PV4Industrie4.0

EFPRO

Vlaanderen/België heeft in het domein van Geïntegreerde PV een breed en levendig industrieel ecosysteem dat gaat van materialen over toestelleveranciers tot productiebedrijven en installatiebedrijven. De analyse van de sterke en zwakke punten van dit ecosysteem geeft aan dat het van belang is om deze aanbieders van producten/diensten een technologie- en analyse-forum te bieden waar naast technologische ondersteuning ook een ecosysteem kan gecreëerd worden waar deze spelers mekaar vinden om alignatie en samenwerkingen op te zetten.

De investeringen in dit projectvoorstel zijn cruciaal voor de verhoging van het Technology Readiness Level (TRL) en Manufacturing Readiness Level (MRL)-niveau van deze nieuwe technologieën om de brede waaier van spelers in deze waardeketen van dienst te zijn en om de leidende positie van Vlaanderen in deze sector te versterken.

Dit behelst zowel investeringen om de procestechnologie voor flexibele productie van PV-modules verder uit te bouwen als de verdere uitbouw van een geavanceerd analyse-park waar de materialen/producten van de vele spelers in deze waardeketen zouden kunnen getest worden. Hierbij dient vermeld te worden dat dit niet altijd beperkt hoeft te zijn tot PV-producten; ook gerelateerde producten zoals “functioneel glas” kunnen in deze infrastructuur gebouwd en getest worden op performantie en betrouwbaarheid.

Rol van imec

Interuniversitair Micro-elektronica Centrum vzw (IMEC) zal in dit project ageren als promotor omwille van het wijdvertakt netwerk van lokale en internationale bedrijven rondom de PV-activiteit. Twee onderzoeksgroepen van IMEC nemen deel aan dit project en worden beiden door IMEC vzw rechtsgeldig vertegenwoordigd:

  • Het PV departement De activiteiten van deze groep worden in dit voorstel weergegeven als IMEC. Het PV-departement heeft al zijn PV-activiteiten in EnergyVille, Genk, ondergebracht. De expertise van de groep omvat: : Si-PV cellen en modules en betrouwbaarheid, dunne-film PV-modules, energieopbrengstvoorspellingen, herconfigureerbare PV. De infrastructuur in dit project is nodig om verdere ontwikkeling van hun nieuwe (gepatenteerde) technologie voor interconnectie verder uit te werken en klaar te maken voor valorisatie.
  • IMOMEC: IMOMEC is een geassocieerd labo van IMEC op de universiteitscampus van Diepenbeek en werkt hierbij samen met het Instituut voor materiaal onderzoek (IMO) van UHasselt. De activiteiten van IMOMEC worden in dit projectvoorstel weergegeven als IMEC/IMOMEC. De expertise van deze groep omvat: alternatieve materialen/celstructuren voor dunne-film zonnecellen, betrouwbaarheid, degradatie van de cellen en thermo-mechanische analyse en modellering. Deze expertise is benodigd om de betrouwbaarheid van de ontwikkelde PV-modules te begrijpen en op die manier eventueel te verbeteren.