alt
/BLUESS

BLUESS

Bluetooth-gebaseerde en zelfbeherende interactieve netwerken van de volgende generatie

smart_industry

Bluetooth Low Energy technologie versie 5 (BLEv5) kan slimme gebouwen ondersteunen door verlichting te activeren, sensordata over te brengen en laagvermogende apparaten draadloos te voorzien van stroom. Er is echter bijkomend onderzoek nodig naar de ontwikkeling van zo’n interactief netwerk, gekend als een ‘mesh network’, dat uiteenlopende types van IoT-verkeer kan ondersteunen. In het kader van het BLUESS-project zal een autonoom, energie-efficiënt BLEv5-netwerk voor slimme verlichting worden ontwikkeld. Dat zal in staat zijn apparaten van uiteenlopende makelij te connecteren en er draadloos stroom aan te leveren in toepassingen voor zowel slimme woningen als werkplaatsen. 

Nieuwe opportuniteiten voor BLE

Bluetooth Low Energy (BLE)-technologie werd ontwikkeld opdat gebruikers rechtstreeks kunnen interageren met apparaten vanaf hun computers, tablets en telefoons. De BLE-reikwijdte bleef evenwel beperkt. Maar met de lancering van nieuwe interactiemogelijkheden en communicatie over langere afstand, heeft BLE-connectiviteit het potentieel om door te breken. De technologie staat op het punt om de leidinggevende draadloze IoT-technologie te worden voor de automatisatie van gebouwen.  

Optimaliseren van BLE-netwerkvorming voor IoT-toepassingen

Een aantal obstakels moeten evenwel worden overwonnen vooraleer we een BLEv5 mesh-netwerk kunnen inzetten in multi-device IoT-omgevingen. Zo ondersteunen de standaard BLE-netwerkconfiguraties momenteel niet de uiteenlopende behoeftes van apparaten van verschillende fabrikanten. Batterij-gevoede apparaten kunnen niet volwaardig deelnemen in de mesh, aangezien een constante stroomtoevoer vereist is om het netwerk in stand te houden. En bovendien is draadloze stroomoverdracht – om herlaadbare- of zelfs BLE-apparaten zonder batterij met een zeer laag vermogen op te laden – nog onbekend terrein.  

Hoogwaardige, veelzijdige en energiezuinige netwerken

Het BLUESS-consortium, samengesteld uit academische en industriële experts in slimme verlichting, domotica, software, draadloze netwerkverbindingen en communicatietechnologieën, zal zich toespitsen op volgende innovatiedoelstellingen: 

  • Het dupliceren van een real-life netwerk met de ‘digital twin’-aanpak om de best presterende BLEv5-netwerkconfiguratie-instellingen te identificeren
  • Het ontwikkelen van netwerkuitbreidingen om de uiteenlopende communicatienoden van externe apparaten binnen het netwerk adequaat te ondersteunen
  • Het voorzien van een effectief beheer doorheen de levenscyclus van het mesh-netwerk en de apparaten
  • Het ontwerpen van energie-efficiënte en duurzame BLE-netwerkprotocollen om apparaten – al dan niet met batterij – te ondersteunen.

Intelligente toepassingen ontgrendelen

Het BLUESS-project zal resulteren in gedetailleerde kennis over het gedrag, de prestaties, de uitrol en het beheer van BLEv5 mesh-netwerken. Er zal software worden ontwikkeld voor de verschillende componenten van het netwerk. En er wordt werk gemaakt van de soft- en hardware voor draadloze stroomoverdracht. Tot slot zullen hardwareprototypes worden ontwikkeld om de oplossing te demonstreren. Als gevolg hiervan zullen nieuwe toepassingen in automatisering, IoT en slimme verlichting het licht zien.

"Het BLUESS-project zal een autonoom en energiezuinig BLEv5 mesh-netwerk ontwikkelen dat in staat is om apparaten van uiteenlopende fabrikanten te ondersteunen en ze draadloos van stroom te voorzien in tal van toepassingen voor slimme woningen en werkplaatsen.”

BLUESS

Bluetooth-gebaseerde en zelfbeherende interactieve netwerken van de volgende generatie

BLUESS is een imec.icon onderzoeksproject gefinancierd door imec en Agentschap Innoveren & Ondernemen

Het werd opgericht op 01.05.2019 en het project loopt tot 30.04.2021

Projectinformatie

Industrie

  • Delta Light
  • Niko
  • Spacewell

Onderzoek

  • imec – IDLab IBCN – UGent
  • imec – IDLab – UAntwerpen
  • KU Leuven – ESAT-TELEMIC

Contact

  • Project lead: Nico Volckaert
  • Research lead: Jeroen Hoebeke
  • Proposal Manager: Jeroen Hoebeke
  • Innovation manager: Michael Peeters