/TOKEN closing event: Unblock The City #3

TOKEN closing event: Unblock The City #3

24 november 2022 | Stadhuis, Leuven

Dynamic Access Control voor stedelijke logistiek

Toegangsregels tot de stad - zoals levertijden - zorgen ervoor dat de stad ontlast wordt van verkeer op drukke momenten. Maar ze hebben ook een keerzijde, en zeker voor de logistieke sector vormt dit een uitdaging. Het is bijvoorbeeld moeilijk om op de hoogte te zijn van alle regelgeving per gemeente en tijdsvensters betekenen soms dat niet alle leveringen tijdig met één voertuig geleverd kunnen worden. Een vlottere communicatie door transportplanningssystemen automatisch vergunningen te laten aanvragen, geflankeerd met een uitzonderingsbeleid voor duurzame leveringen, kan een oplossing bieden. 

In het Token-project, een Europees Horizon 2020 project, onderzoeken Imec, Stad Leuven en VIL de mogelijkheden voor het dynamiseren van toegangsregels, door planningssystemen van transporteurs te linken met systemen van de stad om toelating buiten de levertijden mogelijk te maken. Dit op voorwaarde dat aan bepaalde regels voor lokale, duurzame levering voldaan worden. Om deze datadeling mogelijk te maken, spelen verschillende innovatieve technologieën een rol, zoals bijvoorbeeld blockchain technology. Wat dit is en hoe we dit toepassen, leggen we uit op het slotevent.

Het hele proces van Token, van concept tot realisatie was een ontdekkingstocht op méér vlakken dan enkel IT of logistiek. Deze ervaringen delen we graag met jullie, de belangrijkste stakeholders in dit project. Op deze dag willen we ook graag jullie bedenkingen en opmerkingen verzamelen, en jullie inspiratie bieden door met jullie collega’s uit andere bedrijven of gemeentes van gedachten te wisselen. Zo kunnen we een beter inzicht krijgen in welke richting dynamische toegangsregeling kan evolueren, in Leuven én elders. 

Daarnaast zal Karen Vancluysen, Secretaris-Generaal van POLIS, een keynote geven over het belang van geïntegreerde mobiliteit en logistiek. Karen is al sinds 1998 actief op het vlak van stedelijke mobiliteit en werkt sinds 2004 bij POLIS, waarvan ze de laatste acht jaar aan het roer staat. POLIS is het toonaangevende netwerk van Europese steden en regio's die samenwerken om innovatieve technologieën en beleid voor lokaal vervoer te ontwikkelen. Stad Leuven is dit jaar (en volgend jaar) de trotse voorzitter van POLIS.

Programma

12u30: Welkom in het Stadhuis

13u: Welkomstwoord door Schepen van Mobiliteit David Dessers

13u15: Keynote speech door Karen Vancluysen, secretaris-generaal bij Polis

13u45: Token spotlight: Dynamic Access Control voor stadslogistiek in Leuven

14u45: Koffiepauze

15u: Rondetafelgesprekken:

  • Groep 1: stedelijke experten
  • Groep 2: logistieke dienstverleners
  • Groep 3: kennisinstellingen

16u: Sluiting met receptie

Schrijf je in