Bilateraal onderzoek
Neem een voorsprong op je concurrenten dankzij een bilaterale samenwerking met imec.
Coöperatieve R&D samenwerking
Beperk je risico’s en verlaag je kosten door samen met andere bedrijven precompetitief onderzoek te voeren.
Voorbeelden
Verken de manieren waarop imec de toekomst verandert.
imec.istart
Wil je een versnelling hoger schakelen met je techstart-up? Klop dan aan bij imec.istart.
imec.xpand
Wil je met nanotechnologie de markt op? Imec.xpand ondersteunt je van begin tot eind.
Spin-offs
Verken hier de lijst van spin-offbedrijven van de Vlaamse innovatiehub voor nano-elektronica en digitale technologie.

Smartphone breekt door de 80% adoptiegrens; Netflix groeit exponentieel

Tv, smartphone en laptop blijven de populairste toestellen bij de Vlamingen. In deze top drie is alleen de smartphone er nog op vooruitgegaan. De andere toestellen hebben hun plafond al enkele jaren bereikt, net als de tablet.

Wearables zoals smartwatches en activity trackers zijn gestaag in opmars. Zowel het bezit als het gebruik ervan neemt toe. Maar smart speakers kennen de meeste Vlamingen nog niet. De adoptiegraad ervan is laag, hoewel bij wie jonger is dan 35 een substantiële groep overweegt om ooit een smart speaker te kopen.

Digitale televisie blijft aanwezig in het gros van de Vlaamse gezinnen, die bovendien steeds vaker ook een Netflix-abonnement nemen. Momenteel is Netflix voor de meeste Vlamingen nog een extraatje bovenop hun digitaal tv-abonnement. Terwijl mensen als belangrijkste reden om geen aansluiting voor digitale tv (meer) te nemen juist het gebruik van een internationale dienst voor video-on-demand zoals Netflix vermelden.

Download het volledige rapport

Voor bedrijven

Digitale Transformatie? It takes two to tango

Grootste conclusie van Digimeter 2018 is dat de consument een meer volwassen relatie aan het uitbouwen is met zijn digitale partner. It takes two to tango; de consument verwacht dus ook van jullie, de bedrijven die digitale oplossingen op de markt brengen, dat hij als volwaardige gesprekspartner wordt betrokken bij jullie nieuwe digitale innovaties.

Het succes van de evoluties naar een AI- en datagedreven economie hangen in belangrijke mate af van het vertrouwen van de consument in de technologie en de bedrijven achter die technologie. De Digimeter toont in ieder geval aan dat het met dat eerste vrij positief is gesteld. Slechts 10% heeft geen vertrouwen in de technologie en 2/3 van de consumenten zien duidelijke voordelen.

Meer dan ooit kunnen transparant datagebruik en transparante businessmodellen een differentiërende factor zijn in het digitale speelveld. Wij blijven in ieder geval de vinger aan de pols houden wat betreft attitudes t.o.v. AI en datagedreven producten en diensten. Enerzijds via de Digimeter en anderzijds door het opzetten van gebruikerstesten in reële context voor die next-generation digitale oplossingen. Zo kunnen consumenten en bedrijven in alle transparantie samen de voordelen van digitale technologie verder ontdekken en uitdiepen.

Is jouw bedrijf ook bezig met digitale innovatie? Hebben jullie een idee, eerste prototype of bijna-marktklaar product, maar mis je nog real life feedback van jullie potentiële eindgebruikers? Neem contact op met Olivier Rits

Prof. Dr. Lieven De Marez

Head of imec - Ghent University - MICT

Olivier Rits

Program Manager imec.livinglabs