Door de klimaatverandering krijgen we vaker te maken met uitzonderlijke situaties zowel qua droogte als wateroverlast.
Weggespoelde wegen na hevige regenval, maar ook schade door droogte onderstrepen het belang van het klimaatbestendig maken van de weginfrastructuur. Het Europese project Interreg Northwest Europe project RuralRoadwaterRescue (RRR) wil hier een antwoord op bieden. Dit onderzoek loopt van begin 2024 tot begin juli 2025.
Piloot
(Snel)wegen zijn veelal zo gemaakt om regenwater snel af te voeren naar kanalen en beken/rivieren. Water dat in drogere periodes lokaal net noodzakelijk is. Rural Roadwater Rescue onderzoekt hoe we wegen en snelwegen kunnen transformeren van mono- naar multifunctioneel, denk bijvoorbeeld aan mogelijkheden om lokaal overvloedig water van wegen op te vangen, te reinigen, op te slaan en ter beschikking te stellen voor (her)gebruik. Alle kennis rondom de opvang van water, het geleiden ervan, zuivering, opslag en lokale distributie wordt samengebracht als fundament voor de volgende stap; het ontwerpen en opzetten van zogenaamde ‘Climate Adaptive Waterhubs’.
Climate adaptive waterhubs zijn plekken waar de waterproblematiek als gevolg van klimaatverandering gezamenlijk wordt aangepakt. Daartoe worden in samenhang infrastructurele, landschappelijke en sociale maatregelen getroffen met, voor en door de lokale gemeenschap.
Hiervoor worden use cases opgezet waaronder één in Heverlee, België.
Op basis van het onderzoek Rural Roadwater Rescue wordt een leidraad ontwikkeld voor regelgevingskaders, uitvoerbare oplossingen en een actieplan voor de uitvoering.
Deelnemende landen, steden en/of regio’s
In het project RuralRoadwaterRescue wordt samengewerkt met wegen- en waterautoriteiten, kennisinstituten, milieu- en bewonersorganisaties uit België, Frankrijk, Duitsland en Nederland om kennis en ervaring uit te wisselen over het omgaan met overvloedig water op wegen.
Het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat - Rijkswaterstaat leidt het onderzoeksproject.
De rol van imec in het project
Imec focust op de digitale aspecten binnen RuralRoadwaterRescue, met name in functie van het balanceren van supply/demand. Welke digitale strategieën bestaan reeds, welke rol kunnen data spaces spelen, hoe gebruiken afnemers en producenten vandaag digitale tools voor het uitwisselen van water? Imec levert ook een methodologische aanpak (Innovatrix) om gebruikersprofielen en behoeften te identificeren.
Projectpartners
Dit project wordt ondersteund door Interreg Northwest-Europe. Dit Europese subsidieprogramma beoogt een groene, slimme en rechtvaardige transitie met als doel evenwichtige ontwikkeling en veerkrachtige regio’s.
Aan Rural Roadwater Rescue werken in totaal 6 projectpartners uit 4 verschillende landen.
RRR (Rural Roadwater Rescue) is een samenwerking tussen