Van vandaag op morgen
/Van vandaag op morgen

Van vandaag op morgen

Een reeks over de mogelijkheden van technologie in Vlaanderen

Heb je interesse in de rol en mogelijkheden van technologie in het Vlaanderen van vandaag en morgen? Ben je een beleidsmaker, of geef je als bedrijf, organisatie of burger mee vorm aan de toekomst van jouw regio, stad of gemeente? Dan is deze reeks voor jou gemaakt. Jan Adriaenssens, imec-expert, wiskundige, filosoof en vader van twee dochters, neemt je mee op zijn zoektocht naar Vlaamse denkers en doeners. Hij ontdekt waar de noden en behoeftes liggen van de Vlamingen en wat de uitdagingen zijn om hieraan invulling te geven. Gaandeweg geeft hij je ook mee op welke manieren imec bijdraagt aan de geschetste toekomst.

Lees en bekijk de eerste delen in deze reeks:

Als rode draad doorheen de reeks lopen gesprekken met volgende denkers en doeners:

Tanguy Ottomer

Tanguy Ottomer

Beroepsbelg

Tanguy Ottomer startte in 2007 als stadsgids van Antwerpen. Heel wat Antwerpenaars en toeristen ontdekten zijn stadswandelingen en hij richtte Beroepsantwerpenaar op; geïnspireerd op een van zijn grote voorbeelden: Stadsgids Georges van Cauwenbergh. Tanguy Ottomer geeft ook rondleidingen in exclusieve gebouwen, die vaak gesloten zijn voor het grote publiek. Hij pleit geregeld voor meer fonteinen in de stad.

Marianne Lefever

Marianne Lefever

Architect, Urban Futurist, Healthy City Design Expert

Marianne Lefever is een architect met meer dan 15 jaar ervaring in klimaatverandering en duurzame stadsplanning. Ze richt zich vooral op het 'gezonde' deel van toekomstige steden. Ze is ervan overtuigd dat als we onze gezondheid & welzijn willen verbeteren, we moeten kijken naar de omgevingen waarin we leven en werken. Als healthy city expert bij PosadMaxwan en internationaal spreker transformeert ze steden over de hele wereld in gezonde omgevingen en gemeenschappen. 

Tim Verheyden

Tim Verheyden

Journalist en reportagemaker bij VRT NWS

Tim Verheyden volgt de invloed van sociale media en technologie op ons allemaal, ‘All Things Digital’. Hij is reportagemaker bij Pano en Canvas en maakte onder meer de driedelige reeks Facebook & Ik. Voor VRT NWS ontdekte hij in 2019 dat Google via de Google Home meeluistert naar wat we zeggen. De reportage leidde wereldwijd tot de aanpassing van de privacy voorwaarden van Google. Hij koos er bewust voor om in Brussel te gaan wonen en heeft een heel eigen kijk op de toekomst van zijn stad en de rol van technologie hierin.

Hajo Beeckman

Hajo Beeckman

Verkeersspecialist bij VRT NWS en VRT Radio

Voor VRT NWS diept Hajo Beeckman geregeld vraagstukken over onze dagelijkse mobiliteit uit. Waarom hebben we in Vlaanderen nog zo weinig slimme verkeerslichten? Heeft het nog zin om meer wegen te bouwen om files op te lossen, of kiezen we beter direct voor rekeningrijden? Waarom duurt het zo lang om goede fietspaden aan te leggen? Zal Vlaanderen ooit in staat zijn om de transportdoelstellingen in de Green Deal van de EU te halen? En wanneer komt die zelfrijdende auto er eigenlijk aan?

Karen Vancluysen

Karen Vancluysen

Secretaris-generaal van POLIS

Karen Vancluysen is sinds 1998 betrokken bij netwerk-, innovatie- en beleidsactiviteiten op het gebied van stedelijke mobiliteit en bij een breed scala aan Europese onderzoeksprojecten op het gebied van stedelijk vervoer. Momenteel is ze Secretaris-generaal van POLIS, een Europees netwerk van steden en regio’s die werken aan innovatieve technologie en beleid voor lokaal transport. Voordat ze in 2004 bij POLIS kwam, was ze netwerkmanager bij ACCESS-EUROCITIES for a New Mobility Culture en projectmanager bij Langzaam Verkeer, een Belgisch centrum voor mobiliteitsmanagement.

Deze reeks kwam tot stand naar aanleiding van het vijfjarig onderzoeksprogramma City of Things, waarin imec en zijn partners op zoek zijn gegaan naar antwoorden voor de complexe problemen of behoeftes (wicked problems) die opduiken in onze almaar groeiende en veranderende steden in Vlaanderen. In het bijzonder ging City of Things na welke rol technologie kan spelen in deze oplossingen. Meer info over City of Things.