Media profielen

De Vlamingen opgedeeld volgens gebruik van traditionele en digitale media, houding en mening over digitale innovatie en de frequentie waarbij ze naar hun toestel grijpen – 5 mediaprofielen

Vlaamse media- en technologiegebruikers kunnen onderverdeeld worden in 5 segmenten of mediaprofielen. In plaats van enkel te focussen op de variatie en frequentie van hun mediagebruik, brengen we dit jaar nieuwe factoren in kaart: de balans tussen het gebruik van traditionele en digitale media, de regelmaat waarmee ze naar hun toestel grijpen en hun mening en houding tegenover de impact van digitale vernieuwing. Daarom kreeg de digimeter 2017 er een mediaprofiel bij, en telt er zo 5 in plaats van 4.

Download het volledige rapport

Disruptor

Disruptor (19,6%)

Een vijfde van de Vlamingen mag zich een Disruptor noemen. Weinig verrassend is dit het jongste segment. Disruptors kijken voornamelijk video online en luisteren naar muziek via streamingdiensten. In hun dagelijks leven hebben digitale kanalen grotendeels de traditionele media vervangen. Telefoneren, mailen en sms’en doen ze amper: geef hen maar sociale media en messaging apps. Bij de Disruptor staat de smartphone centraal: dit toestel gebruiken ze het vaakst en ze kunnen er het best mee overweg.

Media maniac

Media Maniac (19,3%)

Media Maniacs zijn voornamelijk dertigers, en dus iets ouder dan Disruptors. Ze wonen samen, zijn hoogopgeleid en hebben een vaste job. Als enige segment combineren Media Maniacs als geen ander digitale met traditionele media en technologie, en luisteren bijvoorbeeld zowel naar Studio Brussel als naar Spotify. Ze consumeren media zoals een panda bamboe, en zijn het meest van al verknocht aan hun smartphone. De meeste Media Maniacs vinden dat digitale media inbreuk maken op hun persoonlijke levens.

Augmented Traditionalist

Augmented Traditionalist (19,5%)

Het mediadieet van Augmented Traditionalists bestaat voornamelijk uit traditionele kanalen, maar die worden aangevuld met een laagje digitale consumptie. Digitale media spelen bij hen een beduidend minder belangrijke rol dan bij Media Maniacs. In tegenstelling tot de Struggler – die ook in de eerste plaats op traditionele media teert – is de Augmented Traditionalist wél vertrouwd en comfortabel met het gebruik van digitale kanalen.

Struggler

Struggler (18,9%)

Strugglers consumeren nog altijd het liefst traditionele media. Vergeleken met vorig jaar dikte deze groep ferm aan, want een hele resem voormalige Resistors ging voor de digitale bijl. Strugglers willen best wel de mogelijkheden van de digitale technologie en kanalen leren kennen, maar het ontbreekt hen vaak aan ervaring en skills. Ze zijn bekend met sociale media, maar zijn bezorgd om hun impact op hun privacy. Stap voor stap ontdekken ze onlineplatformen voor video en muziek, maar zetten nog dagelijks hun radio of televisietoestel aan.

Resistor

Resistor (18,9%)

Resistors houden van stabiliteit en hebben geen hoge pet op van innovatie. Ze weerstaan de digitale appel van verleiding en zweren bij de mediavormen en technologieën die ze kennen. Dat maakt hen traag in het aanschaffen van een internetverbinding, een pc, een smartphone of een tablet. In tegenstelling tot alle andere segmenten staan ze sceptisch tegenover de mogelijke voordelen van digitale media. Een hele hoop Resistors liet die vooroordelen het afgelopen jaar varen en stapte over naar de Struggler-groep.

Voor bedrijven

Digitale Transformatie? It takes two to tango

Grootste conclusie van Digimeter 2018 is dat de consument een meer volwassen relatie aan het uitbouwen is met zijn digitale partner. It takes two to tango; de consument verwacht dus ook van jullie, de bedrijven die digitale oplossingen op de markt brengen, dat hij als volwaardige gesprekspartner wordt betrokken bij jullie nieuwe digitale innovaties.

Het succes van de evoluties naar een AI- en datagedreven economie hangen in belangrijke mate af van het vertrouwen van de consument in de technologie en de bedrijven achter die technologie. De Digimeter toont in ieder geval aan dat het met dat eerste vrij positief is gesteld. Slechts 10% heeft geen vertrouwen in de technologie en 2/3 van de consumenten zien duidelijke voordelen.

Meer dan ooit kunnen transparant datagebruik en transparante businessmodellen een differentiërende factor zijn in het digitale speelveld. Wij blijven in ieder geval de vinger aan de pols houden wat betreft attitudes t.o.v. AI en datagedreven producten en diensten. Enerzijds via de Digimeter en anderzijds door het opzetten van gebruikerstesten in reële context voor die next-generation digitale oplossingen. Zo kunnen consumenten en bedrijven in alle transparantie samen de voordelen van digitale technologie verder ontdekken en uitdiepen.

Is jouw bedrijf ook bezig met digitale innovatie? Hebben jullie een idee, eerste prototype of bijna-marktklaar product, maar mis je nog real life feedback van jullie potentiële eindgebruikers? Neem contact op met Olivier Rits

 

Lieven de marez

Prof. Dr. Lieven De Marez

Head of imec - Ghent University - MICT