Paradox: beter geïnformeerd dankzij internet, maar bezorgd om impact van fake news

Uit de cijfers van digimeter blijkt dat de nieuwsconsumptie in Vlaanderen stabiel blijft. Traditionele media zoals de nationale tv- en radio-omroepen blijven de grootste groep Vlamingen bereiken. De smartphone zit nog steeds in de top 3, maar opvallend genoeg daalt het dagelijks gebruik ervan om het nieuws te volgen, vooral bij 16- tot 24-jarigen. Ook de sociale media zijn minder in trek als nieuwsplatform.

Over het algemeen erkennen Vlamingen de positieve aspecten van digitaal nieuws. Zo voelt een ruime meerderheid zich beter geïnformeerd dankzij het internet. Al zijn ze niet blind voor de uitdagingen die ermee gepaard gaan. De negatieve impact van nepnieuws op onze maatschappij is bijvoorbeeld een breed gedeelde bekommernis.

Meer algemeen vinden Vlamingen correcte informatie nog steeds heel belangrijk. In deze tijd van (bezorgdheid om) nepnieuws blijken de traditionele nieuwsmerken en –dragers een baken van vertrouwen om op terug te vallen. De sociale media en de smartphone blijven een belangrijke rol vervullen als toegangspoort tot nieuws, maar er is toch een daling merkbaar.

Download het volledige rapport

Nieuws infografiek

Voor bedrijven

Digitale Transformatie? It takes two to tango

Grootste conclusie van Digimeter 2018 is dat de consument een meer volwassen relatie aan het uitbouwen is met zijn digitale partner. It takes two to tango; de consument verwacht dus ook van jullie, de bedrijven die digitale oplossingen op de markt brengen, dat hij als volwaardige gesprekspartner wordt betrokken bij jullie nieuwe digitale innovaties.

Het succes van de evoluties naar een AI- en datagedreven economie hangen in belangrijke mate af van het vertrouwen van de consument in de technologie en de bedrijven achter die technologie. De Digimeter toont in ieder geval aan dat het met dat eerste vrij positief is gesteld. Slechts 10% heeft geen vertrouwen in de technologie en 2/3 van de consumenten zien duidelijke voordelen.

Meer dan ooit kunnen transparant datagebruik en transparante businessmodellen een differentiërende factor zijn in het digitale speelveld. Wij blijven in ieder geval de vinger aan de pols houden wat betreft attitudes t.o.v. AI en datagedreven producten en diensten. Enerzijds via de Digimeter en anderzijds door het opzetten van gebruikerstesten in reële context voor die next-generation digitale oplossingen. Zo kunnen consumenten en bedrijven in alle transparantie samen de voordelen van digitale technologie verder ontdekken en uitdiepen.

Is jouw bedrijf ook bezig met digitale innovatie? Hebben jullie een idee, eerste prototype of bijna-marktklaar product, maar mis je nog real life feedback van jullie potentiële eindgebruikers? Neem contact op met Olivier Rits

Lieven de marez

Prof. Dr. Lieven De Marez

Head of imec - Ghent University - MICT

Olivier Rits

Olivier Rits

Program Manager imec.livinglabs