OTID
/Open Technologie & Innovatiedag

Open Technologie & Innovatiedag

17 maart 2024 | imec, Leuven

Op zondag 17 maart gooien Vlaamse tech- en innovatiebedrijven hun deuren open voor het grote publiek. Een ideale gelegenheid om aan de buurt, de provincie en heel Vlaanderen te laten zien waarin deze bedrijven in schitteren. En imec neemt, samen met Brightlab, graag deel. Ontdek samen met ons de wondere wereld van technologie! Wat hebben we in petto voor jou? 

Wegwijs 

Droom jij van een duurzame wereld waarin iedereen lang leeft, gezond is en veilig het verkeer ingaat? Ontdek vandaag hoe technologie ons daarbij kan helpen. 

Zoom in op chips 

Hoe worden chips gemaakt? En hoe ziet zo’n chip er vanbinnen uit? Op het gelijkvloers maak je kennis met de microscopisch kleine structuren waaruit een chip bestaat. Maak op bijzondere manier kennis met microchips via een gloednieuwe VR-applicatie en hologram.

Cleanroom 

Imec is het chiplabo van de wereld. Hier ontwikkelen en testen wetenschappers de krachtigste chips die onze wereld zullen veranderen. Vandaag kan jij een exclusief bezoek brengen aan de cleanroom, het kloppende hart van imec. 

Volg de pijlen om je audiotour op te halen. Onderweg licht onze gloednieuwe muurschildering al een tipje van de sluier op. Vergeet dus zeker niet naar buiten te kijken en even halt te houden bij onze gidsen voor een toelichting. 

Er is een audiotour op maat van kinderen en een voor volwassenen. De tour duurt ca. 20 minuten. Het is niet toegelaten om foto’s te nemen in de cleanroom. 

Workshops 

Brightlab stoomt de uitvinders en innovators van morgen klaar. Samen met hen kan je experimenteren in waanzinnige technologieworkshops. Alle workshops vinden plaats op de tweede verdieping van de imec-toren. Daarnaast kan je ook onze 'Wetenschapje'-podcasts met het Geluidshuis herbeluisteren. 

Future Tech Talks 

Welke technologieën gaan ons leven gezonder, veiliger, duurzamer en beter geconnecteerd maken? Je ontdekt het in deze boeiende presentaties.

Programma:

  • 11u – Je eigen persoonlijke AI-assistent, een goed idee? (Esther De Loof & Ruben Verborgh)

  • 11u45 – De maatschappelijke meerwaarde van spitstechnologie (Jan Adriaenssens)

  • 12u30 – AI & gezondheid – nooit meer ziek? (Wouter Van Den Bosch)

  • 14u – Neuropixels: ontrafel het brein met siliciumtechnologie (Nick Van helleputte) 

  • 14u45 – Inslikbare electronica: een slimme pil voor je maag-darmkanaal (Tom Torfs)

  • 15u30 – Een bovenmenselijke chauffeur – Hoe imec bijdraagt aan veiligere en meer autonome voertuigen (Ilja Ocket)

  • 16u15 - zelfherstellende materialen voor duurzame robots (Bram Vanderborght)

Improbotics show 

Tijdens dit artificieel intelligent improvisatietheater maak je kennis met Alex, een chatbot die tot leven komt. Een fascinerend spel waarbij het publiek mag raden wie de echte regisseur van de dag is. 

Inspiring Women in Tech (inschrijven verplicht)

Tijdens inspiring women in tech kunnen jonge vrouwen in STEM deelnemen aan een exclusieve rondleiding achter de schermen bij imec, deelnemen aan een rondetafelgesprek met Rudi Cartuyvels (COO bij imec), een netwerkreceptie bijwonen om in contact te komen met leeftijdsgenoten en andere vrouwen in STEM, en nog veel meer! Vooraf inschrijven voor deze activiteit is verplicht en kan via deze link.

Ben je een student of jonge professional, met een passie voor wetenschap en technologie? Ben je een vrouw in STEM? Dan is ons Inspiring Women in Tech-evenement echt iets voor jou!

  • Campusrondleiding en verkenning van de cleanroom
  • Rondetafelgesprek: Durf al je vragen te stellen aan Rudi Cartuyvels, Executive Vice President & COO bij imec, en imecs (vrouwelijk) talent dat onze innovaties dagelijks aanstuurt. 
  • Receptie om te netwerken en het programma af te sluiten

Jobstand

Interesse om deel uit te maken van onze toekomst? Bezoek zeker onze jobstand en ga in gesprek met onze recruiters.

Praktisch

Datum: Zondag 17 maart 
Openingsuren: 10u – 17u 
Adres: Remisebosweg 1, 3001 Leuven, start aan de ingang van de imec-toren
Parking
Kapeldreef 60, 3001 Leuven (parking kapeldreef imec-KU Leuven), vanaf de parking kan je te voet naar de imec-toren


De Open Technologie & Innovatiedag vindt plaats in het kader van Flanders Technology & Innovation FestivalVooraf inschrijven is niet nodig (met uitzondering van het "Inspiring Women in Tech" event).