PACSOI
/PACSOI

PACSOI

Gebruik van Patient-Centric Solid Pods om patiënten betere vooruitzichten te geven, de communicatie tussen zorgverleners te bevorderen, en innovatie in gepersonaliseerde en preventieve gezondheidszorg te stimuleren door middel van geïntegreerd klinisch onderzoek.

smart_industry

Over het project

Van silo's naar geïntegreerde gezondheidsgegevens

In de huidige gezondheidszorg worden de gezondheidsgegevens van een persoon meestal beheerd in afzonderlijke opslagsystemen. Deze gegevens variëren van klinische gezondheidsdossiers, informatie over dieet en oefeningen verzameld met mobiele applicaties, tot fysieke gezondheidsgegevens verzameld met wearables en sensoren.

Dit maakt het lastig om de informatie te combineren, te delen en effectief te gebruiken over de verschillende platformen heen. Het is met name moeilijk om zo een volledig beeld te krijgen van de gezondheid van patiënten. Clinici en onderzoekers kunnen het volledige potentieel van de beschikbare gegevens niet benutten om diagnoses te verbeteren, patiëntresultaten te optimaliseren en bij te dragen aan klinisch en populatieonderzoek. Op een breder niveau belemmert het ook de interoperabiliteit en standaardisatie van klinische gezondheidsgegevens voor beleidsmakers.

Vanuit het perspectief van de patiënt leidt dit tot een gevoel van minder zeggenschap te hebben over hun gezondheid, het onvermogen om een volledig overzicht van hun gezondheidstoestand te krijgen, en een moeizame uitwisseling van informatie tussen hun verschillende zorgverleners.

Het PACSOI-project speelt in op deze behoefte aan een holistischer, veiliger en door de patiënt gecontroleerd systeem voor het beheer van gezondheidsgegevens.

Een schaalbare, gedecentraliseerde oplossing

PACSOI heeft als doel een schaalbare, gedecentraliseerde oplossing te creëren door gebruik te maken van "Solid," een webgebaseerd framework voor gedecentraliseerde gegevensopslag, in combinatie met "Linked Data"-technologieën.

Dit innovatieve systeem zal zorgen voor een veilige opslag van diverse soorten gegevens (bijv. klinische dossiers of streaming data van sensoren). Het zal ook een schaalbare analyse van gegevens mogelijk maken over meerdere, gedecentraliseerde pods, en patiënten in staat stellen hun toestemmingen te beheren in verband met wie toegang heeft tot hun gezondheidsgegevens.

Het project geeft patiënten de controle over hun gezondheidsgegevens, terwijl het tegelijk een veilige en privacybeschermende gegevensdeling en toestemmingsbeheer mogelijk maakt, in volledige naleving van de nodige en toepasselijke wetten en regelgeving. Het speelt in op de groeiende trend richting gedecentraliseerde datapods, waarin patiënten hun gezondheidsinformatie opslaan en de toegang daartoe beheren.

Innovatiedoelen en proof of concept

PACSOI’s onderzoekers zullen zich richten op een aantal belangrijke innovatiedoelen, met als doel de interoperabiliteit, privacy en analyse van gegevens te verbeteren. Deze omvatten de efficiënte conversie van complexe gezondheidsgegevens naar Linked Data, de optimalisatie van de opslag van Linked Data in gedecentraliseerde pods, het implementeren van snellere lees/schrijf-bewerkingen, het invoeren van privacybevorderende technieken en een toestemmingsmodel, en het aanbieden van schaalbare, gefedereerde analyses.

PACSOI zal ook een oplossing leveren voor het secundair gebruik van gezondheidsgegevens, waarbij tegelijk voldaan zal worden aan de GDPR-wetgeving, terwijl toch schaalbaar en privacybeschermend onderzoek en beleid mogelijk wordt gemaakt. Door deze aanpak blijven patiënten niet alleen in controle over hun gegevens via geïnformeerde toestemming tijdens de gegevensverzameling in de pod, maar krijgen ze ook een transparante ervaring gedurende de hele levenscyclus van de gegevens.

De projectpartners zullen de effectiviteit van de oplossing aantonen via een proof-of-concept gericht op obesitas en gerelateerde aandoeningen, waarbij gegevens van 12 verschillende bronnen voor 200 patiënten worden geïntegreerd. Dit zal laten zien hoe PACSOI de besluitvorming kan ondersteunen voor zowel bariatrische chirurgie als andere behandelingen, terwijl het individuen ook helpt met gedragsveranderingen voor een betere gezondheid.

"Door een schaalbare en interoperabele oplossing te bieden voor de integratie van persoonlijke gezondheidsgegevens uit diverse bronnen, zal PACSOI bijdragen aan betere patiëntresultaten, het klinisch onderzoek ondersteunen en de innovatie in gepersonaliseerde en preventieve gezondheidszorg bevorderen."

PACSOI

PACSOI heeft als doel om Solid en Linked Data-technologie te gebruiken om medische datasilo's af te breken. Dat zal de zorg voor patiënten verbeteren en het secundair gebruik van gegevens op een betrouwbare manier mogelijk maken.

PACSOI is is een imec.icon onderzoeksproject gesteund door imec en het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO).

Het project is gestart op 01.06.2024 en loopt tot 31.05.2026

Projectinformatie

Industrie

  • AContrario
  • Byteflies
  • FAQIR Institute
  • FAQIR Foundation
  • moveUP

Onderzoek

  • imec – IDLab DISCOVER – UGent
  • imec – IDLab KnOWS – UGent
  • imec – IDLab PREDICT – UGent

Contact

  • Project lead: Filip Pattyn
  • Research lead: Femke Ongenae
  • Proposal manager: Femke Ongenae
  • Innovation manager: Annelies Vandamme