Je smartphone heeft een lege batterij, wat vervelend. Even aanhaken aan de lader en daarna kan je weer verder de krant lezen, sociale media opvolgen, of leuke foto's maken.
Wat doorgaans niet meer dan een louter ongemak is bij je telefoon, is beduidend crucialer voor implantaten. Ook pacemakers voor het hart, en hersenimplantaten om bijvoorbeeld tremoren of epileptische aanvallen te onderdrukken krijgen van tijd tot tijd te maken met een lege batterij.
En hoe gaan we adequaat tegemoetkomen aan de energiebehoeftes van een nieuwe generatie slimme implantaten en pilletjes die je gezondheid continu of gedurende een bepaalde tijd monitoren? Inslikbare sensoren banen zich bijvoorbeeld een weg door je verteringsstelsel om je gezondheid in kaart te brengen; dan lijkt een grote batterij onpraktisch.
Met de vergrijzing, medische doorbraken en de ontdekking van nieuwe toepassingen zullen implantaten in de toekomst meer en meer deel uitmaken van ons dagelijkse leven dus de kwestie van stroomvoorziening is zeker geen triviale bijkomstigheid.
In deze column, eerder verschenen in de Artsenkrant, legt Peter Peumans haarfijn uit waarom draadloze stroomvoorziening wel eens dé oplossing zou kunnen zijn.
Peter Peumans behaalde een doctoraat als elektrisch ingenieur aan Princeton University, en een bachelor- en masterdiploma aan de Katholieke Universiteit Leuven. Voor hij bij imec in dienst trad, was Peter Peumans professor Electrical Engineering aan de Stanford University. Hij ontving een NSF CAREER award en een Belgian-American Educational Foundation honorary fellowship. Hij is momenteel verantwoordelijk voor imec's strategie in gezondheid.
Gepubliceerd op:
14 oktober 2022