Comon

Comon - iedereen uitvinder

Samen maken we Gent nog beter.

Wat als we binnenkort met z’n allen 100 jaar worden? Fijn vooruitzicht! Op voorwaarde dat we kwaliteitsvol langer leven. Anders gezegd: dat we ons goed in ons vel blijven voelen. Want kwaliteit gaat boven kwantiteit, toch?

De precieze definitie van levenskwaliteit mag dan verschillen voor elk van ons, de ingrediënten zijn dezelfde. Het gaat om fysieke gezondheid, mentaal welzijn en sociale verbondenheid. Hoe kunnen we elk van die aspecten positief beïnvloeden? En welke rol kan technologie daarbij spelen? Daarover buigen we ons met Comon. 

Wat is Comon?

Comon is een initiatief van, met en voor Gentenaars. 

Samen willen we van Gent een nóg betere stad maken en zo het leven voor elke Gentenaar een stukje mooier te maken. Meer levenskwaliteit voor iedereen, daar is het ons om te doen.

Wat is onze dada?

Levenskwaliteit hangt samen met fysieke en mentale gezondheid. Daarom gaan we met Comon op zoek naar oplossingen om de gezondheidszorg voor Gentenaars te verbeteren. En onderzoeken we welke rol technologie daarbij kan spelen.

Technologie is op zich niet zaligmakend. Maar met de slimme inzet van technologie kunnen we vaak méér bereiken. Mooie voorbeelden die we al hebben ontwikkeld binnen Comon zijn RingMe, een slimme afsprakenrobot voor anderstaligen en Dolox, een horloge waarmee patiënten hun pijn beter kunnen monitoren.
 

Wie zijn we?

Comon is een kleurrijk collectief van wetenschappers, technologen en creatievelingen. Elk van ons heeft een verschillend perspectief, maar we hebben ook één gemeenschappelijk doel: van Gent de beste stad maken om oud in te worden.

Als oprichters zijn Stad Gent, imec, Universiteit Gent en Bibliotheek De Krook belangrijke drijvende krachten achter Comon. We kunnen ook rekenen op de steun van Avansa regio Gent, Urgent.fm en BlueHealth Innovation Center.

Hoe werken we?

Maar wie zijn wij om op eigen houtje te bepalen wat onze stad beter maakt voor jou? 

Inderdaad, dé motor van Comon zijn de Gentenaars zelf. Want zij weten wat de belangrijkste uitdagingen zijn voor de stad. De stem van de Gentenaar staat dan ook centraal in elk onderdeel van ons stappenplan: van het afbakenen van uitdagingen en het in kaart brengen van concrete problemen tot het bedenken van mogelijke oplossingen en het opzetten van experimenten met technologische tools.

Voor het stappenplan baseerden we ons onder meer op de methodologie van Innovatrix, ontwikkeld door imec. Innovatrix is een gratis online tool waarmee ondernemers en bedrijven een innovatief idee (meer) structuur kunnen geven en kunnen uitwerken tot een concreet project.

GEZOCHT: technologen met een passie voor gezondheid

Ben je gebeten door technologie? En wil je jouw technologische kennis en expertise inzetten om de levenskwaliteit van anderen te verbeteren? Dan is Comon iets voor jou!

Je kan op verschillende manieren bijdragen aan Comon:

  • in kaart helpen brengen welke technologische oplossingen er al bestaan voor een bepaald probleem en wat er nog ontbreekt;
  • een concrete technologische oplossing helpen bedenken;
  • een concrete technologische oplossing helpen vormgeven, van concept tot prototype;
  • een team van Comon-uitvinders doorheen hun traject bijstaan met advies;
  • en nog veel meer!

Kriebelt het? Mail naar hallo@comon.gent en wij helpen je af van die jeuk!

Gent logo
imec logo
Ugent
Bibliotheek de krook

Comon werkt samen met Avansa regio Gent en Urgent.fm en met de steun van European Cultural Foundation en Koning Boudewijnstichting.