1. Imec viert een dubbele verjaardag: 35 jaar imec en 10 jaar CEO
In 2019 vierde imec een dubbele verjaardag. Vijfendertig jaar geleden, in 1984, werd imec opgericht als een vzw onder leiding van Prof. Roger Baron Van Overstraeten. Het was het resultaat van een programma dat door de Vlaamse overheid werd opgezet om de micro-elektronica-industrie in Vlaanderen te versterken. Onder leiding van Roger Baron Van Overstraeten (1984-1999), Gilbert Declerck (1999-2009) en Luc Van den hove (2009- ) groeide imec enorm. Ook in 2019, vierde CEO Luc Van den hove zijn 10 jaar als CEO. Ter gelegenheid van de 35ste verjaardag van imec werd een boek met visies voor 2035 gepubliceerd.
Evolutie van imecs inkomsten en personeel sinds de oprichting in 1984 tot 2019 (schatting).
2. OnePlanet Research Center zet elektronica in voor gezonder voedsel voor iedereen
Kunnen elektronica en digitale technologie onze manier van denken over voeding en gezondheid veranderen? En kan het helpen bij het creëren van een samenleving waarin iedereen gezond kan leven en toegang heeft tot gezond en voldoende voedsel? Kan het onderzoekers helpen om nieuwe inzichten te krijgen over de relatie tussen voedsel en gezondheid? Dat gaat imec onderzoeken in het nieuwe 'OnePlanet Research Center' samen met de Radboud Universiteit, het Radboud Universitair Medisch Centrum, Wageningen Universiteit & Onderzoek en partners uit het bedrijfsleven, en met de steun van de provincie Gelderland (Nederland).
In dit nieuwe innovatiecentrum voor gezondheid, voeding en landbouwtechnologie zal chiptechnologie een cruciale rol spelen. De onderzoeksdomeinen die aan bod zullen komen zijn onder andere: preventie door middel van gepersonaliseerde voeding, vroegtijdige diagnose, efficiënte behandeling en ondersteuning van chronische ziekten, nieuwe sensoren, robots, kunstmatige intelligentie, (big) data analyse en digitale connectiviteit voor innovatieve landbouwtechnologie. Het doel is om een duurzaam, betaalbaar, gezond en veilig voedselsysteem te ontwikkelen in een ideale leefomgeving. Meer info op de website van OnePlanet Research Center.
3. Sensoren monitoren Vlaamse rivieren
In april maakte de Vlaamse minister van Innovatie, Philippe Muyters, een budget vrij voor de financiering van een 'Internet van Water' in Vlaanderen. In dit project wordt de kwaliteit van grondwater, oppervlaktewater en gezuiverd afvalwater continu gemonitord door 2.500 kleine, energiezuinige en draadloze sensoren. Op basis van de gegevens van deze sensoren en zelflerende algoritmes, worden voorspellingen gemaakt en kan tijdig actie ondernomen worden wanneer dat nodig is. En omdat alle relevante partners - de Vlaamse Milieumaatschappij, Watergroep, Aquafin, VITO, imec en Vlakwa - aan boord zijn, kan dit een echt verschil maken voor het waterbeheer in Vlaanderen. Bekijk hier een filmpje.
4. Vlaanderen lanceert impulsprogramma voor artificiële intelligentie, met imec op de eerste rij
Het Vlaamse Ministerie van Economie, Wetenschap en Innovatie heeft 30 miljoen euro ter beschikking gesteld om Vlaanderen koploper te maken in AI of artificiële intelligentie. Dit AI-impulsprogramma zal zich de komende jaren richten op strategisch basisonderzoek, technologieoverdracht en industriële toepassingen, en ondersteunende activiteiten (sensibilisering, opleiding, ethiek, ...). Ook zullen concrete proof-of-concepts ontwikkeld worden van waaruit kennis en technologie kan worden overgedragen naar het bedrijfsleven.
De focus zal liggen op drie sectoren - industrie 4.0, gezondheidszorg en mobiliteit & logistiek - maar de resultaten zullen ook breder toepasbaar zijn. Imec is een van de 13 partners die een bijdrage zullen leveren aan het programma. Om zijn AI-onderzoek te versterken, heeft imec Mieke De Ketelaere aangesteld als programmadirecteur Artificial Intelligence. Mieke De Ketelaere was directeur Customer Intelligence Western Europe en Ethical AI Evangelist bij SAS.
Lees onze AI special (gepubliceerd in mei 2019) via deze link. Gebruik de pijlen onderaan om door de publicatie te bladeren.
5. Imec brengt gepersonaliseerd leren naar de Vlaamse scholen
Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters investeert 20 miljoen euro in het i-Learn project. Het doel van dit project is om technologie voor gepersonaliseerd leren beschikbaar te maken voor het basis- en secundair onderwijs in Vlaanderen. Dit zal gebeuren via een open portaal dat leerkrachten kunnen gebruiken om hun leerlingen gepersonaliseerd lesmateriaal aan te bieden. Op die manier kunnen ze beter inspelen op de specifieke noden van elke leerling: sterkere leerlingen extra’s aanbieden en leerlingen met leermoeilijkheden gerichter ondersteunen. Vice-rector professor Piet Desmet van INTEC, een onderzoeksgroep van imec aan de KU Leuven, is projectleider van het i-Learn project.
6. Met zes nieuwe spin-offs maakt imec van 2019 een 'ondernemend’ jaar
Niet minder dan vier nieuwe spin-offs werden gelanceerd in 2019: DigiTrans is een gezamenlijke spin-off van imec en de Universiteit Antwerpen die een datagestuurde logistieke oplossing biedt voor de transportsector; Pharrowtech ontwerpt de volgende generatie oplossingen voor vaste draadloze toegang, draadloze VR/AR en draadloze verbindingen met ultrahoge capaciteit; nextAuth, een gezamenlijke spin-off van imec en de KU Leuven, richt zich op de volgende generatie in gebruikersauthenticatie: zeer veilig en gebruiksvriendelijk en zonder dat er gebruikersnamen en wachtwoorden nodig zijn; Pulsify Medical, ook een gezamenlijke spin-off van imec en KU Leuven, ontwikkelt draagbare ultrasone patches voor nauwkeurige en niet-invasieve hartmonitoring. En tenslotte werden eind 2019 de spinoffs Micledi Microdisplays en SAY-IT opgericht. Nog spin-off nieuws in 2019: de imec spin-off EpiGaN werd overgenomen door het Franse Soitec. EpiGaN is een toonaangevende Europese leverancier van gallium-nitride (GaN) epitaxiale wafermaterialen en werd opgericht in 2010. Voor de volledige lijst van imec-spin-offs, klik hier.
Imec gelooft sterk in het omzetten van goede technologische ideeën in innovatieve producten en heeft daarom een uitgebreid ondersteunend ecosysteem opgebouwd om startups en nieuwe ondernemers een basis te bieden die ze nodig hebben om een vliegende start te maken. Ten eerste is er imec.istart, imecs business accelerator programma dat digitale innovatie en ondernemerschap in Vlaanderen wil stimuleren, met een uitgebreid netwerk van partners. Door de jaren heen ondersteunde het programma meer dan 150 tech startups die actief zijn in zeer uiteenlopende domeinen, gaande van multimedia en logistiek tot de zorgsector. Imec.istart staat in de top 5 van de categorie 'World Top Business Accelerator - Linked to University' en is de nummer 1 in Europa.
Daarnaast is imec.xpand een early stage en groeifonds dat zich richt op het omzetten van hardwaregedreven nanotechnologische innovatie in commerciële producten. In tegenstelling tot imec.istart richt imec.xpand zich alleen op ondernemingen waarin de intellectuele eigendom, technologie en/of expertise van imec betrokken zijn. Dus ook al is het idee van de onderneming extern bedacht, dan nog zijn de doelen die worden nagestreefd er die veel baat hebben bij imec-technologie.
7. Imec draagt bij tot de Vlaamse economie
Het onafhankelijk onderzoeksbureau Idea-consult heeft een studie uitgevoerd naar de impact van imec in Vlaanderen. Uit hun studie blijkt dat imec, gecumuleerd van 2009 tot 2018, voor elke euro die de Vlaamse overheid investeert, in Vlaanderen een toegevoegde waarde van 8 euro behaalt. In totaal bedraagt de toegevoegde waarde van imec 4,91 miljard euro in Vlaanderen en een fiscaal rendement van 2,59 miljard euro voor de Vlaamse en federale overheid. In deze periode ontving imec een dotatie van 0,63 miljard euro van de Vlaamse overheid.
Imecs samenwerking met internationale bedrijven genereert een jaarlijkse instroom van nieuw buitenlands kapitaal van meer dan 350 miljoen euro naar Vlaanderen. Dit betekent dat imec een belangrijke bijdrage levert aan een macro-economische groei van de Vlaamse economie.
Daarnaast werkt imec jaarlijks samen met meer dan 500 Vlaamse partners. Ook ondersteunt imec Vlaamse bedrijven via het programma imec.icon. In 2019 waren ongeveer 70% van de zakenpartners nieuwe partners en tussen de 40% en 60% van de zakenpartners waren kmo's. Via imec.istart, het business accelerator-programma van imec, ondersteunt imec ook bedrijven. De portefeuille van imec.istart bestaat momenteel uit iets minder dan 200 bedrijven. Samen hebben ze al meer dan 1.500 voltijdse banen gecreëerd, met een totale omzet van meer dan 120 miljoen euro. Gezien het jonge profiel van deze startende bedrijven groeien deze cijfers zeer snel: zowel qua werkgelegenheid als qua omzet realiseren deze jonge bedrijven een groeipercentage van 30% per jaar of meer voor de hele portefeuille.
8. Imec Innovation Services ontwerpt en produceert in 2019 chips voor MRI- en CT-scanners.
Imec Innovation Services and Solutions helpt bedrijven bij het ontwikkelen van innovatieve en kwalitatief hoogwaardige oplossingen in markten zoals de gezondheidszorg, de automobielindustrie, IoT en AI, door het leveren van geavanceerde en betaalbare custom chips en oplossingen. Dit omvat toegang tot unieke en onderscheidende technologie en IP (in-house en derde partij), state-of-the-art ASIC-ontwerp, productie en supply chain-diensten, van prototype tot massaproductie.
In 2019 werden de eerste system-in-package ASICs geleverd aan een van de topbedrijven in de gezondheidszorg op het gebied van medische beeldvorming en CT-apparatuur. Binnenkort volgt de industrialisatie. Imec werkte ook samen met een ander groot gezondheidszorgbedrijf aan de selectie van de meest geoptimaliseerde technologie voor ASICs die worden toegepast bij de verwerking van beeldgegevens voor medische MRI. Ook deze zullen worden geïndustrialiseerd. Voor een van de toonaangevende autobedrijven in Europa ontwierp imec een Full Turn Key ASIC. Deze samenwerking omvat ontwerp, pakketontwikkeling, kwalificatie en industrialisatie.
Imec Innovation Services and Solutions werkte ook samen met Rombit aan een op maat gemaakte oplossing, een alles-in-één draagbaar apparaat voor industriële veiligheid en beveiliging op basis van GPS, UWB en LTE. Rombit verhoogt de veiligheid van industriële werknemers aanzienlijk met het Romware draagbaar veiligheidsplatform. Met het Romware Worker Wearable-apparaat kan veel data verzameld worden over de locatie van de werknemer en andere belangrijke parameters voor evacuaties. De industriële productie van de op maat gemaakte oplossing is gepland voor 2020.
Meer informatie over de imec Innovation Services and Solutions vindt u hier.
9. Imec Florida verhuist naar een gloednieuw kantoor in NeoCity en werkt samen met NASA.
In 2016 is imec gestart met onderzoek op Amerikaans grondgebied, een must om zijn O&O-voetafdruk uit te breiden en dichter bij Amerikaanse klanten en Amerikaans talent te staan. Met de VS als een van de belangrijkste spelers in de wereld van de chiptechnologie was dit een belangrijke stap om de groei en innovatiekracht van imec te verzekeren. Imec Florida richt zich op oplossingen voor hyperspectrale camera's en AI-gebaseerde beeldverwerking, fotonische chips voor telecommunicatie en biosensoren voor astronauten en toekomstige particuliere ruimtereizigers (technologie die ook kan worden gebruikt voor ‘aardse’ toepassingen). In 2019 bereikte imec Florida een nieuwe mijlpaal met de verhuizing naar een gloednieuw kantoorgebouw in NeoCity, een 500-hectare groot innovatiecentrum in Osceola County, Florida. Ook kreeg het NASA financiering om een technologie te testen voor het monitoren van de gezondheidstoestand van astronauten bij afwezigheid van zwaartekracht, met behulp van een uniek wegwerp-diagnostisch apparaat, ontwikkeld door imecs spin-off, miDiagnostics.
10. Imec meet zijn ecologische voetafdruk en stelt een actieplan op.
In 2019 ontwikkelde imec een dashboard om zijn ecologische voetafdruk te visualiseren en de impact van verschillende acties op de vermindering ervan te berekenen. Er werden ook verschillende doelstellingen gedefinieerd in het kader van het VOKA-charter. De nadruk zal in de komende jaren liggen op het verlagen van het energieverbruik. Bovendien moet het waterverbruik ook worden verminderd. Vandaag hergebruikt imec 18% van zijn water en het doel is om tegen 2025 30% te bereiken. Met meer oplaadpunten voor e-cars en e-bikes wil imec het gebruik van elektrische voertuigen bevorderen. En met het fiets-leasingplan dat imec in 2019 lanceerde, wil het bedrijf meer medewerkers overtuigen om een beroep te doen op deze gezondere en milieuvriendelijkere manier van pendelen.
Meer weten?
Gepubliceerd op:
14 januari 2020