Bilateraal onderzoek
Neem een voorsprong op je concurrenten dankzij een bilaterale samenwerking met imec.
Coöperatieve R&D samenwerking
Beperk je risico’s en verlaag je kosten door samen met andere bedrijven precompetitief onderzoek te voeren.
Voorbeelden
Verken de manieren waarop imec de toekomst verandert.
imec.istart
Wil je een versnelling hoger schakelen met je techstart-up? Klop dan aan bij imec.istart.
imec.xpand
Wil je met nanotechnologie de markt op? Imec.xpand ondersteunt je van begin tot eind.
Spin-offs
Verken hier de lijst van spin-offbedrijven van de Vlaamse innovatiehub voor nano-elektronica en digitale technologie.

Smart industries

De fabriek van de toekomst bulkt van de technologieën die je productieprocessen stroomlijnen en personaliseren.

Hoe ziet de fabriek van de toekomst eruit? Niet langer als een verzameling van vaste, extreem geharmoniseerde productieprocessen die samen leiden tot een afgewerkt standaardproduct dat de beste kwaliteit verenigt met de laagste prijs. Dat model heeft veel successen geboekt. Maar we winnen er de internationale concurrentieslag niet langer mee.

Vlaanderen zet daarom in op Industrie 4.0. Mensen werken er samen met robots. Fabricatieprocessen worden voortdurend aangepast. Afgewerkte producten zijn op maat van de individuele eindklant. Dat kan dankzij technologieën zoals: 

 • snelle en betrouwbare draadloze netwerken die autonome robots en voertuigen aansturen
 • intelligente sensoren die in real time kwaliteitscontroles uitvoeren en processen analyseren en finetunen
 • machine learning om accuraat te voorspellen wanneer een onderdeel aan vervanging toe is

Industrie 4.0-onderzoek bij imec

Wil je je eigen bedrijf dichter bij de fabriek van de toekomst brengen? Dan loont het de moeite om samen met imec de mogelijkheden te verkennen. Want imec legt zich al langer toe op technologiedomeinen die essentieel zijn voor Industrie 4.0, zoals het Internet of things (IoT), artificiële intelligentie en digitale beeldvorming.

Onze onderzoekers speuren samen met jou naar antwoorden op vragen zoals:

 • Hoe verlagen we je werkingskosten door je productietijd te verminderen en je energieverbruik te beperken?
 • Kunnen we intelligente algoritmes gebruiken om complexe logistieke puzzels te leggen?
 • Wat is er mogelijk met holografische 3D-technologie en slimme visiesystemen in de productiehal? En waarom passen we die kennis ook niet toe op domeinen zoals smart infotainment?
 • Hoe zorgen we voor een optimale en veilige interactie tussen mens en machine in een productieomgeving?
 • Wat als we sensoren, actuatoren en elektronica combineren in minuscule chips met een ultralaag stroomverbruik, die voortdurend data verzamelen over productieprocessen, opslag- en voorraadbeheer, enzovoort?
 • Kunnen we goedkope identificatie-, tracking- en sensorchips inbouwen in een plastic verpakking – zelfs nog dunner dan papier?
 • Hoe zetten we de bergen ongestructureerde data, verzameld door sensornetwerken, om in bruikbare kennis? Kan artificiële intelligentie je bedrijf helpen om efficiënter te functioneren?

Geprikkeld door zoveel mogelijkheden?

We vertellen je er graag meer over

Industrie 4.0-projecten met Flanders Make

Je bedrijf omvormen tot een fabriek van de toekomst doe je meestal niet alleen. Door verschillende industriële en onderzoeksexpertises te bundelen, boek je snellere en betere resultaten. Een coöperatief ICON-programma (voor interdisciplinair, coöperatief onderzoek) is daarvoor de gedroomde formule.

Hoe stap je als Vlaams maakbedrijf in zo’n ICON-programma? Dat kan zowel via imec.icon als Flanders Make. Je hebt altijd toegang tot alle expertise want:

 • Imec-onderzoeksgroepen kunnen deelnemen aan ICON-projecten van Flanders Make. Volgens de regels van die laatste, maar gefinancierd door imec.icon.
 • Omgekeerd: Flanders Make-onderzoeksgroepen kunnen deelnemen aan ICON-projecten van imec.icon. Volgens de regels van die laatste, maar gefinancierd door Flanders Make.

Voorbeelden van dat soort gedeelde projecten zijn ELITE, MODA, CSE-Codesign en AVCON.

Industrie 4.0-proeftuinen

Met de proeftuinen inspireert, stimuleert en begeleidt de Vlaamse overheid bedrijven richting Industrie 4.0. Hier experimenteer je laagdrempelig en risicoloos met de innovatieve technologieën van de fabriek van de toekomst. Je krijgt een goed zicht op wat ze waard zijn voor jouw business. Of je krijgt inspiratie voor een totaal nieuw productieproces.

Imec past zijn technologieën toe in  verschillende van de huidige 4.0  proeftuinen in samenwerking met Flanders Make:

 • Smart maintenance leert je hoe dataverzameling, -visualisatie en -interpretatie je helpt bij predictief onderhoud van draaiende machineonderdelen zoals lagers in een vloot van aandrijflijnen.
 • Smart connectivity toont je hoe je via draadloze netwerken en met drones, robots of automatisch geleide voertuigen (AGV’s) informatie verzamelt en deelt binnen je fabriek.
 • Collwork 4.0 laat je kennismaken met de mogelijkheden van de collaboratieve werkcel: een optimale samenwerking tussen robots en operatoren via geoptimaliseerde software.

Klaar om de stap te zetten naar Industrie 4.0?

We helpen je met plezier op weg

Kris Van De Voorde