/AI4Belgium

AI4Belgium

16 maart 2021 | Online

  • Wat is de impact van AI op de samenleving?
  • Kan technologie georiënteerd worden naar ethiek en deocratie?
  • Welke applicaties zijn er in gezondheid, energie, mobiliteit en media? Wat zijn de uitdagingen voor onderzoek en universiteiten?
  • Hoe kunnen burgers wegen op AI gerelateerde uitdagingen?
  • Welke maatregelen kunnen er genomen worden om een voor betrouwbare AI?
  • Wat is de impact van AI op het milieu?
  • Hoe zal industrie 4.0 er uitzien?

Artificiële intelligentie veranderd de wereld: laten we het samen vormen.

ONTDEK - hoe AI een revolutie in de samenleving, bedrijfsstrategieën en de samenleving voortbrengt.

CONNECTEER - tal van opportuniteiten om te netwerken, academici te ontmoeten, organisaties, start-ups, incubators en de AI community van België.

OPLOSSEN - diepgaande, doelgerichte en echte cases die een inzicht bieden in business-uitdagingen.

Imec

Axel Nackaerts: Workshop: Energy efficient AI (dinsdag 16 maart, 11u – 12u)

Algoritmen voor artificiële intelligentie worden steeds meer de norm in tal van domeinen, gaande van industriële diagnostiek, gezondheidszorg en stadsbeheer tot persoonlijke spraak. Naarmate het aantal gebruikers toeneemt, stijgt ook de totale energie die verbruikt wordt door de ontwikkeling, training en uitvoering ervan. Met name de recente invoering van gigantische modellen, die uit honderden miljarden parameters bestaan, doet vragen rijzen over de impact van die modellen op het klimaat. In deze workshop worden de energiebehoeften van AI in een globale context geplaatst, waarbij de complexiteit van het ecosysteem getoond wordt, van gecentraliseerde verwerking in datacentra tot gedistribueerde verwerking op mobiele apparaten. Synergieën tussen hardware en software bieden een vooruitzicht op een vermindering van het energieverbruik, wat een duurzamer gebruik van AI mogelijk maakt. Dat komt tot uiting in de gezamenlijke inspanning van verschillende instituten.

Mieke De Ketelaere: Drivers for Success in AI (donderdag 18 maart, 17u – 18u)

John Naisbitt zei ooit: “De spannendste doorbraken van de 21e eeuw zullen niet het gevolg zijn van technologie, maar wel van een ruimer begrip van wat het betekent om mens te zijn.” Dat lijkt vreemd in de wereld van artificiële intelligentie, maar als men inzoomt op wat er vandaag de dag nodig is om de adoptie van AI te vergroten, is het echter allemaal logisch. Om de huidige uitdagingen van de adoptie van AI op te lossen en de spanningen tussen believers en non-believers weg te nemen, moeten we focussen op een meer collaboratieve en community-gedreven aanpak.

Hoe kunnen we een omgeving creëren waarin er rekening wordt gehouden met de meningen van verschillende stakeholders? Wat limiteert ons om een multidisciplinair debat rond AI-oplossingen op gang te brengen? Wat hebben we nodig om toegang te krijgen tot AI-vertalers op verschillende niveaus? In deze sessie, die gebaseerd is op mijn onlangs verschenen boek, deel ik mijn persoonlijke visie op wat er nodig is om de “complexity bias” bij AI aan te pakken. Gebaseerd op mijn persoonlijke ervaring in de branche, toon ik in eenvoudige bewoordingen wat er nodig is om een verschuiving te veroorzaken in onze mentaliteit en ons begrip. Mijn sessie is een oproep aan rolmodellen om op te staan, uit hun comfortzones te treden en verantwoordelijkheid op te nemen om zo aan een betere toekomst te bouwen met AI.

Sabine Demey: AI in Flanders in action (maandag 15 maart, 16u – 18u30)

Het beleidsdomein Economie, Wetenschap en Innovatie stelt het Vlaamse beleidsplan rond artificiële intelligentie voor. Dit plan is goed voor een overheidsinvestering van 32 miljoen euro per jaar. Het doel is om Vlaanderen klaar te stomen voor de evoluties in AI en zo de economische en maatschappelijke vruchten te plukken van deze technologie, met aandacht voor de ethische bezorgdheden.

Eerst wordt het plan in zijn geheel gepresenteerd, waarna een reeks sprekers aan bod komen over verschillende onderwerpen gerelateerd aan AI in Vlaanderen. De sessie wordt afgesloten met een Q&A. Sabine Demey spreekt binnen deze keynote over het Vlaamse AI Onderzoeksprogramma en de vraaggedreven onderzoeksuitdagingen die daarbij horen. Sabine spreekt van 17u tot 18u.

Sabine Demey: AI4Industry 4.0 session (dinsdag 16 maart, 14u30 – 16u30)

In deze sessie worden verschillende regionale AI-initiatieven in België gepresenteerd binnen de context van AI voor de maakindustrie. Deze sessie wil mensen vertrouwd maken met verschillende applicaties binnen dat domein. In deze sessie zullen Sabine Demey (imec), Abdel Bey-Temsamani (Flanders Make) en Elena Tsiporkova (Sirris) spreken.

Andere sessies:

Ruben Verborgh: Solid – a post-Big Data perspective (woensdag 17 maart, 10u tot 11u)

Ruben Verborgh is senior researcher en professor aan IDLab, de imec-onderzoeksgroep aan de UGent.

Ontdek meer

Peter Hellinckx: Distributed Embedded Intelligence ​for a Sustainable Industrial Society​ (woensdag 17 maart, 12u tot 13u30)

Peter Hellinckx is professor aan IDLab, de imec-onderzoeksgroep aan de UAntwerpen, als ook Head of department Electronics-ICT.

Ontdek meer

Rob Heyman: AI4Belgium Ethics & Law: Kick-off AI Ethics Assessement Tool Project (woensdag 17 maart, 15u – 17u)

Rob Heyman is lead Kenniscentrum Data & Maatschappij bij SMIT, de imec-onderzoeksgroep aan de VUB.

Ontdek meer

Sofie Van Hoecke: AI4Growth: catalyst between SMEs and Academics (donderdag 18 maart, 15u tot 16u)

Sofie Van Hoecke is associate professor aan de UGent en imec.

Ontdek meer

Registreer