Verken hier de lijst van spin-offbedrijven van de Vlaamse innovatiehub voor nano-elektronica en digitale technologie.
/5G voorziet virtuele pechstrook voor hulpverleners
Persbericht
5G voorziet virtuele pechstrook voor hulpverleners
Belgisch onderzoek ondersteunt hulpdiensten met 5G-technologie
Antwerpen, 24/5/2019 - De komst van 5G betekent een revolutie voor verschillende sectoren, waaronder de veiligheids- en hulpverleningssector. Dat is een van de conclusies van 5GUARDS, een tweejarig onderzoeksproject naar de mogelijkheden van ‘5G network slicing’. Het Belgische onderzoeksteam, een multidisciplinaire groep van universiteiten, technologiebedrijven en netwerkproviders, stelt vandaag de resultaten voor.
De nood aan een performant en stabiel communicatienetwerk wordt almaar groter: door het toenemende aantal Internet-of-Things projecten in industriële sectoren, de opmars van zelfrijdende voertuigen, enzovoort. In tegenstelling tot bij 3G en 4G, worden bij 5G eerst de relevante toepassingsgebieden onderzocht alvorens de technologie uit te rollen.
Imec, Accelleran, Ericsson, Orange, Rombit, KU Leuven, VUB, Universiteit Antwerpen en UGent sloegen de handen in elkaar en voerden twee jaar onderzoek naar de toepassingsgebieden van 5G. Het onderzoek onthult de technologische mogelijkheden van 5G en de impact op de industriële sector, veiligheids- en hulpdiensten.
Overbelasting netwerk
Bij zware incidenten, zoals terreuraanslagen of natuurrampen, kan het huidige 4G-netwerk overbelast geraken door een plotse piek in het smartphonegebruik. Dit bemoeilijkt de werking van hulpverleners, aangezien tal van veiligheids- en hulpdiensten afhankelijk zijn van datzelfde 4G-netwerk. 5G maakt komaf met deze problematiek.
5G network slicing
Olivier Lelièvre, projectleider van 5GUARDS legt uit: “5G, de langverwachte opvolger van 4G, laat toe om het netwerk in verschillende lagen op te delen. Dit technologisch concept heet ‘5G network slicing’. Hulpdiensten kunnen overschakelen op een extra laag wanneer het netwerk overbelast dreigt te geraken. Zie het als een virtuele pechstrook: als alles vast zit, kunnen de hulpdiensten toch blijven communiceren via een extra ‘network slice’ die op dat moment vrijgemaakt wordt. Zij krijgen op die manier prioriteit.”
Livestream camerabeelden
Matthieu De Block, kapitein van Brandweer Zone Antwerpen bevestigt het belang van een betrouwbaar netwerk voor de hulpverleningssector: “Efficiënte communicatie en coördinatie is cruciaal bij interventies. Een livestream van videobeelden mag niet haperen in het heetst van de strijd. We zijn ervan overtuigd dat de komst van 5G een positieve impact zal hebben op onze werking.”
Over 5GUARDS
Het imec.icon-onderzoeksproject bracht met steun van VLAIO en Innoviris een multidisciplinair team van wetenschappers en industriële partners samen om een digitale oplossing te ontwikkelen in functie van een concrete nood aan innovatie. Partners binnen het 5GUARDS-project zijn imec, Accelleran, Ericsson, Orange, Rombit, KU Leuven,VUB, Universiteit Antwerpen en UGent.