/Nerdland Festival

Nerdland Festival

26 - 28 mei 2023 | Domein Puyenbroeck, Wachtebeke

Nerdland

Het grootste openlucht wetenschapsfestival in België. Dé place to be voor nerds, geeks en al hun (minder geeky) vrienden en familieleden. Verwacht circustenten, lekker eten, verfrissende drankjes en gigantisch veel wetenschap! Van de pot gerukt, maar dan op een wetenschappelijk verantwoorde manier. Voor iedereen.

Imec

Op zaterdag 27 mei kom je dankzij imec-onderzoeker Marleen Welkenhuysen in het Nerdland Theater alles te weten over het menselijk brein en hoe je dat met een neuroprobe kan bestuderen.

Bezoek ons Festivallabo

Wetenschap werkt. En dat is nodig ook, want om de uitdagingen van de toekomst te tackelen is er nog wat werk aan de winkel. De samenwerking tussen top onderzoekscentra imec, Flanders Make, VIB en VITO zorgt dan ook voor onderzoek mét impact. Sterk werk op Vlaamse bodem. In ons festivallabo zetten we kinderen aan het werk met experimenten die… echt werken! Wetenschap werkt voor u, met u, door u. Kom het zelf ontdekken! We hebben er echt ons werk van gemaakt.

Bezoek imec in het festivallabo en neem deel aan deze workshops in samenwerking met Brightlab:

  • Hoe werkt een computerchip? Computerchips werken op basis van elektriciteit. Op onze stand experimenteer je met elektriciteit en leer je de basis van hoe een computerchip werkt.
  • Computerchips worden steeds slimmer, maar eigenlijk kennen ze alleen 0 en 1. Hoe zit zo’n binaire code in elkaar? Maak een binaire sleutelhanger en kom er zelf achter.
  • Speel onze eigen Dance Dance Revolution die we met niets meer dan Scratch en Makey Makey in elkaar boksten.

Bouw mee aan de recordpoging langste robotketen.

350 robots op een rij. Dat is het doel van imec-VUB-professor Bram Vanderborght en doctoraatstudent Ellen Roels op het Nerdland Festival. Samen met hun teamleden van BruBotics, een imec-onderzoeksgroep aan de VUB willen ze zo robots dichter bij de mensen brengen.

In de experience-zone 'Space & Robots' kan jij op zaterdag en zondag komen meehelpen om het wereldrecord te verbreken. De robots zijn mee ontwikkeld door doctoraatstudent Ellen Roels. Zij doet normaalgezien onderzoek naar zelfherstellende, zachte robots. Zo’n robots zijn gemaakt van een speciaal soort rubber dat bij opwarming kan genezen van schade. Niet onmiddellijk het eerste waar we aan denken bij robotica. “Het hoeft er niet zo heftig aan toe te gaan als in sommige sciencefiction films”, zegt Roels. “De meeste mensen komen niet zo vaak in contact met robots. Toch niet dagdagelijks. Daarom willen we de bezoekers van het Nerdland festival de kans geven om zelf eens een robot in elkaar te steken.” Het is een event voor het hele gezin. “We voorzien een handleiding om het toegankelijk te houden.” Maar de robots moeten niet enkel gebouwd worden, er is ook ruimte voor creativiteit. “De robots hebben een hartje, dat van kleur kan veranderen door de basiscode aan te passen. En ze kunnen versierd worden zodat ook de allerkleinsten kunnen meedoen.”

Tickets en info