Kritieke infrastructuren vormen de ruggengraat van onze samenleving. Ze houden de samenleving draaiende door essentiële diensten te leveren als energie, water, transport, voedsel, communicatie, gezondheidszorg, financiële diensten, etc.
Deze kritieke infrastructuren staan echter steeds meer onder druk door geopolitieke spanning en natuurrampen of extreem weer. Dat betekent dat de veerkracht – het vermogen om te herstellen van incidenten – van kritieke infrastructuren steeds belangrijker wordt om een veilige samenleving te waarborgen.
In de laatste decennia heeft imec een uitgebreide expertise opgebouwd op het gebied van sensortechnologie, computing, machine learning en datatechnologie die ingezet wordt voor verschillende toepassingen zoals life sciences, automotive en robotica. Die technologieën zijn generiek van aard, en zijn, mits aangepast aan de specifieke noden van het veiligheidsdomein, dus ook inzetbaar om onze kritieke infrastructuren te beveiligen.
Door de expertise van bedrijven in de veiligheidssector te combineren met de technologische kennis van imec – samen met inzichten van belangrijke stakeholders zoals politie en douane – kunnen we veerkrachtige en intelligente infrastructuren creëren die:
“Imec zet zich in om de grenzen van technologie te verleggen voor een verbeterde levenskwaliteit. In de afgelopen jaren hebben toenemende geopolitieke spanningen de nadruk op nationale veiligheid vergroot. Als weerspiegeling van deze trend heeft imec zijn onderzoeksportfolio uitgebreid met initiatieven op het gebied van veiligheid en veerkracht, gericht op een veiliger toekomst.”
Tom De Schepper, prospect-manager bij imec.
Regeringen in Vlaanderen en de EU zijn meer nadruk gaan leggen op investeringen in veiligheid en beveiliging. Vlaanderen heeft daarnaast een groeiend ecosysteem van bedrijven dat actief is in het veiligheids- en defensiedomein. Daartussen zitten zowel grote, gevestigde namen als jonge start- en scale-ups. Bovendien kent Vlaanderen heel wat technologische spelers (bijvoorbeeld aanbieders van sensoren, platformintegratoren, etc.) die een rol spelen in een lokale productieketen.
Naast de industrie, rijken we ook de hand naar de verschillende actoren en eindgebruikers binnen dit domein om nieuwe samenwerkingen op te zetten of bestaande samenwerkingen verder uit te breiden, uiteraard in overeenstemming met het defensie- en ethiekbeleid van imec en het beleid van de Vlaamse overheid.
Kom in gesprek met prospect-manager Tom De Schepper.