Persbericht
Innovatieve technologie verbetert de AR/VR-ervaring en is veelbelovend voor vroegtijdige detectie van neurodegeneratieve ziektes.
Antwerpen, 23 MEI 2018 - Imec, ‘s werelds toonaangevende onderzoeks- en innovatiehub op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie, demonstreert vandaag op het Imec Technology Forum in Antwerpen (ITF 2018) een nieuwe draadloze technologie die op basis van elektro-oculografie (EOG) zeer nauwkeurig oogbewegingen kan meten. De technologie is geïntegreerd in een standaard bril en verbetert de gebruikerservaring in augmented en virtual reality toepassingen. De oog-tracking bril zal ook ingezet worden in klinisch onderzoek naar de vroegtijdige diagnose van ziektes als Alzheimer en Parkinson.
Bestaande AR- en VR-brillen met oog-tracking capaciteiten maken gebruik van camera’s waardoor ze vaak duur en omvangrijk zijn. Ze zijn ook niet in staat om hele snelle oogbewegingen waar te nemen. Dit beïnvloedt de kwaliteit van de AR/VR-ervaring. De huidige brillen zijn ook niet energiezuinig waardoor grote batterijen nodig zijn.
De oog-tracking bril van imec telt slechts vijf kleine polymeer-elektrodes die op een standaard brilmontuur gemonteerd zijn. Deze elektrodes detecteren de oogbewegingen zonder dat de drager hier iets van merkt. De gebruiker kan zo met enkel oogbewegingen door computermenu’s en andere interfaces navigeren. Een geavanceerd algoritme vertaalt de oogbewegingen in virtuele opdrachten: met zijdelingse oogbewegingen kan je ‘swipen’, terwijl het knipperen met de ogen een voorwaartse beweging maakt.
Imec’s bril kan tot 256 oogbewegingen per seconde detecteren, dat is twee keer sneller dan bestaande VR-brillen. Door gebruik te maken van Bluetooth draadloze communicatie verbruikt de bril minder energie waardoor er slechts een kleine batterij nodig is, die samen met de elektronica in het montuur verwerkt is.
Volgens dr. Alessio Meroni, die de bril heeft ontwikkeld, is de oog-tracking bril slechts een van de vele wearables die bij imec worden ontwikkeld:
“Onze missie is om onze expertise in nano-elektronica te vertalen naar innovatieve wearables die comfortabel en draagbaar zijn.”
Het open innovatiemodel bij imec stelt onderzoekers zoals dr. Meroni in staat om innovatieve medische- en lifestyle technologieën te ontwikkelen. Het is de ambitie om uiteindelijk samen met medische bedrijven de oog-tracking technologie verder te ontwikkelen naar een diagnostische toepassing, bijvoorbeeld voor vroegtijdige diagnose van neurodegeneratieve ziektes.
Het meten en analyseren van gedetailleerde oogbewegingen wordt al veelvuldig gebruikt in onderzoek naar neurologische aandoeningen. Zo blijkt uit wetenschappelijke literatuur dat een EOG de vroegtijdige detectie van afwijkingen in oogbewegingen bij neurodegeneratieve ziektes zoals Parkinson en Alzheimer mogelijk maakt. Imec wil zijn technologie dan ook inzetten in klinisch onderzoek voor zowel de vroegtijdige detectie van neurodegeneratieve ziektes, als voor het monitoren van het ziekteproces.
De EOG-bril wordt voorgesteld op imec’s jaarlijkse Imec Technology Forum (ITF 2018), dat plaatsvindt in Antwerpen op 23 en 24 mei. Bezoekers van de conferentie krijgen de mogelijkheid om de bril uit te proberen. Zo kan je met de bril je weg proberen vinden door een virtueel doolhof, en dat alleen door met je ogen te bewegen.
Het compact en ergonomische ontwerp van de EOG-bril is ontwikkeld in samenwerking met GBO, een industrieel designbureau gevestigd in Antwerpen. Datwyler Group, gevestigd in Altdorf, Zwitserland heeft samen met imec de polymeer-elektrodes voor de bril ontwikkeld.
Imec is ’s werelds toonaangevende onderzoeks- en innovatiecentrum op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie. De combinatie van onze voortrekkersrol in microchiptechnologie en onze software- en ICT-expertise maakt ons uniek. Imec beschikt over een unieke infrastructuur en een lokaal en internationaal ecosysteem van partners in diverse sectoren. Samen werken we aan baanbrekende innovatie in toepassingsdomeinen zoals gezondheidszorg, slimme steden en mobiliteit, logistiek en Industrie 4.0, energie en educatie.
Imec is een vertrouwde partner van bedrijven, start-ups en universiteiten, en brengt meer dan 4.000 topwetenschappers uit meer dan 85 landen samen. Imec heeft zijn hoofdzetel in Leuven en R&D-groepen die verspreid zijn over een aantal Vlaamse universiteiten, in Nederland, Taiwan, de VS, China, en kantoren in India en Japan. In 2017 bedroeg de bedrijfsopbrengsten van imec 546 miljoen euro. Meer informatie op www.imec-int.com
Imec is a registered trademark for the activities of IMEC International (a legal entity set up under Belgian law as a "stichting van openbaar nut”), imec Belgium (IMEC vzw supported by the Flemish Government), imec the Netherlands (Stichting IMEC Nederland, part of Holst Centre which is supported by the Dutch Government), imec Taiwan (IMEC Taiwan Co.) and imec China (IMEC Microelectronics (Shanghai) Co. Ltd.) and imec India (Imec India Private Limited), imec Florida (IMEC USA nanoelectronics design center).
In Nederland werkt een team van 133 onderzoekers van 22 verschillende nationaliteiten samen aan de laatste technologische innovaties. Het zit in ons DNA om innovatieve ideeën naar bruikbare technologieën te vertalen in de gezondheidszorg, thin-film elektronica en The Internet of Things. In 2005 hebben wij samen met TNO het ‘Holst Centre’ opgericht om met wetenschappelijke- en technologische innovaties nieuwe markten te bedienen.