FTI Hasselt
/FTI Hasselt & Genk

FTI Hasselt & Genk

17-21 maart

Tijdens het stadsfestival in Hasselt en Genk van 17 tot 21 maart 2024 ga je niet gewoon naar de toekomst kijken. Nee, je gaat haar proeven, voelen en meemaken op verschillende plaatsen waar de toekomst vandaag al tot leven gebracht zal worden. De toekomstige circulaire binnenstad zal haar deuren voor jou openzetten. Verwonder je over de mogelijkheden van duurzame energie en geniet van het smaakmakende eten van morgen. Ontdek een ongeziene kant van duurzame mobiliteit, terwijl je je een weg baant naar culturele activiteiten en spraakmakende sprekers.

imec @ FTI Hasselt & Genk

People building places (17 maart, Woonwijk Nieuw Texas & Waterschei Genk)

Ontdek de energiepositieve wijken van de toekomst die meer energie produceren dan verbruiken.

Meer dan 30 gezinswoningen in “Nieuw Texas” en de “tuinwijk Waterschei” ondergaan de komende maanden een collectieve renovatie met de allernieuwste technieken op het vlak van verwarming, ventilatie, en energieproductie/opslag dankzij het oPEN Lab-project.

Benieuwd hoe de bewoners van “Nieuw Texas” en de “tuinwijk Waterschei” zelf meewerken aan deze energiepositieve woonwijken van de toekomst?

Kom dan zeker naar dit bruisend wijkfeest met muziek, leuke demo’s, praktische energietips, maar vooral ook een nieuwe kijk op energie in een ongedwongen sfeer. Feest mee en laat je inspireren door de energiepositieve verhalen van de buurtbewoners. 

Deze activiteit is geschikt voor volwassenen, jongeren en kinderen.

People charging places (17 maart, Energyville 1, Thor Park Genk) 

Elektrische voertuigen spelen een belangrijke rol in het verminderen van lokale en globale emissies, waardoor de leefbaarheid in steden sterk verhoogt. Hierbij is het essentieel dat de elektrische voertuigen efficiënt opgeladen worden via hernieuwbare energie.

Hoe kunnen de batterijen in elektrische voertuigen slim aangestuurd worden? Welke mogelijkheden zijn er? Welk onderzoek is in ontwikkeling?

We geven je een inkijk in baanbrekend batterij-onderzoek. Tijdens lezingen ontdek je de toekomst van duurzame mobiliteit en energietransitie. We tonen je recent ontwikkelde diensten voor slim laden. Je zal leren hoe slimme technologieën gebruikt worden om laadprocessen te optimaliseren en duurzaam energieverbruik te bevorderen.

We verkennen ook de mogelijkheden van geïntegreerde zonnepanelen in wagens. Je krijgt dus een inspirerende mix van kennis en innovatie zodat je helemaal mee bent. 

Deze activiteit is geschikt voor kinderen, jongeren en volwassenen.

Kinderuniversiteit (17 maart, Thor Central, Genk)

Tijdens de Kinderuniversiteit van de KU Leuven kunnen kinderen tussen 8 en 13 jaar deelnemen aan verschillende leuke activiteiten georganiseerd door wetenschappers van EnergyVille.

Is jouw wetenschapper in spe tussen 8 en 13 jaar en nieuwsgierig hoe het er in het hoger onderwijs aan toe gaat? Schrijf hem of haar dan binnenkort in voor een halve of hele dag aan de kinderuniversiteit.

Kinderen krijgen tijdens de kinderuniversiteit les in een echt auditorium. Echte professoren leren hen iets bij over technologie en innovatie, geven hen een antwoord op hun tenenkrullende vragen, kriebelen hun nieuwsgierigheid en zorgen zo voor weer nieuwe vragen in hun hoofd.

Ze zullen zelf ook hun handjes ook uit de mouwen steken tijdens één van de vele workshops. Tijdens de workshops kunnen ze zich uitleven in een echt onderzoek. Op het einde krijgen ze een diploma met de handtekening van een echte professor.

Deze acitviteit is geschikt voor kinderen tussen 8 en 13 jaar.

Industriedag: slimme en impactvolle energie-oplossingen (19 maart, Thor Park, Genk) 

Tijdens de industriedag nemen we samen de uitdagingen van de energietransitie onder de loep. Kom impactvolle energie-oplossingen en concrete energieprojecten ontdekken die bijdragen aan duurzame stadsontwikkeling.

We nemen je mee op een unieke innovatietour door Thor Park. Je krijgt ook de kans om THOREAQ, de unieke testomgeving voor energietechnologieën, te bezoeken die open zal zijn voor het publiek. 

Laat je inspireren op de energiemarkt

Tijdens de energiemarkt maak je kennis met energie-oplossingen voor duurzame stadsontwikkeling en innovaties op het vlak van verwarming en koeling. Daarnaast ontdek je oplaadoplossingen voor duurzame mobiliteit en technologieën voor het opwekken van energie.

Ben je benieuwd hoe we jouw specifieke uitdagingen kunnen ondersteunen? Kom dan langs voor een persoonlijke brainstormsessie. Samen zoeken we naar een oplossing.

Inschrijven voor de innovatietour is verplicht.

Deze activiteit is geschikt voor volwassenen.

Volledig programma en tickets