Naar jaarlijkse gewoonte leveren de Digimeter-data ook de basis voor een segmentatie van de Vlaamse bevolking. Dit jaar hebben we voor deze segmentatie gekeken naar de attitudes ten opzichte van technologie.

Wie is fan van technologie en wie blijft er het liefst zo ver mogelijk van weg? Wie is bereid om online persoonlijke gegevens te delen met bedrijven en wie ergert zich eraan dat bedrijven inzake online privacy zo weinig transparant zijn? Wie voelt zich comfortabel bij het gebruik van digitale media en voor wie gaat het allemaal veel te snel?

De antwoorden op deze en andere attitudevragen leverden vijf profielen op.

Download het volledige rapport

Ontdek jouw profiel

Deze content is enkel zichtbaar op de desktop versie van de website.

Passionate lover

Passionate Lover (21%)

De Passionate Lover is een grote fan van technologie. Hij of zij maakt zich weinig zorgen over de eventuele negatieve impact ervan. De smartphone en de sociale media leveren voor Passionate Lovers alleen maar voordelen op en er kleven weinig tot geen negatieve aspecten aan. Het mag dan ook niet verwonderen dat bezit en gebruik van digitale media hoog scoren in dit segment.

 

Close friend

Close Friend (20%)

De Close Friend ervaart een sterke en positieve band met technologie. Dat betekent echter niet dat hij of zij blind is voor de uitdagingen die ermee gepaard gaan. Net zoals de Passionate Lover is hij of zij wild enthousiast over voordelen van digitale media, maar dat belet de Close Friend niet om zich ook zorgen te maken over afhankelijkheid ten aanzien van smartphone en sociale media, inbreuken op online privacy en fake news. Desondanks blijft hij of zij een ‘hechte vriend’ van technologie, en wegen de positieve aspecten zwaarder door dan de negatieve.

 

It's complicated

It’s Complicated (25%)

It’s Complicated ervaart sterke twijfels bij de impact van technologie op ons leven. Dit segment heeft een knipperlichtrelatie met technologie. Ze geloven sterk in de positieve effecten van digitale media, maar zijn ook diep bezorgd om de negatieve rol die het kan spelen. In hun hart blijven ze geloven in de gunstige kracht van techologie, maar intussen zijn de zorgen zo fundamenteel geworden dat het een beslag legt op hun gebruik van en attitude tegenover technologie.

Happy Single

Happy Singles (18%)

Happy Singles zijn de tegenpolen van Passionate Lovers: zij zijn vurige tegenstanders van technologie en helemaal niet overtuigd van de eventuele voordelen van de digitalisering van de maatschappij. Ze hebben vaak wel een smartphone, computer of tablet in huis, maar zijn ook erg bezorgd over de gevolgen van technologische ontwikkelingen. Door die negatieve blik op technologie zijn ze hoegenaamd niet op zoek naar een vaste relatie ermee, en voelen ze zich wel gelukkig in hun (min of meer) gedeconnecteerd leven.

Distant acquaintance

Distant Acquaintance (16%)

Ten slotte heeft de Distant Acquaintance helemaal geen belangstelling voor digitale media of technologie. Dit profiel is niet overtuigd van de meerwaarde van technologie, maar maakt zich ook weinig zorgen over de negatieve impact ervan. Dat blijkt uit hun erg lage bezit- en gebruikscijfers van digitale media en technologie.

Voor bedrijven

Digitale Transformatie? It takes two to tango

Grootste conclusie van Digimeter 2018 is dat de consument een meer volwassen relatie aan het uitbouwen is met zijn digitale partner. It takes two to tango; de consument verwacht dus ook van jullie, de bedrijven die digitale oplossingen op de markt brengen, dat hij als volwaardige gesprekspartner wordt betrokken bij jullie nieuwe digitale innovaties.

Het succes van de evoluties naar een AI- en datagedreven economie hangen in belangrijke mate af van het vertrouwen van de consument in de technologie en de bedrijven achter die technologie. De Digimeter toont in ieder geval aan dat het met dat eerste vrij positief is gesteld. Slechts 10% heeft geen vertrouwen in de technologie en 2/3 van de consumenten zien duidelijke voordelen.

Meer dan ooit kunnen transparant datagebruik en transparante businessmodellen een differentiërende factor zijn in het digitale speelveld. Wij blijven in ieder geval de vinger aan de pols houden wat betreft attitudes t.o.v. AI en datagedreven producten en diensten. Enerzijds via de Digimeter en anderzijds door het opzetten van gebruikerstesten in reële context voor die next-generation digitale oplossingen. Zo kunnen consumenten en bedrijven in alle transparantie samen de voordelen van digitale technologie verder ontdekken en uitdiepen.

Is jouw bedrijf ook bezig met digitale innovatie? Hebben jullie een idee, eerste prototype of bijna-marktklaar product, maar mis je nog real life feedback van jullie potentiële eindgebruikers? Neem contact op met Olivier Rits

Lieven de marez

Prof. Dr. Lieven De Marez

Head of imec - Ghent University - MICT

Olivier Rits

Olivier Rits

Program Manager imec.livinglabs