/Dag van de wetenschap

Dag van de wetenschap

28 november 2021

Elke dag ontdekken & experimenteren!

Kan jij nog zonder je gsm of serie-om-te-bingewatchen? Of lastiger: zonder gps, microgolf of koelkast? En wat met je bril of dat pilletje tegen de hoofdpijn? Onder de slogan ‘Kan jij nog zonder wetenschap’ brengt Dag van de Wetenschap dit jaar een ode aan al die onmisbare zaken die ons leven zoveel makkelijker, beter en leuker maken.

Op zondag 28 november laat Vlaanderens grootste wetenschapsevent je - gratis en voor niets - een kijkje nemen achter de schermen van diverse labo’s, universiteiten, musea en bedrijven. Dit jaar niet alleen op locatie, maar ook online. Verwacht je aan een mix van lezingen, workshops, games, podcast, rondleidingen en shows. Allemaal met één overduidelijke boodschap: zonder wetenschap staan we nergens!

Ontdek wat imec, Brightlab & Scivil je te bieden hebben!

ACTIE Brightboxen

Misschien ken je onze experimenteerset elektriciteit al? Die hebben we nu nog beter en plezanter gemaakt! Bovendien hebben we ons aanbod uitgebreid met een gloednieuwe experimenteerset rond zonne-energie. Bestel nu onze nieuwe Brightboxen, tijdelijk met korting speciaal voor de Dag van de Wetenschap!

  • Brightbox – Experimenteer met elektriciteit: Hoe zorgt elektriciteit voor stroom? En hoe zorgt stroom ervoor dat een lamp brandt? Brand jij van nieuwsgierigheid om meer te leren over elektriciteit? Het materiaaldoosje en opdrachtenboekje garanderen urenlang experimenteerplezier met het hele gezin.
  • Brightbox – Experimenteer met zonne-energie: Laat een motor bewegen op zonne-energie. Experimenteer met één of meer zonnecellen. Leer werken met een multimeter én maak zelf een organische zonnecel. Start snel en word net zoals wij helemaal verzot op zonne-energie!
  • Presentatiefilmpje Brightbox: speciaal voor jou gemaakt, beschikbaar vanaf 28/11

Workshops: live in de maakleerplek Leuven

Maakleerplek Leuven is een bruisende plek waar Leuvense bedrijven, scholen, kunstenaars en inwoners samen de toekomst leren, werken en maken. Hier kan jong en jonger op zondag 28 november terecht om actief en live deze workshops van Brightlab mee te maken:

Maar dat is nog niet alles. Ontdek hier nog meer workshops en activiteiten van onze partners Edison en maakleerplek.

Scivil

AI Transcribathon

Help jij ons om een Marsrobot te leren rijden? Om walvisgeluiden te herkennen? Of om vallende sterren te spotten? Met deze transcribathon dragen we bij aan het opleiden van verschillende artificiële-intelligentiesystemen voor wetenschappelijk onderzoek.

Dat doen we tijdens de Dag van de Wetenschap op zondag 28 november tussen 10u en 17u op verschillende plaatsen in Vlaanderen: Antwerpen (Stadscampus), Brussel (Muntpunt), Gent (De Krook), Hasselt (campus Diepenbeek) en Leuven (Universiteitshal)! Je vindt alle details hier terug.
Deze activiteit wordt georganiseerd in kader van het amai! project.

Ontdek meer