Digitale applicaties maken inbreuk op het persoonlijke leven van Vlamingen

Voor slimme huishoudelijke toepassingen ligt er in Vlaanderen nog veel onbenut potentieel: de interesse van de Vlamingen is wel gewekt, maar slechts weinigen zijn al tot eigenlijk gebruik overgegaan. Ook stemgecontroleerde virtuele assistenten zoals Siri en Alexa hebben hun weg naar het grote publiek nog niet gevonden. Vele Vlamingen zijn het erover eens dat het gebruik van digitale toepassingen ervoor zorgt dat ze minder tijd met familie doorbrengen en hun werkleven moeilijker kunnen loslaten. 4 op de 10 vindt zelfs dat digitale applicaties inbreuk plegen op hun persoonlijk leven.

Download het volledige rapport

Algemene media

Voor bedrijven

Digitale Transformatie? It takes two to tango

Grootste conclusie van Digimeter 2018 is dat de consument een meer volwassen relatie aan het uitbouwen is met zijn digitale partner. It takes two to tango; de consument verwacht dus ook van jullie, de bedrijven die digitale oplossingen op de markt brengen, dat hij als volwaardige gesprekspartner wordt betrokken bij jullie nieuwe digitale innovaties.

Het succes van de evoluties naar een AI- en datagedreven economie hangen in belangrijke mate af van het vertrouwen van de consument in de technologie en de bedrijven achter die technologie. De Digimeter toont in ieder geval aan dat het met dat eerste vrij positief is gesteld. Slechts 10% heeft geen vertrouwen in de technologie en 2/3 van de consumenten zien duidelijke voordelen.

Meer dan ooit kunnen transparant datagebruik en transparante businessmodellen een differentiërende factor zijn in het digitale speelveld. Wij blijven in ieder geval de vinger aan de pols houden wat betreft attitudes t.o.v. AI en datagedreven producten en diensten. Enerzijds via de Digimeter en anderzijds door het opzetten van gebruikerstesten in reële context voor die next-generation digitale oplossingen. Zo kunnen consumenten en bedrijven in alle transparantie samen de voordelen van digitale technologie verder ontdekken en uitdiepen.

Is jouw bedrijf ook bezig met digitale innovatie? Hebben jullie een idee, eerste prototype of bijna-marktklaar product, maar mis je nog real life feedback van jullie potentiële eindgebruikers? Neem contact op met Olivier Rits

 

Lieven de marez

Prof. Dr. Lieven De Marez

Head of imec - Ghent University - MICT