren. Het DynAMo-project heeft als doel de controle terug te geven aan de softwareontwikkelaar. Dit door onder andere het servicegedrag te bepalen, anomalieën op te sporen en operationele situaties te ondersteunen in een ‘digital twin’-omgeving.

Suboptimale regels leiden tot problematische IT-diensten                                                  

In een operationele omgeving is de integratie van software een complexe en foutgevoelige aangelegenheid. IT-diensten slagen er niet altijd in om te voldoen aan de vereisten inzake interface en architectuur, wat leidt tot zwakke prestaties, een vertraagde dienstverlening of een kwetsbare beveiliging. Deze uitdaging heeft vooral negatieve gevolgen in bedrijfskritische IT-omgevingen.  

Een dynamisch overzicht van de IT-omgeving 

DynAMo streeft ernaar om integratieproblemen terug te dringen en softwareontwikkelingen sneller te implementeren door bedrijven meer inzicht te geven in hun eigen IT-serviceaanbod, maar ook in het serviceaanbod van derden waarmee ze interageren. Het project wil een dynamische architectuurmonitoringoplossing ontwikkelen, die normaal servicegedrag leert uit operationele data en die detecteert wanneer diensten niet functioneren volgens de regels die zijn vastgelegd voor interfaces, protocollen, prestatie en beveiliging.

Moeilijkheden opsporen vooraleer ze problemen worden

Het DynAMo-consortium telt spelers in spoorwegvervoer, geautomatiseerde klantenservice, industriële softwareontwikkeling, in softwaredistributie en telecommunicatie. Het streeft ernaar om drie innovatieve doelstellingen te bereiken:

  • Het onderzoeken van een geavanceerde monitoringoplossing voor complexe serviceaanbiedingen,die in staat is om de eigen softwarediensten, de ondersteunende hardware en alle externe software-interacties te bewaken;  
  • Het creëren van een testbare ‘digital twin’-omgeving voor complexe servicegerichte structuren die de impact evalueert van ecosysteemanomalieën op diensten;
  • Het bewaken, controleren en analyseren van de beveiligingseigenschappen van de dienstenstructuur om gebruikersidentiteit en servicegedrag op te sporen. Dit laat ook toe om de zwakke plekken in de beveiligingsarchitectuur te bepalen en te analyseren. 

Maatschappelijke en industriële voordelen 

De bevindingen van het DyNAmo-project zullen dienen om reizigersinformatiediensten stabieler te integreren in een spoorwegomgeving. Bovendien zullen de resultaten gebruikt worden om telecommunicatiemonitoringdiensten te bundelen in een beheerplatform voor field services. De industriële partners van het consortium zullen op basis van de verworven kennis hun dienstenaanbod uitbreiden in communicatiesystemen en AI-gebaseerde anomaliedetectie.

"Het DynAMo-project heeft als doel de controle terug in handen van de softwareontwikkelaar te leggen door het modelleren van servicegedrag in een complex IT-ecosysteem, door het opsporen van anomalieën en het gecontroleerd uitvoeren van operationele situaties in een 'digital twin’-omgeving.”

Video

Accepteer marketing-cookies om deze content te kunnen bekijken.

DynAMo

Regaining control over complex service architectures interacting with third party solutions.

 

DynAMo is een imec.icon onderzoeksproject gefinancierd door imec en Agentschap Innoveren & Ondernemen.

 

Het werd opgericht op 01.04.2019 en het project loopt tot 31.03.2021

Projectinformatie

Industrie

  • Esas
  • Qmino
  • Televic Rail
  • Yazzoom

Onderzoek

  • imec - IDLab IBCN – UGent
  • imec - DistriNet - KU Leuven

Contact

  • Project lead: Steven Lauwereins
  • Research lead: Bruno Volckaert
  • Proposal Manager: Bruno Volckaert
  • Innovation manager: Annelies Vandamme