PULSAR
/PULSAR

PULSAR

Positionering door lichtsignalen voor een betrouwbare lokalisatie van assets in ruimtes

smart_health

Het lokaliseren en beheren van activa in zorginstellingen

Zorgorganisaties zoals ziekenhuizen en woonzorgcentra zoeken steeds vaker naar oplossingen om hun assets efficiënter te beheren en hun zorg-logistieke processen te optimaliseren.

Op elk moment willen ze de locatie en beschikbaarheid weten van alle assets, van medische apparatuur, bedden en rolstoelen tot logistieke ondersteuningsapparaten en transportkarren. Die kennis zal de werkdruk op het personeel verminderen en de kwaliteit van de zorg voor patiënten verbeteren, vooral wanneer een asset nodig is in een noodsituatie.

Bovendien houden lokalisatieoplossingen ook de geschiedenis bij van de beschikbaarheid van activa, waardoor kan worden bepaald hoeveel elk asset in de loop van de tijd wordt gebruikt, en wanneer het wordt gebruikt. Dit kan helpen om het het inkoopbeleid, het voorraadbeheer en de opslagruimte te optimaliseren.

Aangezien het aantal assets potentieel zeer hoog is en de ruimtes zeer groot zijn, moet de locatieoplossing kosteneffectief zijn en geen dure infrastructuur vereisen. Bovendien moet het in staat zijn om assets aan ruimtes en soorten ruimtes te koppelen.

Het lokaliseren van activa met behulp van zichtbaar licht

Het PULSAR-consortium telt zich tot doel een goedkope lokalisatieoplossing voor deze vraag te ontwerpen. De bedoeling is om een realtime positionering met een nauwkeurigheid van 1 meter te bereiken, en dat op het niveau van individuele ruimtes en zonder dure infrastructuur toe te voegen. Ten tweede willen de partners deze oplossing optimaal integreren in de bestaande werking van zorgorganisaties.

Om de locatie van activa af te leiden, zullen de onderzoekers gebruikmaken van ongemoduleerde zichtbaar lichtpositionering (uVLP).

Standaard VLP is een indoor lokalisatiesysteem waarbij LEDs worden gebruikt als positioneringsbakens. Aan de hand van kenmerken van gemoduleerde licht wordt de nabijheid van de lichtbron afgeleid.

In tegenstelling hiermee maken technieken voor ongemoduleerde VLP direct gebruik van de lichtbakens, zonder dure modulatie te vereisen. In het PULSAR-project zal dit worden gedaan door gebruik te maken van het feit dat elke LED een kenmerkende frequentie heeft. De PULSAR-onderzoekers zullen een nieuwe software ontwikkelen om efficiënt de kenmerkende frequentie van elke LED uit de opgenomen lichtsignalen te extraheren en deze te gebruiken om de locatie van de LED te bepalen.

Onderzoeksdoelen

Voor de kern van de oplossing zullen de PULSAR-onderzoekers een nieuwe, goedkope 2.5D fotosensitieve ontvanger-tag ontwerpen om maximaal het licht van de baken-LEDs in een kamer op te vangen. Daarnaast zullen ze de software ontwerpen om de kenmerkende frequentie van elke LED te extraheren, informatie die zal worden gebruikt om de locatie van de asset te bepalen. Deze locatiegegevens zullen vervolgens worden gebruikt om een generieke oplossing te realiseren voor dagelijks assetmanagement en de optimalisatie van zorg-logistieke processen.

Enkele van de belangrijkste aanvullende doelstellingen zijn:

  • Het ontwikkelen van een geïntegreerd batterij- en energiesysteem dat zorgt voor een autonomie van de tag van meer dan 2 jaar.
  • Het ontwikkelen van een generiek raamwerk en een gebruikersinterface waarmee de locatiegegevens optimaal kunnen worden geïntegreerd met bestaande systemen, platforms en softwarepakketten.
  • Inzichten verkrijgen in gebruiksscenario's, verwachtingen en vereisten voor de uVLP-toepassing.

Het PULSAR-project werkt met een panel van potentiële gebruikers (ziekenhuis, woonzorgcentrum...) dat de gebruiksscenario's, vereisten en oplossingen zal valideren.

"De PULSAR-oplossing heeft het potentieel om de patiëntenzorg en veiligheid te verbeteren en het personeel te ontlasten. Een betrouwbare lokalisatie van assets zal overbodige aankopen verminderen, alsook de frustratie onder het personeel doen afnemen. Zowel personeel als patiënten zullen dus baat hebben bij deze oplossing.”

PULSAR

PULSAR ontwerpt een lokalisatiesysteem met gebruik van ongemoduleerd licht om assets in ziekenhuisruimtes te lokaliseren en zo tot betere processen te komen.

PULSAR is een imec.icon onderzoeksproject gesteund door imec en het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO).

Het project is gestart op 01.05.2024 en loopt tot 30.4.2026.

Projectinformatie

Industrie

  • vzw Maria Middelares
  • Hict
  • Telecom-IT

Onderzoek

  • imec – CMST – UGent
  • imec – WAVES – UGent

Contact

  • Projectleiding: Thomas Jacobs
  • Onderzoeksleiding: David Plets
  • Proposal manager: David Plets
  • Innovatiemanager: Eric Moons