Nieuwsconsumptie

Mobiel nieuws in de lift

Een groot en steeds groeiend aantal Vlamingen gaf in 2017 aan regelmatig nieuwsupdates te checken via de smartphone. In het nieuwssegment boekt het mobiele toestel stevige terreinwinst tegenover apparaten zoals radio en televisie. De kranten blijven opvallend genoeg stand houden. In alle leeftijdscategorieën kiezen Vlamingen voor hun nieuwsupdates steeds meer een combinatie van traditionele media, online en mobiele bronnen. Het aantal 15- tot 19-jarigen dat nieuws via digitale kranten, sociale media, zoekmachines en nieuwssites consumeert loopt opvallend genoeg terug.

Download het volledige rapport

Nieuwsconsumptie

Voor bedrijven

Digitale Transformatie? It takes two to tango

Grootste conclusie van Digimeter 2018 is dat de consument een meer volwassen relatie aan het uitbouwen is met zijn digitale partner. It takes two to tango; de consument verwacht dus ook van jullie, de bedrijven die digitale oplossingen op de markt brengen, dat hij als volwaardige gesprekspartner wordt betrokken bij jullie nieuwe digitale innovaties.

Het succes van de evoluties naar een AI- en datagedreven economie hangen in belangrijke mate af van het vertrouwen van de consument in de technologie en de bedrijven achter die technologie. De Digimeter toont in ieder geval aan dat het met dat eerste vrij positief is gesteld. Slechts 10% heeft geen vertrouwen in de technologie en 2/3 van de consumenten zien duidelijke voordelen.

Meer dan ooit kunnen transparant datagebruik en transparante businessmodellen een differentiërende factor zijn in het digitale speelveld. Wij blijven in ieder geval de vinger aan de pols houden wat betreft attitudes t.o.v. AI en datagedreven producten en diensten. Enerzijds via de Digimeter en anderzijds door het opzetten van gebruikerstesten in reële context voor die next-generation digitale oplossingen. Zo kunnen consumenten en bedrijven in alle transparantie samen de voordelen van digitale technologie verder ontdekken en uitdiepen.

Is jouw bedrijf ook bezig met digitale innovatie? Hebben jullie een idee, eerste prototype of bijna-marktklaar product, maar mis je nog real life feedback van jullie potentiële eindgebruikers? Neem contact op met Olivier Rits

Lieven de marez

Prof. Dr. Lieven De Marez

Head of imec - Ghent University - MICT