/Boekvoorstelling ‘Chips’

Boekvoorstelling ‘Chips’

23 april 2024 | 19u30-21u30 | Gent, Wintercircus

Duik in een microchip en ontdek hoe deze technologie de wereld verandert.

Een gespreksavond met Jan Rabaey, Sven Speybrouck en Pieter Van Nuffel, in samenwerking met Bibliotheek De Krook en het Wintercircus. 

Gratis toegang, plaatsen beperkt, in het Nederlands.

Chips cover

Van je smartphone tot je auto, van ChatGPT tot medische implantaten: de hele wereld draait op microchips. Wie technologische, economische en geopolitieke ontwikkelingen echt goed wil begrijpen, moet begrijpen welke sleutelrol chiptechnologie speelt.

Op deze voorstelling krijg je de kans om in een computerchip te duiken en om het technologisch mirakel van miljarden schakelaartjes op een vierkante centimeter van heel nabij te aanschouwen.

Nadat we de chip in al zijn glorie bewonderd hebben, gaan we het hebben over de impact ervan op ons dagelijks leven. Presentator Sven Speybrouck gaat in gesprek met de auteurs van 'Chips':

Pieter Van Nuffel

Pieter Van Nuffel is fysicus, voormalig technologiejournalist en persvoorlichter bij onderzoekscentrum imec. Dagelijks verwondert hij zich over de onzichtbare wereld van bits en chips om ons heen.

Rabaey

Jan Rabaey is een pionier in de micro-elektronica en een vooruitstrevend denker. Voor zijn onderzoek naar chiptechnologie en mobiele apparaten ontving hij belangrijke onderscheidingen en meerdere eredoctoraten. In de jaren 90 stond hij bij UC Berkeley al aan de wieg van de ‘Infopad’, de voorloper van de tablets en smartphones zoals we die vandaag kennen. Vandaag onderzoekt hij bij imec de systemen waarmee we in de toekomst informatie zullen gaan verwerken. De sleutel ligt volgens Rabaey in de interactie tussen digitale en biologische systemen. Wat kunnen computers leren van ons brein, en vice versa?

Deze content is enkel zichtbaar op de desktop versie van de website.