Facebook tegen de rest: de dominantie van de Facebook-familie (Facebook, Instagram, Facebook Messenger en WhatsApp) steeds duidelijker in de wereld van sociale media

Sociale media blijven erg populair in Vlaanderen. Instagram is de sterkste groeier, met vooral in de groep 25- tot 34-jarigen een opvallende stijging in maandelijks gebruik. Facebook blijft het sociaal netwerk met het grootste aantal gebruikers in Vlaanderen.

Bij de berichtendiensten neemt het aantal dagelijkse gebruikers van Facebook Messenger en Whatsapp toe. WhatsApp heeft voor het eerst Facebook Messenger overtroffen als populairste online berichtendienst. Het aantal dagelijkse gebruikers van Snapchat blijft stabiel, maar een belangrijke kanttekening daarbij is dat Snapchat sterk daalt in het jongste segment.

Kortom, sociale media worden steeds meer het toneel voor een opvoering van “Facebook tegen de rest”. Instagram, WhatsApp en Facebook Messenger zijn immers ook lid van de Facebook-familie. Bij de sociale media staat alleen YouTube min of meer op gelijke hoogte met Facebook en Instagram. Netwerken zoals LinkedIn, Pinterest en Twitter hebben nog steeds veel minder gebruikers. Bij de online berichtendiensten zijn WhatsApp en Facebook Messenger al helemaal onbedreigde marktleiders.

De grotere rol van sociale media in ons leven gaat gepaard met een stijgende bezorgdheid over de tijd die we eraan spenderen. In de jongste leeftijdsgroep zien we een opvallende toename van het percentage gebruikers die zeggen geen dag zonder sociale media te kunnen. Een nuance daarbij is dat diezelfde jongste groep ook het meest overtuigd is van de voordelen ervan: ze voelen zich meer op de hoogte en meer verbonden dankzij sociale media.

Download het volledige rapport

Social media infografiek

Voor bedrijven

Digitale Transformatie? It takes two to tango

Grootste conclusie van Digimeter 2018 is dat de consument een meer volwassen relatie aan het uitbouwen is met zijn digitale partner. It takes two to tango; de consument verwacht dus ook van jullie, de bedrijven die digitale oplossingen op de markt brengen, dat hij als volwaardige gesprekspartner wordt betrokken bij jullie nieuwe digitale innovaties.

Het succes van de evoluties naar een AI- en datagedreven economie hangen in belangrijke mate af van het vertrouwen van de consument in de technologie en de bedrijven achter die technologie. De Digimeter toont in ieder geval aan dat het met dat eerste vrij positief is gesteld. Slechts 10% heeft geen vertrouwen in de technologie en 2/3 van de consumenten zien duidelijke voordelen.

Meer dan ooit kunnen transparant datagebruik en transparante businessmodellen een differentiërende factor zijn in het digitale speelveld. Wij blijven in ieder geval de vinger aan de pols houden wat betreft attitudes t.o.v. AI en datagedreven producten en diensten. Enerzijds via de Digimeter en anderzijds door het opzetten van gebruikerstesten in reële context voor die next-generation digitale oplossingen. Zo kunnen consumenten en bedrijven in alle transparantie samen de voordelen van digitale technologie verder ontdekken en uitdiepen.

Is jouw bedrijf ook bezig met digitale innovatie? Hebben jullie een idee, eerste prototype of bijna-marktklaar product, maar mis je nog real life feedback van jullie potentiële eindgebruikers? Neem contact op met Olivier Rits

Lieven de marez

Prof. Dr. Lieven De Marez

Head of imec - Ghent University - MICT

Olivier Rits

Olivier Rits

Program Manager imec.livinglabs