Aflevering 3
/Home/Over imec/Imec, chiplabo van de wereld/Het chiplabo van de wereld

Het chiplabo van de wereld

Wie werkt er in de cleanroom van imec? Er werken een tachtigtal personen in de cleanroom in 4 shiften, want de cleanroom draait 24 uur op 24 uur, 7 dagen op 7 dagen. Er zijn ook bijna permanent 8 tot 10 externe ingenieurs, onderzoekers en onderhoudstechnici van partner-bedrijven en universiteiten aan de slag. Er werken trouwens zeker niet alleen ingenieurs: per ingenieur heb je 7 ondersteunende werknemers: logistiek personeel, collega's die het hier schoon helpen houden, noem maar op.

Niemand komt de cleanroom zomaar binnen. Dat kan enkel in een speciaal pak.

Voor onze collega’s de cleanroom binnengaan, nemen ze ook nog een luchtdouche. Deze blaast al het stof van hen af. Ook in de cleanroom moeten ze daarna strikte regels volgen, omdat mensen nu eenmaal de grootste potentiële bron van stof vormen. Zo mogen ze geen make-up dragen (dat zou zorgen voor miljarden stofdeeltjes), niet lopen (dat zou zomaar even miljoenen stofdeeltjes veroorzaken) en uiteraard ook niet eten of drinken (maar, geen zorgen, daar hebben ze een cafetaria voor). De cleanroom wordt ook permanent gepoetst om achterblijvende stofdeeltjes te verwijderen.  

'Chips' is een populariserend boek over het technologisch mirakel van miljarden schakelaartjes op een plakje silicium en de vele ideeën die nodig waren om tot op dit punt te komen. 

Bestel hier je exemplaar