600 jaar KU Leuven op imec
/600 jaar KU Leuven: het chiplabo van de toekomst

600 jaar KU Leuven: het chiplabo van de toekomst

15 - 16 februari 2025 | imec, Leuven

In 2025 viert KU Leuven zijn 600ste verjaardag en imec viert mee. Imec ontstond 40 jaar geleden in de schoot van KU Leuven en groeide uit tot het chiplabo van de wereld.

Op zaterdag 15 februari ontdek je aan de hand van boeiende lezingen, baanbrekende demonstraties en een verhelderende audiotour langs de cleanroom hoe imec een duurzame toekomst vormgeeft. Je komt ook meer te weten over wat de toekomst brengt, want in 2025 plaatsen we imec nog prominenter op de kaart als het chiplabo van de wereld.

Op zondag 16 februari gaat alle aandacht naar de nieuwsgierige wetenschappers van morgen. In interactieve workshops voor kinderen en jongeren onthullen we samen met Brightlab de verbazingwekkende wetenschappen achter microchips.

Programma 15 feb

De toekomst van het chiplabo

Om de toekomst vorm te geven, innoveert en groeit het chiplabo zelf ook. De komende jaren zal imec nog meer knappe koppen aanwerven, state-of-the-art labo’s bijbouwen in binnen- en buitenland en impactvolle samenwerkingen aangaan. Vandaag krijg je al een voorsmaakje van de veelbelovende toekomst van imec.

Future Tech Talks en demo’s

Welke technologieën gaan ons leven gezonder, veiliger, duurzamer en beter geconnecteerd maken? Je ontdekt het de hele dag door in boeiende presentaties en baanbrekende demonstraties.

  • 10.45 - 11.15: Chips: hoe digitale technologie de wereld verandert - Pieter Van Nuffel 
  • 11.25 - 11.55: De toekomst van het chiplabo van de wereld - Jan Adriaensens 
  • 12.05 - 12.35: Een houtskoolschets van de toekomstige energievoorziening - Gerrit-Jan Schaeffer 
  • 12.45 - 13.15: Hoe beschermen we onze data tegen kwantum computers - Giacomo Carrara (Engelse presentatie) 
  • 13.25 - 13.55: Chips: hoe digitale technologie de wereld verandert - Pieter Van Nuffel 
  • 14.05 - 14.35: De toekomst van het chiplabo van de wereld - Jan Adriaensens 
  • 14.45 - 15.15: De inslikbare sensorpil - Tom Torfs 
  • 15:25 - 15.55: AI voor een duurzame toekomst in Vlaanderen - Sabine Demey

Zoom in op chips

Hoe worden chips gemaakt? En hoe ziet zo’n chip er vanbinnen uit? Maak op een bijzondere manier kennis met de microscopisch kleine structuren waaruit een chip bestaat via onze VR-applicatie en hologram.

Bezoek de cleanroom met audiotour

Wandel langs een artistieke muurschildering naar de cleanroom. Dit wereldbefaamde labo is het kloppend hart van imec: hier worden de krachtigste chips ontwikkeld en getest. In dit labo geven de knapste wetenschappers en techniekers vorm aan onze toekomst.

Bij de muurschildering en de cleanroom hoort telkens een audiotour. Volg de pijlen om jouw audiogids op te halen. Bij de cleanroom is een audiotour op maat van kinderen en een voor volwassenen.

Programma 16 feb

Workshops en demo’s

Brightlab stoomt de chipuitvinders van morgen klaar. Experimenteer in waanzinnige workshops en kom te weten welke rol best bij jou past: ben jij een scheikundige scherpschutter, een natuurkundig natuurtalent, een creatieve computerwetenschapper, een inspirerende ingenieur of een talentvolle technieker?

  • De mechanische knikkercomputer (10+)
    Laat je verwonderen door de mechanismen achter een rekenmachine en ontcijfer zelf de wereld achter het binaire tellen.
  • De binaire pixelcode (6+)
    Kraak de binaire pixelcode en ontdek hoeveel informatie je door kan geven met 1 en 0.
  • Brightbox elektriciteit (6+)
    Bij de vormgeving van een chip draait alles om efficiëntie en betrouwbaarheid. Hoeveel lampjes krijg jij aan het branden met één enkele batterij?
  • Kneed je eigen chip (3+)
    Zelfs de allerkleinsten mogen hier experimenteren met geleidend en niet-geleidend kneeddeeg. Wie krijgt het meeste lampjes aan het branden op een zo klein mogelijke chip? Deze workshop duurt ca. 20 minuten.
  • Brightbox robotica (10+)
    Bedenk ingenieuze oplossingen voor dagelijkse problemen en programmeer en bouw je eigen robot met behulp van de micro:bit. Deze workshop duurt ca. 60 minuten, en er zijn 4 sessies om: 10.30u, 12u, 13.30u en 15u.
  • Van zand tot chip (6+)
    Hoe maak je een computerchip? Duik mee in de onvoorstelbare kleine wereld van chips.
  • De chemie van chips (8+)
    Ervaar de chemie achter twee van de belangrijkste processen bij het produceren van een chip: fotolithografie en etsen. Deze workshop duurt ca. 15 minuten.
  • Je eerste stappen met robots (BeeBot, Vincibot, Intelino) (3+)
    Maak kennis met programmeerbare robots voor de allerkleinsten. Krijg je ze allemaal opgestart en volgen ze het uitgestippelde parcours of neemt jouw robot een andere afslag?
  • AI Spelenderwijs (10+)
    AI of ni? Ontdek spelenderwijs de mogelijkheden van AI dankzij het amai! Project.

'Lang zullen we leven’ – theatershow met ERLNMYR

Klaar voor een tijdreis door de wereld van chiptechnologie? Kom samen met ERLNMYR ontdekken hoe chips onze gezondheid nu al helpen en hoe ze dat in de toekomst nog meer zullen doen. Sleutel mee aan hoe die gezondheid er kan uitzien. Eten we ooit onsterfelijk veel verjaardagstaart? En willen we dat eigenlijk wel? Jij bepaalt!

De show duurt ca. 30 minuten, en er zijn 4 voorstellingen: om 11u, 13u, 14u en 15u.

Zoom in op chips

Hoe worden chips gemaakt? En hoe ziet zo’n chip er vanbinnen uit? Maak op bijzondere manier kennis met de microscopisch kleine structuren waaruit een chip bestaat via onze VR-applicatie en hologram.

Bezoek de cleanroom met audiotour

Wandel langs een artistieke muurschildering naar de cleanroom. Dit wereldbefaamde labo is het kloppend hart van imec: hier worden de krachtigste chips ontwikkeld en getest. In dit labo geven de knapste wetenschappers en techniekers vorm aan onze toekomst.

Bij de muurschildering en de cleanroom hoort telkens een audiotour. Volg de pijlen om jouw audiogids op te halen. Bij de cleanroom is een audiotour op maat van kinderen en een voor volwassenen.

De toekomst van het chiplabo

Om de toekomst vorm te geven, innoveert en groeit het chiplabo zelf ook. De komende jaren zal imec nog meer knappe koppen aanwerven, state-of-the-art labo’s bijbouwen in binnen-en buitenland en impactvolle samenwerkingen aangaan. Vandaag krijg je al een voorsmaakje van de veelbelovende toekomst van imec.

Datum: zaterdag 15 en zondag 16 februari
Openingsuren: 10u – 16u
Adres: Remisebosweg 1, 3001 Leuven, start aan de ingang van de imec-toren
Parking: Kapeldreef 75, 3001 Leuven(parking kapeldreef imec-KU Leuven), vanaf de parking kan je te voet naar de imec-toren
Openbaar vervoer: Busvervoer tijdens KU Leuven Inside | 600 jaar KU Leuven
Er is een halte aan het Wetenschapspark, en een halte aan Kapeldreef: Pendel 600 jaar KU Leuven - Google My Maps


‘Het chiplabo van de toekomst’ vindt plaats in het kader 600 jaar KU Leuven.

Om de beste ervaring te garanderen, is het aantal bezoekers per startmoment beperkt.
De registraties voor zaterdag als zondag zijn volgeboekt, registreren is helaas niet meer mogelijk.