Video, Audio & Gaming

Veranderend kijkgedrag bij Vlamingen jonger dan 45; Online muziekplatformen steeds populairder

Voor de helft van de Vlamingen blijft lineair tv-kijken een dagelijkse routine. Maar de kloof tussen wie jonger is dan 45 en de anderen wordt steeds zichtbaarder. Bij 45-plussers blijft het aandeel dat dagelijks live tv kijkt stabiel ten opzichte van vorig jaar, terwijl er een significante daling is bij wie jonger is dan 45.

Sociale media, nieuwswebsites en YouTube blijven de voornaamste dagelijkse kanalen voor online video. Op maandbasis zijn er evenveel Vlamingen die video kijken via de online dienst van een Vlaamse zender (bijvoorbeeld de VTM-app of de website VRTnu) of via een provider (zoals de Yelo Play-app van Telenet) als via Netflix. Platformen zoals Twitch en Popcorn Time zijn populair in de leeftijdsgroep 16-24 jaar, maar hebben daarbuiten maar een beperkt bereik.

Computer en smartphone zijn de populairste toegangswegen voor muziek. Alleen 65-plussers gebruiken nog overwegend cd-spelers en tv-toestellen om naar muziek te luisteren. YouTube en Spotify blijven de meest gebruikte online muziekplatformen en ze groeien ook in vergelijking met 2017. Maar Apple Music breekt nog altijd niet echt door in Vlaanderen.

Gamen is een maandelijkse activiteit voor de helft van de Vlamingen. Bij wie ouder is dan 55 zien we een daling, vooral bij gamen via computer en tablet.

Download het volledige rapport

video muziek gaming

Voor bedrijven

Digitale Transformatie? It takes two to tango

Grootste conclusie van Digimeter 2018 is dat de consument een meer volwassen relatie aan het uitbouwen is met zijn digitale partner. It takes two to tango; de consument verwacht dus ook van jullie, de bedrijven die digitale oplossingen op de markt brengen, dat hij als volwaardige gesprekspartner wordt betrokken bij jullie nieuwe digitale innovaties.

Het succes van de evoluties naar een AI- en datagedreven economie hangen in belangrijke mate af van het vertrouwen van de consument in de technologie en de bedrijven achter die technologie. De Digimeter toont in ieder geval aan dat het met dat eerste vrij positief is gesteld. Slechts 10% heeft geen vertrouwen in de technologie en 2/3 van de consumenten zien duidelijke voordelen.

Meer dan ooit kunnen transparant datagebruik en transparante businessmodellen een differentiërende factor zijn in het digitale speelveld. Wij blijven in ieder geval de vinger aan de pols houden wat betreft attitudes t.o.v. AI en datagedreven producten en diensten. Enerzijds via de Digimeter en anderzijds door het opzetten van gebruikerstesten in reële context voor die next-generation digitale oplossingen. Zo kunnen consumenten en bedrijven in alle transparantie samen de voordelen van digitale technologie verder ontdekken en uitdiepen.

Is jouw bedrijf ook bezig met digitale innovatie? Hebben jullie een idee, eerste prototype of bijna-marktklaar product, maar mis je nog real life feedback van jullie potentiële eindgebruikers? Neem contact op met Olivier Rits

Lieven de marez

Prof. Dr. Lieven De Marez

Head of imec - Ghent University - MICT

Olivier Rits

Olivier Rits

Program Manager imec.livinglabs