/Expertises/Techtrends/imec.digimeter/imec.digimeter 2018/Virtual Reality & Augmented Reality

Virtual Reality & Augmented Reality

VR: Welgekend, toegenomen ervaring en vooral meeraarde in entertainment
AR: Onbekend, beperkte ervaring en vooral gezien als professioneel en educatief instrument

Virtual Reality (VR) is een bekend begrip in Vlaanderen. Voor Augmented Reality (AR) is dat veel minder het geval. In alle leeftijdsgroepen geniet VR een grotere bekendheid dan AR.

Het bezit van VR-headsets en AR-brillen blijft relatief beperkt. Wel zien we dat steeds meer Vlamingen al eens een VR-headset hebben gebruikt, bijvoorbeeld op een event of bij vrienden thuis. Maar het aantal Vlamingen dat al eens een AR-bril zoals de Hololens van Microsoft heeft geprobeerd, is nog klein.

Bij de potentiële toepassingen scoort VR hoger voor entertainment en om een beleving intenser of interessanter te maken (bv. een virtueel beeld van jezelf kleren laten passen vóór je die online koopt), terwijl AR het volgens de respondenten beter doet in meer professionele, functionele en educatieve toepassingen.

Download het volledige rapport

VR AR infografiek

Voor bedrijven

Digitale Transformatie? It takes two to tango

Grootste conclusie van Digimeter 2018 is dat de consument een meer volwassen relatie aan het uitbouwen is met zijn digitale partner. It takes two to tango; de consument verwacht dus ook van jullie, de bedrijven die digitale oplossingen op de markt brengen, dat hij als volwaardige gesprekspartner wordt betrokken bij jullie nieuwe digitale innovaties.

Het succes van de evoluties naar een AI- en datagedreven economie hangen in belangrijke mate af van het vertrouwen van de consument in de technologie en de bedrijven achter die technologie. De Digimeter toont in ieder geval aan dat het met dat eerste vrij positief is gesteld. Slechts 10% heeft geen vertrouwen in de technologie en 2/3 van de consumenten zien duidelijke voordelen.

Meer dan ooit kunnen transparant datagebruik en transparante businessmodellen een differentiërende factor zijn in het digitale speelveld. Wij blijven in ieder geval de vinger aan de pols houden wat betreft attitudes t.o.v. AI en datagedreven producten en diensten. Enerzijds via de Digimeter en anderzijds door het opzetten van gebruikerstesten in reële context voor die next-generation digitale oplossingen. Zo kunnen consumenten en bedrijven in alle transparantie samen de voordelen van digitale technologie verder ontdekken en uitdiepen.

Is jouw bedrijf ook bezig met digitale innovatie? Hebben jullie een idee, eerste prototype of bijna-marktklaar product, maar mis je nog real life feedback van jullie potentiële eindgebruikers? Neem contact op met Olivier Rits

Lieven de marez

Prof. Dr. Lieven De Marez

Head of imec - Ghent University - MICT

Olivier Rits

Olivier Rits

Program Manager imec.livinglabs