/Expertises/Techtrends/imec.digimeter/imec.digimeter 2018/E-commerce, Deeleconomie & Makers

E-commerce, Deeleconomie & Makers

E-commerce goed ingeburgerd
Deeleconomie en maker-beweging moet potentieel nog verzilveren.

Steeds meer Vlamingen zijn bereid om online goederen te kopen. Ook blijkt het gros van de Vlamingen overtuigd van de voordelen van online shoppen.

De meeste Vlamingen staan positief of neutraal tegenover de deeleconomie. Slechts bij een minderheid roept ze negatieve gevoelens op. De grootste drempel is de waarde die iemand hecht aan het bezit van goederen. De grootste pluspunten van de deeleconomie zijn dat delen milieuvriendelijk is, dat het leven er makkelijker en efficiënter door wordt en dat delen goedkoper is dan bezitten. Maar die positieve houding leidt nog niet tot een frequent gebruik van deelplatformen.

Ongeveer één op acht Vlamingen omschrijft zichzelf als een “maker”. Zeker DIY-elektronica (bijvoorbeeld Arduino of Raspberry Pi) of IoT-toolkits zijn frequent gebruikte instrumenten van makers. Een 3D-printer wordt door minder makers regelmatig gebruikt. Een beperkt aantal makers geeft aan dat ze meerdere keren hebben deelgenomen aan hackathons of een makerspace hebben bezocht.

Download het volledige rapport

e-commerce infografiek

Voor bedrijven

Digitale Transformatie? It takes two to tango

Grootste conclusie van Digimeter 2018 is dat de consument een meer volwassen relatie aan het uitbouwen is met zijn digitale partner. It takes two to tango; de consument verwacht dus ook van jullie, de bedrijven die digitale oplossingen op de markt brengen, dat hij als volwaardige gesprekspartner wordt betrokken bij jullie nieuwe digitale innovaties.

Het succes van de evoluties naar een AI- en datagedreven economie hangen in belangrijke mate af van het vertrouwen van de consument in de technologie en de bedrijven achter die technologie. De Digimeter toont in ieder geval aan dat het met dat eerste vrij positief is gesteld. Slechts 10% heeft geen vertrouwen in de technologie en 2/3 van de consumenten zien duidelijke voordelen.

Meer dan ooit kunnen transparant datagebruik en transparante businessmodellen een differentiërende factor zijn in het digitale speelveld. Wij blijven in ieder geval de vinger aan de pols houden wat betreft attitudes t.o.v. AI en datagedreven producten en diensten. Enerzijds via de Digimeter en anderzijds door het opzetten van gebruikerstesten in reële context voor die next-generation digitale oplossingen. Zo kunnen consumenten en bedrijven in alle transparantie samen de voordelen van digitale technologie verder ontdekken en uitdiepen.

Is jouw bedrijf ook bezig met digitale innovatie? Hebben jullie een idee, eerste prototype of bijna-marktklaar product, maar mis je nog real life feedback van jullie potentiële eindgebruikers? Neem contact op met Olivier Rits

Lieven de marez

Prof. Dr. Lieven De Marez

Head of imec - Ghent University - MICT

Olivier Rits

Olivier Rits

Program Manager imec.livinglabs