VELOCe
/VELOCe

VELOCe

Verifieerbare audiocommunicatie met lage latency

smart_industry

Real-time audiotoepassingen in zowel particuliere als professionele omgevingen zouden baat hebben bij een betrouwbaardere verbinding met een lage latency. Dit is met name het geval in gedeelde draadloze omgevingen met een flexibele installaties en dynamisch audioverkeer. Het VELOCe-project is een samenwerkingsverband dat de bestaande end-to-end knelpunten in audiocommunicatie wil oplossen. Het wil betrouwbare en latency-gebaseerde communicatie ontwerpen en valideren voor gemengde bedrade/draadloze netwerken die gebruik maken van WiFi 6, BLE, en Ethernet.

Robuuste communicatie in gedeelde mobiele omgevingen

Nieuwere draadloze technologieën zoals WiFi 6 en Bluetooth 5.2 beloven niet alleen een hogere doorvoer, maar ook een lagere latency. Er zijn echter geen mechanismen die een robuuste, laag-latency audiokwaliteit garanderen in draadloze omgevingen die gedeeld worden met andere (interfererende) apparaten en technologieën. De huidige oplossingen proberen hun eigen werking te optimaliseren, waarbij ze grotendeels voorbijgaan aan de activiteit en prestaties van andere technologieën die in dezelfde ruimte opereren.

Op zoek naar technologie voor coöperatieve mechanismen

VELOCe wil coöperatieve mechanismen bestuderen en ontwikkelen voor alle apparaten die een locatie delen. De drie Vlaamse industriële partners hebben de vereisten voor verschillende audiotoepassingen geïdentificeerd. Samen met de onderzoekspartners zullen ze de nieuwste draadloze en bekabelde technologie-evoluties verkennen: WiFi 6, Bluetooth Low Energy (LE), en Time-Sensitive Ethernet.

Het doel is om een hogere kwaliteit en een meer betrouwbare audio-, spraak- en videocommunicatie te bereiken voor draadloze conferenties (Televic), apparaten die aansluiten op stem en gehoor (Qorvo), en bedrijfskritische communicatie (e-BO).

Innovatie voor kwaliteitsgaranties over de hele keten

VELOCe zal onderzoek doen naar het ontwerp van chipsets met meerdere standaarden die gezamenlijk kunnen worden geoptimaliseerd. Dat zal een betere co-existentie mogelijk maken tussen verschillende draadloze technologieën en audio- en niet-audioverkeer dat hetzelfde spectrum deelt in dezelfde draadloze omgeving.

VELOCe zal als eerste tijdgevoelige netwerkmogelijkheden (TSN) in WiFi 6-netwerken mogelijk maken en betrouwbare latentie van minder dan 16 ms aantonen over de hele keten (enkelvoudig toegangspunt)

VELOCe zal werken aan echte verifieerbare latentie- en betrouwbaarheidsgaranties voor draadloze end-to-end audiotoepassingen. Dit omvat zowel de latentie van de audioverwerking als van de communicatie over gemengde netwerkverbindingen (Ethernet, WiFi 6, en last hop LE Audio). We streven daarbij naar een latency onder 20 ms in gemengde Ethernet/WiFi omgeving met meerdere toegangspunten.

"VELOCe heeft de ambitie om mechanismen te ontwerpen en te valideren die in staat zijn om samen te werken en zo over de hele keten de audiolatentie strak te controleren en te verifiëren. Dit omvat het proactief aanpassen van de instellingen van het netwerk en de apparaten op basis van real-time end-to-end metingen, om zo de vooropgestelde A/V-kwaliteit te behouden."

Projectinformatie

VELOCe heeft de ambitie om mechanismen te ontwerpen en te valideren die in staat zijn om samen te werken voor verifieerbare audiocommunicatie met een lage latency, en dat over gemengde bedrade/draadloze netwerken die gebruik maken van WiFi 6, BLE, en Ethernet technologieën.

VELOCe is een imec.icon onderzoeksproject van imec en het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO).

The project is gestart op 01.04.2022 en loopt tot 31.03.2024.

Industrie

  • E-Bo enterprises
  • Qorvo Belgium
  • Televic Conference

Onderzoek

  • imec – IDLab – UGent
  • imec – IDLab – UAntwerpen

Contact

  • Project lead:   Wim Sandra
  • Research lead: Ingrid Moerman
  • Proposal manager: Ingrid Moerman
  • Innovation manager: Eric Moons