Bijna alle Vlamingen zijn digitaal, maar omarmen de digitale wereld op andere niveaus – 4 mediaprofielen in 2016

We deelden, net zoals de voorbije jaren, de Vlaamse media- en technologiegebruikers in vier segmenten op. Digitale media en technologie in Vlaanderen zijn echter zo wijdverspreid dat het simpelweg bezitten van een computer of smartphone niet volstaat om segmenten van elkaar te onderscheiden. Het is zinvoller om te focussen op het gebruik en de attitude tegenover (digitale) media en technologie. Tot een bepaald niveau zijn alle segmenten digitaal: slechts 7% van de Vlamingen heeft geen toegang tot computer, smartphone, tablet, smart tv of smart wearable. Maar de manier waarop ze daarvan gebruik maken, de rol die ze spelen in hun levens en de verhouding digitale-traditionele media verschillen. We hielden hiermee rekening bij de opsplitsing in vier categoriën. 

Download het volledige rapport

Benieuwd wat jouw digitaal profiel is?

Doe snel de test!

Disruptor

Disruptor (24,1%)

Net geen kwart van de Vlamingen is een disruptor of stijlbreker: een persoon jonger dan 30 jaar die handig en veel op het internet surft. Dit segment profileert zich het sterkst in de overstap van traditionele naar digitale media. Ze kijken minder tv en hebben de hoogste adoptiegraad van Netflix. Ze gebruiken erg vaak hun smartphone, voor allerlei taken en om allerlei media te consumeren. Ze volgen het nieuws niet actief, maar spenderen het gros van hun tijd op sociale netwerken.

Cumulator

Cumulator (38,6%)

Cumulators of mengers zijn iets ouder dan disruptors en combineren de traditionele vormen van media met de digitale. Ze zijn over het algemeen hoogopgeleid en hebben een bloeiende carrière. Ook consumeren ze grote hoeveelheden media, zowel in de vorm van tekst, muziek als video. Cumulators spenderen veel tijd aan het volgen van nieuws en gebruiken toestellen zoals smartphones, tablets en smart wearables. Ze zijn bijna even vaak te vinden op sociale media als disruptors, maar gamen aanzienlijk minder. Cumulators bellen vaker dan de andere drie segmenten.

Struggler

Struggler (10,9%)

Strugglers of spartelaars willen wel de mogelijkheden van digitale media en technologie verkennen, maar missen vaak de vaardigheden en ervaring om gewoontes van digitale media te ontwikkelen. Ze consumeren meestal traditionele vormen van media, maar vermaken zich wanneer ze nieuwe vormen van mediagebruik zoals digitale radio, video en sociale media verkennen. Dit doen ze voornamelijk via hun tablet. Strugglers kijken traditionele televisieprogramma’s terwijl ze tegelijkertijd alternatieven zoeken. Over het algemeen hebben ze vaker een gsm dan een smartphone. Ze blijven traditioneel in hun muziekgebruik door te luisteren naar hun radiotoestel, ook in de auto. Strugglers zijn het minst geneigd te betalen voor muziek die ze online streamen en zijn het passiefst als het op online privacy aankomt.

Resistor

Resistor (26,3%)

Een kwart van de Vlamingen bestaat uit resistors of tegenstanders, die innovaties zeer traag aanvaarden in vergelijking met andere segmenten. Resistors vormen het oudste segment: de helft is ouder dan 65. Ze vertonen een lage adoptiegraad op het gebied van internet, smartphones, computers en tablets. Resistors bekijken videomateriaal op hun tv, luisteren naar de radio, lezen de gedrukte krant en zijn niet overtuigd van video-on-demand diensten, apps voor berichten en e-commerce. Dit segment is het minst geïnteresseerd in het gebruik van digitale media en technologiën en het meest skeptisch over de voordelen van digitale media. 

Voor bedrijven

Digitale Transformatie? It takes two to tango

Grootste conclusie van Digimeter 2018 is dat de consument een meer volwassen relatie aan het uitbouwen is met zijn digitale partner. It takes two to tango; de consument verwacht dus ook van jullie, de bedrijven die digitale oplossingen op de markt brengen, dat hij als volwaardige gesprekspartner wordt betrokken bij jullie nieuwe digitale innovaties.

Het succes van de evoluties naar een AI- en datagedreven economie hangen in belangrijke mate af van het vertrouwen van de consument in de technologie en de bedrijven achter die technologie. De Digimeter toont in ieder geval aan dat het met dat eerste vrij positief is gesteld. Slechts 10% heeft geen vertrouwen in de technologie en 2/3 van de consumenten zien duidelijke voordelen.

Meer dan ooit kunnen transparant datagebruik en transparante businessmodellen een differentiërende factor zijn in het digitale speelveld. Wij blijven in ieder geval de vinger aan de pols houden wat betreft attitudes t.o.v. AI en datagedreven producten en diensten. Enerzijds via de Digimeter en anderzijds door het opzetten van gebruikerstesten in reële context voor die next-generation digitale oplossingen. Zo kunnen consumenten en bedrijven in alle transparantie samen de voordelen van digitale technologie verder ontdekken en uitdiepen.

Is jouw bedrijf ook bezig met digitale innovatie? Hebben jullie een idee, eerste prototype of bijna-marktklaar product, maar mis je nog real life feedback van jullie potentiële eindgebruikers? Neem contact op met Olivier Rits

Lieven de marez

Prof. Dr. Lieven De Marez

Head of imec - Ghent University - MICT