comon

COMON

Samen maken we van Gent een betere stad.

Dit project krijgt steun van de European Cultural Foundation en de Koning Boudewijnstichting.

Wat als we binnenkort met z’n allen 100 jaar worden? Fijn vooruitzicht, toch? Op één voorwaarde: dat we gelukkig én gezond blijven. Maar wat hebben we daarvoor nodig?

Zinvolle vragen waar Comon zich over buigt. Comon, dat is een collectief van wetenschappers, technologen, creatieve doeners & denkers. Maar wie écht weet wat nodig is, dat ben jij. Want jij maakt de toekomst mee. Daarom: daag ons uit, wat kan volgens jou beter? Als je dan toch 100 wordt, hoe moet Gent er dan uitzien? Komaan, we geven er ne lap op!

Wat is Comon?

Comon wil van Gent een betere stad maken. Nog aantrekkelijker. En aangenamer om in te wonen, te werken en te bewegen. Zodat elke Gentenaar zich gelukkiger voelt. Zo simpel is het.

Hoe doen we dat? Door samen met jou nieuwe uitdagingen in kaart te brengen. Jouw uitdaging als Gentenaar! Wat schort er momenteel? Wat kan er beter? Bekende Gentenaars geven het voorbeeld. Wat houdt hen wakker? Jan Matthys ijvert bijvoorbeeld voor een loopparcours met een hoek af. Christophe Vekeman houdt een pleidooi voor meer verbeelding bij jongeren en Steven Vromman wil gezondere lucht.

Met open blik leggen we alle uitdagingen op een ronde tafel. De strafste uitdaging gaan we aan. Samen. We gaan op zoek naar oplossingen, samen met techneuten en andere bollebozen gaan we aan het werk. Ons doel? Een afgewerkt product dat ons 100 jaar laat worden. 

En nu gij!

Ver-van-m’n-bedshow? Bijlange niet want Comon wil dat je mee nadenkt, dat je ons uitdaagt. Wees een echte Gentenaar. Ne rebel door open op tafel te gooien waar jij van wakker ligt, en eigenzinnig door aan tafel je mening te geven. 

Een voorbeeldje? Vaneigens! Wat denk je van een slimme mat om kinderen op een speelse manier te revalideren (Matti). Of een al even slim horloge dat registreert hoeveel pijn een patiënt ervaart (Dolox)? Rijden fietsers de auto’s omver of is het andersom? Uitdagingen die je niet in een wip en een knip oplost, maar ook niet in de ivoren toren van het beleid of de wetenschap. 

Comon, gooi het in de groep! Kom naar onze events: www.comon.gent

Voor wie is Comon?

Voor alle Gentenaars, fans van Gent, dus eigenlijk voor iedereen die stilstaat bij zijn of haar toekomst.

Komaan, koppen bij elkaar!

Wat vind jij belangrijk? Wat kan de stad doen zodat jij je een gelukkige en gezonde Gentenaar voelt? Welke technologische snufjes, apps, middelen ... maken je leven gemakkelijker? We onderzoeken het samen. We willen massa’s ideeën verzamelen, laten ons inspireren door wetenschappers en andere nerds.

Zijn we iets op het spoor? Dan testen en experimenteren we, tot we ... ja santé mijn ratse ...dé oplossing gevonden hebben.

100 jaar oud worden, doe je niet in één dag. Nieuwe oplossingen vinden ook niet. Daarom gaan we stap voor stap aan de slag.

Stap 1 – Komaan, daag ons uit! Waar lig jij van wakker? Hoe krijgen we meer zuurstof in de stad? Hoe kunnen we blessurevrij sporten? Hoe kleuren we de stad groener? Laat het ons weten! Via sociale media, via rondetafelgesprekken online, in De Krook en bij jou in de buurt ...

Stap 2 – Komaan, bedenk oplossingen! We kiezen één uitdaging. We steken de koppen bij elkaar en zoeken naar oplossingen. Ongedwongen, ongeremd en met open geest. Alles kan. 

Stap 3 – Komaan, experimenteer! Oplossing in zicht? Genoeg gezeverd. Tijd voor het experiment. Samen met techneuten en andere nerds dokteren we iets uit dat ons leven echt beter zal maken.

Stap 4 - Komaan, en nu voor echt! Onze ultieme droom? We vinden het gat in de markt met een afgewerkt product dat écht het verschil maakt. Een app, een toepassing, een technologisch snufje ... dat ons met gemak en goed gezind 100 jaar laat worden.Wat de uitkomst zal zijn, weten we nu nog niet. Tegelijk is de reis ernaartoe even belangrijk dan de bestemming :-)

Comon, gaat ge mee?

Wat kan er volgens jou beter in Gent? Gooi het in de groep

Hoe? Via hallo@comon.gent of kom naar onze events. Ontdek het programma op www.comon.gent en schrijf je gratis in.

Wie is Comon?

Een collectief van wetenschappers, technologen, creatieve doeners en denkers. Het doel? Door uitdagingen te verzamelen, te bespreken, te testen en uit te voeren willen we van Gent een betere, aangenamere en aantrekkelijkere stad maken. Samen met ALLE Gentenaren en altijd met wetenschap en technologie als deel van de oplossing. Comon werd opgericht door Stad Gent, imec, Universiteit Gent en Bibliotheek De krook.

Gent logo
imec logo
Ugent
Bibliotheek de krook

Comon werkt samen met Avansa regio Gent en Urgent.fm en met de steun van European Cultural Foundation en Koning Boudewijnstichting.